
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου Υπάτης, Παναγιώτης Πρέζας, μίλησε στον Lamia Polis 87.7 για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, μετά τις πρώτες βροχές αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Αρχικά χαρακτήρισε τη χθεσινή βροχόπτωση ως ευλογία, όχι μόνο για το χωριό του αλλά και για όλον τον τόπο. «Έριξε βροχούλα καλή, σιγανή, χωρίς να κάνει ζημιές, ποτιστική. Έτσι που το έχει τόσο πολύ ανάγκη ο τόπος μας, για τις πηγές μας, για όλα», είπε, τονίζοντας ότι «περάσαμε ένα καλοκαίρι πολύ δύσκολο από θέμα ξηρασίας» και πως όλοι ελπίζουν σε έναν κανονικό χειμώνα για να γεμίσουν οι πηγές και να υπάρχουν αποθέματα νερού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ευρυτανία: Λύκοι ρημάζουν τα κοπάδια – «Δεν αποζημιωνόμαστε, δεν αντέχουμε άλλο» …ΗΧΗΤΙΚΟ
Αναφερόμενος στις καλλιέργειες, σημείωσε ότι οι καστανιές στην περιοχή δεν καρποφόρησαν λόγω της παγωνιάς την άνοιξη, ενώ ακόμη και οι λιγοστοί καρποί που υπήρξαν καταστρέφονται από τα πουλιά. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και οι κόποι των καλλιεργητών πάνε χαμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα με τους λύκους, το οποίο φέτος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Αναγκάστηκα και πήρα τα ζώα μου από το βουνό για το λύκο. Πάρα πολλά τα προβλήματα. Αναγκαζόμαστε και φεύγουμε από τα βουνά και είναι λυπηρό γιατί εγκαταλείπονται τα βουνά από τους κτηνοτρόφους». Όπως υπογράμμισε, ο πληθυσμός των λύκων είναι μεγάλος και πλέον οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο σε πρόβατα ή γίδια. «Έχουμε πρόβλημα με τα σκυλιά. Μας έχουν κατασπαράξει τα σκυλιά. Οι παλιότεροι δεν θυμούνται ξανά κάτι τέτοιο… Τώρα εδώ πέρα και σκυλιά τρώνε και τα πρόβατα τα αφήνουν μόνο κόκαλα».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπάρχει και δυσκολία στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, αφού πρέπει να βρεθούν πάνω από τρία ζώα για να πιστοποιηθεί το περιστατικό. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», τόνισε.
Παράλληλα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ζωονόσους που απειλούν τα κοπάδια. Για την ευλογιά σημείωσε ότι «έχουμε χάσει τον ύπνο μας, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει». Όσο για τον καταρροϊκό πυρετό, τόνισε πως ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην περιοχή, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ζώα τους, αφού το εμβόλιο βρίσκεται σε έλλειψη και είναι πανάκριβο. «Το παρήγγειλα τον Μάιο και το πήρα τέλος Ιουλίου. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι περίμεναν μήνες. Δεν δικαιολογούνται ούτε τα εμβόλια ούτε και οι αποζημιώσεις για τα ζώα που χάνονται».
Ο κ. Πρέζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η κτηνοτροφία οδηγείται σε αδιέξοδο. «Μεγαλώνουν τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι ζημιές από τα άγρια ζώα, είναι οι ασθένειες, είναι το οικονομικό κόστος, είναι και η ποιότητα της παραγωγής που κινδυνεύει», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «καλύτερος οικολόγος από όλους είναι ο κυνηγός και ο κτηνοτρόφος, γιατί έχουν άμεση επαφή με τη φύση και μπορούν να προλάβουν ακόμη και μια πυρκαγιά».
Πηγή : LAMIANOW
