Αρχική » Grid with Sidebar » H αυστηρή επιτήρηση έφερε τις πρώτες συλλήψεις στη Ζάκυνθο

H αυστηρή επιτήρηση έφερε τις πρώτες συλλήψεις στη Ζάκυνθο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με τη σύλληψη τεσσάρων λαθροθήρων και με τον εντοπισμό αριθμού παράνομων κυνηγετικών εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες μία από τις αποστολές της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, στο νησί μας.
 
Μπορεί η κυνηγετική περίοδος να έχει λήξει από τις 18 Φεβρουαρίου, αυτό όμως φαίνεται πως δεν εμποδίζει αρκετούς παραβάτες να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, σε βάρος της φύσης αλλά και της φήμης του νησιού.
 
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιπολίες στο νησί μας το προηγούμενο διάστημα και εντόπισαν διάφορες παραβάσεις, ωστόσο, την ίδια στιγμή, απόρθητο κάστρο έχουν καταστεί τα Στροφάδια για τους λαθροθήρες, αφού και φέτος, με τις πρωτοβουλίες του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και του Δασαρχείου, έχει επιτευχθεί επαρκέστατη και αποτελεσματική τους φύλαξη.
 
Ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος λέει χαρακτηριστικά πως όσο βρίσκεται εν ζωή, παραβάσεις στα Στροφάδια δεν θα γίνονται. Οι αποστολές κλιμακίων της Θηροφυλακής θα συνεχιστούν στο νησί μας, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης του κυνηγιού, προκειμένου να αποτραπούν τα γνωστά φαινόμενα παραβατικότητας που δυσφημούν τον τόπο μας. Ωστόσο, όπως τονίζεται από τον Ομοσπονδία, διασπείρονται υπερβολές για το νησί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αμαυρώνουν τη φήμη της Ζακύνθου και εξυπηρετούν «δόλιες σκοπιμότητες».
 
«Οσο ζω δεν θα υπάρχουν εκτροπές»
 
Είναι γνωστό ότι ο κ. Χρυσόστομος έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ενεργό δράση για τη φύλαξη των Στροφαδιών από τους λαθροθήρες που λυμαίνονταν το μικρό νησί. Το ίδιο γίνεται και φέτος. «Τα Στροφάδια φυλάσσονται επαρκέστατα, έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. Οσο ζω, δεν θα υπάρχουν εκτροπές. Δεν κουνιέται φύλλο», λέει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, η φύλαξη έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και περίπου δύο εβδομάδες με συμμετοχή φυλάκων από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το Λιμενικό Σώμα, τη Γ΄ Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Πελοποννήσου του Δασαρχείου Ζακύνθου.
 
Παράνομες ιδιοκατασκευές
 
Δεν θα μπορούσε πάντως να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για το νησί της Ζακύνθου. Η πρόσφατη αποστολή θυροφύλαξης από την Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αποκάλυψε για μία ακόμη φορά το πάγιο πρόβλημα της μη συμμόρφωσης σημαντικής μερίδας κυνηγών με τη Νομοθεσία για το κυνήγι. Οι Θηροφύλακες πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιπολίες σε όλο το νησί, με τέσσερα τζιπ, με στόχο να εντοπίσουν σημεία παραβατικότητας και, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ζακύνθου, να προβούν στις σχετικές ενέργειες που είναι η καταστροφή των παράνομων ιδιοκατασκευών, όπως τις γνωστές υπερυψωμένες φυλάχτρες που εγκαθιστούν οι λαθροθήρες μέσα σε δασικές εκτάσεις.
 
Η Θηροφυλακή στα Στροφάδια
 
Είναι γνωστό ότι η Θηροφυλακή επιτηρεί αυστηρά τα Στροφάδια, εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια, αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο παράνομης θήρας. Η Ομοσπονδία στέλνει κάθε χρόνο εναλλασσόμενες αποστολές, για περίπου 40 ημέρες, από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου. «Είναι πλέον κατανοητό ότι δεν παίζουμε και ότι όσο βρισκόμαστε εκεί, δεν πέφτει ούτε κροτίδα», λέει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Κώστας Μακρόπουλος. Η αποστολή κλιμακίων στη Ζάκυνθο θα συνεχιστεί ολόκληρη την περίοδο της εαρινής μετανάστευσης των αποδημητικών πτηνών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ανάλογη θα είναι και η παρουσία της στα Στροφάδια, με εναλλασσόμενες αποστολές ομάδων Θηροφυλάκων, που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν κάθε πιθανό κρούσμα λαθροθηρίας, ώστε τρυγόνια και ορτύκια να συνεχίσουν απρόσκοπτα το προγραμματισμένο ταξίδι τους.
 
Με ίδια μέσα
 
Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Μακρόπουλος, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή δεν χρηματοδοτείται ή επιδοτείται από το κράτος ή από ευρωπαϊκά προγράμματα, επομένως όλες οι δράσεις της και η συντήρηση τον οχημάτων της καλύπτονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών-κυνηγών. «Με δικά μας μέσα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νομοθεσία και συνεπικουρούμε τις δασικές υπηρεσίες στην επίλυση του προβλήματος της λαθροθηρίας», εξηγεί.
 
«Εξαιρέσεις»
 
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου, Σπύρος Κωστής, οι περιπτώσεις παραβάσεων είναι μεμονωμένες και συνήθως αφορούν ενέργειες μέσα σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. «Συλλήψεις έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι περιπτώσεις λαθροθηρίες είναι ελάχιστες. Αλλωστε και να θέλει κανείς να παρανομήσει, θα δυσκολευτεί, δεν υπάρχουν θηράματα αυτό το διάστημα», συμπληρώνει.
 
Το «εθιμικό δίκαιο»
 
Δεν είναι πάντως λίγες οι φορές που κυνηγοί επικαλούνται το «εθιμικό δίκαιο» και την πατροπαράδοτη συνήθεια του νησιού να πραγματοποιείται κυνήγι τρυγονιών αυτή την εποχή, όταν τα συγκεκριμένα πτηνά καταφτάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την Αφρική. «Είναι γνωστή αυτή η δικαιολογία που εκφράζεται από όσους θέλουν να παρανομήσουν και να κυνηγούν μέσα σε ιδιόκτητες εκτάσεις. Αποτελούν όμως μικρές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι η νομοθεσία τηρείται στη Ζάκυνθο και οι παραβάτες εντοπίζονται και διώκονται», επισημαίνει ο κ. Κωστής. «Οι νόμοι είναι νόμοι και η Ζάκυνθος φυλάσσεται επαρκέστατα από τη Δασική Υπηρεσία», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του και ο κ. Μακρόπουλος. «Το κυνήγι είναι μια ενασχόληση νόμιμη, συμβατή με το περιβάλλον και διεθνώς αποδεκτή. Ωστόσο, διέπεται από κανονισμούς, αρχές και νόμους και αυτοί πρέπει να τηρούνται». Οσο για την επίκληση του εθιμικού δικαίου, ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί το επικαλεστεί για να διαπράξει παρανομία».
 
Υπερβολές και συμφέροντα
 
Πολλές είναι οι φωνές και μάλιστα από επίσημα χείλη, που κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες υπερβολές οι οποίες έχουν αμαυρώσει τη φήμη του νησιού μας και που το έχουν κατατάξει στις πρώτες θέσεις της παραβατικότητας. «Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που, κατά τη γνώμη μου, κακώς λοιδορείται», επισημαίνει ο κ. Μακρόπουλος. «Δεν είναι παραβατικό το σύνολο των κυνηγών της Ζακύνθου, απλώς κάποιοι έχουν μέσα τους το ‘μικρόβιο’ της λαθροθηρίας. Ωστόσο δεν μπορεί να φτάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία από την Ορνιθολογική Εταιρεία για ‘γενοκτονία’ τρυγονιών στη Ζάκυνθο, κάνοντας λόγο για 240.000 θανάτους το χρόνο. Είναι εξωπραγματικό το νούμερο. Αυτές λοιπόν είναι υπερβολές και εξυπηρετούν άλλους στόχους». 
 
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μακρόπουλος, παραβατικότητα στο νησί υπάρχει, αλλά όχι στις διαστάσεις που κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν. «Οι στόχοι αυτών των Οργανώσεων είναι να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ερευνών για τη λαθροθηρία -πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά πολλές ΜΚΟ και την πολύ κερδοφόρα ‘βιομηχανία’ μελετών τους», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως η Θηροφυλακή είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από την «BirdLife International» και πως ακουμπά το πρόβλημα της λαθροθηρίας στη ρίζα του, χωρίς «αποστειρωμένες» λογικές αλλά με σεβασμό στη Φύση και τη Νομοθεσία.
 
Απευθύνει μάλιστα μήνυμα και στους ίδιους τους κυνηγούς: «Πρέπει να σκεφτόμαστε το αύριο. Αν τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκλάβει ως αληθή τα όσα στέλνει η Ορνιθολογική Εταιρεία κα προκύψει μια γενικευμένη απαγόρευση της θήρας των τρυγονιών, θα οδηγήσει σε μορφές λαθροθηρίας και θα αποβεί καταστρεπτικό για όλους τους Ελληνες κυνηγούς».
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ