Αρχική » Grid with Sidebar » FACE : Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών

FACE : Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγιού (FACE) με αφορμή την πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση της χρησης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει :

SVESTONOF

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) δημοσίευσε πρόσφατα την τέταρτη πρότασή της σχετικά με τον περιορισμό των μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους, η οποία θα “συζητηθεί και ψηφιστεί” από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 στην επιτροπή REACH της ΕΕ.

Η αναθεωρημένη πρόταση της ΕΚ παραμένει εξαιρετικά διφορούμενη, δυσανάλογη και μεροληπτική. Δεν έχει αντιμετωπίσει με κανένα τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο σχέδιο προτάσεων. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να προκαλέσει ακούσια ορισμένα σοβαρά νομικά προβλήματα όχι μόνο για τους ευρωπαίους κυνηγούς αλλά και για τους οργανισμούς επιβολής.

Η FACE επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σημεία:

Η FACE υποστηρίζει τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης μολύβδου στο κυνήγι που διεξάγεται στοςυ υγρότοπους και θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρόταση εάν η ΕΚ τηρούσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ιδίως επιτυγχάνοντας τον στόχο της ασφάλειας δικαίου.

Μέχρι στιγμής, 23 κράτη μέλη έχουν καταργήσει σταδιακά τη χρήση μολύβδου για το κυνήγι υγροτόπων σύμφωνα με τη Αφρικό-Ευρασιατικής Συμφωνίας Μεταναστευτικών Πτηνών (AEWA). Τα κράτη μέλη έχουν σχεδιάσει τους κανονισμούς τους με τρόπο ανάλογο προς τον κίνδυνο. Επίσης έχουν φροντίσει να είναι πρακτικοί και κατανοητοί για τους κυνηγούς και τους θηροφύλακες σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες.

Η FACE δεν υποστηρίζει την τρέχουσα πρόταση της ΕΚ λόγω :

  • Του υπερβολικού πεδίου εφαρμογής του προτεινόμενου περιορισμού (δηλ. «Υγροτόπων»)
  • Της εισαγωγής σταθερών ρυθμιστικών ζωνών γύρω από τους υγροτόπους (που δεν συνιστώνται από τον ECHA)
  • Της δημιουργίας μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου (ακόμη μικρότερη από ό, τι Συνιστούσε ο ECHA)
  • Της αόριστης απαγόρευσης χρήσης μολύβδινων σκαγιών, η οποία ποινικοποιεί αυτόματα τους κυνηγούς και έναν πολύ ευρύ ορισμό των υγροτόπων που θέτουν σχεδόν ανεπίλυτες καταστάσεις για κυνηγούς και θηροφύλακες


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ