Αρχική » Grid with Sidebar » Εργα βελτίωσης βιοτόπων από την Β’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

Εργα βελτίωσης βιοτόπων από την Β’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η παροχή νερού, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος δίνει την δυνατότητα να αυξηθεί η ζωοχωρητικότητα του βιοτόπου και να διασφαλιστούν πολύ καλά αποτελέσματα στην αναπαραγωγική διαδικασία.

SVESTONOF

Τα είδη της άγριας πανίδας υποφέρουν από την έλλειψη νερού αυτή την ξηρή περίοδο που διανύουμε για τον λόγο αυτό πολλοί από τους κυνηγετικούς συλλόγους συμπεριλαμβάνουν στα τεχνικά έργα βελτίωσης βιοτόπων την τοποθέτηση θέσεων νερού (ποτίστρα –δεξαμενή).

Από το Πρόγραμμα «Παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των έργων βελτίωσης ενδιαιτημάτων, με την βοήθεια καμερών» που σχεδιάστηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους  και υλοποιείται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου (όπου ξεκίνησε πρώτος) και στην συνέχεια από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης έχουμε καταγράψει άμεσα και αποτελεσματικά τα είδη και την προσέλκυση τους στις ποτίστρες. Μέσω του προγράμματος κατέστη δυνατή όχι μόνο η αναγνώριση των ειδών αλλά και η καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών για την βιολογία τους (την συμπεριφορά τους, τον αριθμό των ατόμων, την μετακίνηση τους, αν πρόκειται για νεαρά ή ενήλικα άτομα, κ.α.). Η Νησιώτικη πέρδικα είναι το είδος που καταγράφεται τις περισσότερες φορές να προσεγγίζει τις ποτίστρες, ακολουθούν το τρυγόνι, η σιταρήθρα, ο κότσυφας, ο τσιφτάς και άλλα μικροπούλια (ασπροκωλίνα, ωχροκελάδα, σταχτοπετρόκλης, κ.α.). Άλλα ζώα που έχουν καταγραφεί είναι ο λαγός που προσεγγίζει τα νερά έπειτα από την τροφοληψία, ενώ ακολουθούν, η αλεπού, διάφορα ερπετά, τρωκτικά της εξοχής ακόμη και έντομα.

Το νερό είναι πηγή ζωής ειδικά αυτή την περίοδο. Στην φωτογραφία οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Χίου και Μυτιλήνης έχουν ήδη ξεκινήσει την επανατοποθέτηση, την συντήρηση και το γέμισμα των δεξαμενών για τις ποτίστρες.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταγραφής.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ