670
Με έγγραφό της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ενημέρωσε τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.
Δίνεται μια συνοπτική εικόνα για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μόνο της Ομοσπονδίας μας (χωρίς να αναφερόμαστε στο επίσης σπουδαίο έργο που επιτελούν οι θηροφύλακες των τοπικών Κυνηγετικών μας Συλλόγων). Γνωρίζουμε ότι το έργο μας είναι επικουρικό στις προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά επί της ουσίας είμαστε ο κύριος φορέας που εργάζεται κατά της λαθροθηρίας.
Σας στέλνουμε τα στοιχεία αυτά και θα ακολουθήσει αργότερα ο απολογισμός όλης της κυνηγετικής χρονιάς.
———————————————————————-
ΠΡΟΣ: Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας Θεσ/νίκη 23/11/2017
Δ/νση Διαχείρισης Δασών Αριθ. Πρωτ.: 1964
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Κοινοποίηση: 1. κ. Φάμελλο, Υπουργό Περιβάλλοντος
2. κ. Φραγκισκάκη, Γ. Δ/ντή Δασών & Αγρ. Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης
3. κ. Αϊναλή, Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης
4. Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας
5. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας
ΘΕΜΑ: Δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017
Σας ενημερώνουμε ότι συνεχής είναι η παρουσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σε όλη την γεωγραφική της επικράτεια. Από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017 υποβλήθηκαν 150 Μηνύσεις.
Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 8.000 έλεγχοι σε κυνηγούς και άλλους πολίτες, διανύθηκαν περισσότερα από 200.000 χιλιόμετρα περιπολιών με τα υπηρεσιακά οχήματα, εργαζόμενοι και κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις νυκτερινές ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων οι 62 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ διαπίστωσαν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και της δασικής νομοθεσίας γενικότερα και υπέβαλλαν εκατόν πενήντα (150) μηνύσεις. Όλες οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς υποβλήθηκαν στις κατά τόπους δασικές και εισαγγελικές αρχές.
Κατασχέθηκαν όπλα, οι άδειες θήρας, τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα, παράνομα μέσα (ηχομιμητικές, παγίδες) και σε πέντε περιπτώσεις τα οχήματα. Σε αρκετά περιστατικά κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου με τη συνεργασία των δασικών αρχών και της Αστυνομίας, καθώς και των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων. Στη χρήση θηλιών διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι παραβάτες δεν έβγαζαν καν άδεια θήρας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο, εντοπισμό και κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών. Μετά από συνεχή παρουσία και πολύωρες και ολονύκτιες παρακολουθήσεις έγιναν πενήντα (50) μηνύσεις για ηχομιμητικές συσκευές, αρκετές από τις οποίες ήταν και με επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. Όλες οι συσκευές κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες προς καταστροφή
Επίσης υποβλήθηκαν δέκα έξι (16) μηνύσεις για χρήση παγίδων και θηλιών και έντεκα (11) μηνύσεις για θήρα νύκτα, με χρήση προβολέων. Πέντε (5) μηνύσεις για θήρα από μηχανοκίνητο μέσο και μία για παράνομη εκπαίδευση και μία για θήρα εκτός ζώνης διάβασης. Δέκα τέσσερις (14) μηνύσεις αφορούσαν θήρα χωρίς άδεια και άλλες δέκα τέσσερις (14) για παράνομη θήρα εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Δώδεκα (12) μηνύσεις αφορούσαν παράνομη χρήση ή τροποποίηση όπλου (μία με ραβδωτό όπλο) και δέκα τρεις (13) για άρνηση ελέγχου και απείθεια. Τέσσερις (4) αφορούσαν θήρα μη επιτρεπόμενων ειδών (Ζαρκάδι, πεδινή πέρδικα, συκοφάγος), ενώ παρά τις συστάσεις υποβλήθηκε και μήνυση σε κυνηγούς που δεν φορούσαν το πορτοκαλί γιλέκο. Δύο μηνύσεις υποβλήθηκαν για παράνομη υλοτομία και μεταφορά ξυλείας.
Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνέδραμαν στην ενημέρωση των κυνηγών για τις επιτρεπόμενες περιοχές θήρας, ενώ σε δύο περιπτώσεις συμμετείχαν στην επιχείρηση αγνοούμενου κυνηγού, με αίσια ευτυχώς κατάληξη.
Οι ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συμμετείχαν στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούδων, μαζί με υπαλλήλους της δασικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της λύσσας στην χώρα μας.
Επιπλέον οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ ανταποκρίθηκαν σε όλες τις προσκλήσεις φορέων, Δήμων, Αθλητικών Σωματείων, κ.ά. και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων (ημιμαραθώνιοι βουνού, αγώνες δρόμου, περιπατητικές διαδρομές), ενημερώνοντας τους αθλητές για τις διαδρομές, προσφέροντας τους βοήθεια και ενημερώνοντας τους κυνηγούς κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Παράλληλα συμμετείχαν στη συλλογή βιολογικού υλικού, με τη συνεργασία των κυνηγών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2, που είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι σε εγρήγορση, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο λαθροθήρας είναι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της θηροφυλακής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς-μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.
Με την παρούσα επιστολή δίνουμε μια συνοπτική εικόνα για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μόνο της Ομοσπονδίας μας (χωρίς να αναφερόμαστε στο επίσης σπουδαίο έργο που επιτελούν οι θηροφύλακες των τοπικών Κυνηγετικών μας Συλλόγων). Γνωρίζουμε ότι το έργο μας είναι επικουρικό στις προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά επί της ουσίας είμαστε ο κύριος φορέας που εργάζεται κατά της λαθροθηρίας. Σας στέλνουμε τα στοιχεία αυτά και θα ακολουθήσει αργότερα ο απολογισμός όλης της κυνηγετικής χρονιάς.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Πολυχρόνης Νικόλαος Καλογεράκος
Μπορείτε να δείτε ένα συνοπτικό πίνακα με τις παραβάσεις ΕΔΩ