Αρχική » Grid with Sidebar » Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές

Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιές

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο πουλιά να μετατρέπουν τα σκουπίδια του ανθρώπου σε υλικά για τη δημιουργία φωλιών. Όμως, ακόμη και οι ειδικοί εξεπλάγησαν παρατηρώντας κάποιες φωλιές που έφτιαξαν κοράκια και καρακάξες.

SVESTONOF

Σε δέντρα στο Ρότερνταμ και την Αμβέρσα βρέθηκαν φωλιές που ήταν κατασκευασμένες σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τις μεταλλικές ακίδες που συχνά τοποθετούνται σε κτίρια, προκειμένου να διώχνουν τα πουλιά.

Αυτή η διαπίστωση έκανε τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και του Κέντρου Βιοποικιλότητας του Λέιντεν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι βρήκαν φωλιές στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί απωθητικές ακίδες για τα πουλιά, στο Ένσχεντε της Ολλανδίας και στη Γλασκώβη.

«Νόμιζα ότι τα είχα δει όλα. Δεν το περίμενα αυτό», παραδέχθηκε ο Κίις Μοέλικερ, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ. «Αυτές οι ακίδες προορίζονται για να διώχνουν τα πουλιά, υποτίθεται ότι τα τρομάζουν. Αντιθέτως, τα πουλιά απλά τις αξιοποίησαν», συμπλήρωσε.

Στο Ρότερνταμ η φωλιά που βρέθηκε ήταν κορακιών. Τις άλλες τρεις τις έφτιαξαν καρακάξες, οι οποίες κατασκευάζουν μεγάλες φωλιές, σαν θόλους. Τα κοράκια χρησιμοποίησαν τις ακίδες ως δομικό υλικό, αλλά οι καρακάξες ίσως εκτίμησαν τη χρήση για την οποία προορίζονταν. Τοποθέτησαν τις περισσότερες ακίδες στην «οροφή» της φωλιάς τους, όπου θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά θηρευτές, όπως άλλα πτηνά και νυφίτσες.

Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιέςFacebook Twitter
Φωτ.: Twitter


Η εκδίκηση των πουλιών- Ξηλώνουν τις απωθητικές ακίδες από κτίρια και με αυτές φτιάχνουν φωλιέςFacebook Twitter
Φωτ.: Twitter

Μάλιστα, αντί να βρίσκουν τις ακίδες στα σκουπίδια, φαίνεται πως τα πουλιά τις παίρνουν από τα κτίρια. «Τις ξηλώνουν. Αυτό έχει παρατηρηθεί με διάφορα είδη πτηνών», επεσήμανε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τζιμ Ρέινολντς- ορνιθολόγο στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ- η τοποθέτηση των ακίδων όχι απλά βοηθά στην προστασία των φωλιών, αλλά ίσως να χρησιμοποιείται προκειμένου να εντυπωσιαστεί ένα πιθανό ταίρι.

«Οι πιο τρελές φωλιές πουλιών που έχω δει»

«Ακόμη και για εμένα, που είμαι ερευνητής φωλιών, αυτές είναι οι πιο τρελές που έχω δει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άουκε- Φλόριαν Χιέμστρα, βιολόγος του Κέντρου Βιοποικιλότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν αστικά υλικά για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Το 1993 μουσείο στη Νότια Αφρική ανέφερε πως μια φωλιά κορακιών ήταν κατασκευασμένη από χαλκό, σίδερο και συρματόπλεγμα. Καρφιά, βίδες, ή ακόμη και σύριγγες έχουν επίσης καταλήξει σε φωλιές.

Πριν από περίπου 25 χρόνια, ο Κίις Μοέλικερ βρήκε μια φωλιά περιστεριού σε διυλιστήριο πετρελαίου στο λιμάνι του Ρότερνταμ που «δεν είχε τίποτα πράσινο». Δεν ήταν φτιαγμένη από κλαδιά, αλλά από συρματόπλεγμα. Πίστευε ότι αυτό ήταν η πιο χαρακτηριστικό δείγμα της ικανότητας των πτηνών να προσαρμόζονται στο αστικό περιβάλλον. «Τελικά, δεν ήταν», λέει τώρα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.

Με πληροφορίες από Guardian – https://www.lifo.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ