Αρχική » Grid with Sidebar » Έρευνα για τις θανατηφόρες επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων σε ανθρώπους

Έρευνα για τις θανατηφόρες επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων σε ανθρώπους

by iHunt

demobanner

Μια νέα έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις από αρκούδες, λύκους και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα δείχνει ότι οι άνθρωποι σε χώρες με χαμηλό εισόδημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

SVESTONOF

Όταν η 9χρονη Lily Kryzhanivskyy έπαιζε κρυφτό στο δάσος κοντά στο Φρούτλαντ της Ουάσινγκτον, το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με ένα θανατηφόρο αρπακτικό. Αλλά όταν η Λίλι πήδηξε έξω για να κάνει έκπληξη στους φίλους της, δέχτηκε ξαφνικά επίθεση από ένα κούγκαρ.

Η Λίλι γρονθοκόπησε και κλώτσησε τη γάτα με όλες της τις δυνάμεις και επέζησε από τα σοβαρά τραύματά της. Η επίθεση έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι λόγω της σκληρότητας και του θάρρους της και επειδή τέτοια περιστατικά είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική. Αλλού, ειδικά σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα, όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται συχνότερα με αρπακτικά, τέτοιες δυσάρεστες ειδήσεις είναι πολύ πιο συχνές. Λίγους μήνες μετά την επίθεση της Λίλι, οι αρχές στο Σαμπαράν της Ινδίας πυροβόλησαν μια τίγρη που είχε σκοτώσει τουλάχιστον εννέα ανθρώπους σε κοινότητες γύρω από το καταφύγιο τίγρεων Valmiki. Η ινδική κυβέρνηση αναφέρει ότι κατά μέσο όρο 34 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως από τίγρεις σε αυτό το έθνος μεταξύ 2015 και 2018, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειωθεί μόνο εννέα θανατηφόρες επιθέσεις κούγκαρ από το 1980.

Για τη μελέτη τέτοιων αρπακτικών γεγονότων σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές δημιούργησαν μια συλλογή επιθέσεων μεγάλων σαρκοφάγων από τα τελευταία 70 χρόνια. Αν και η συλλογή των επιθέσεων δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάθε μεμονωμένο περιστατικό, τα λεπτομερή δεδομένα ρίχνουν φως στο πού, πότε και γιατί συμβαίνουν επιθέσεις αρπακτικών σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τους διάφορους λόγους για τους οποίους τα μεγάλα αιλουροειδή, τα κυνόδοντα και οι αρκούδες τείνουν να επιτίθενται, καθώς και τους πολύ διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα αρπακτικά σε έθνη με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με έθνη με χαμηλότερο εισόδημα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο PLOS Biology, εμβάθυνε στα αρχεία των αναφερόμενων επιθέσεων σαρκοφάγων σε όλο τον κόσμο από το 1950 έως το 2019, εξορύσσοντας πηγές όπως επιστημονικές εργασίες και ειδήσεις. Οι επιστήμονες κατέγραψαν συνολικά 5.440 επιθέσεις από 12 διαφορετικά είδη μεγάλων γατών, κυνίδων (λύκων και κογιότ) και αρκούδων. Από αυτές τις επιθέσεις, περίπου μία στις τρεις αποδείχθηκε θανατηφόρα, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς ανθρώπων. Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο αριθμός των επιθέσεων μεγάλων σαρκοφάγων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπου οι άνθρωποι και τα αρπακτικά ζουν σε πιο κοντινή απόσταση και οι συναντήσεις συχνά συμβαίνουν ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται με καθημερινές βιοποριστικές δραστηριότητες όπως η γεωργία ή η κτηνοτροφία. Αυτή η προφανής αύξηση, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι παράγοντας της αυξημένης αναφοράς περιστατικών στην εποχή του διαδικτύου σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη του δείγματος της μελέτης.

Τα μεγάλα αιλουροειδή, όπως οι τίγρεις και τα λιοντάρια, εξαπέλυσαν τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις, με το 65% να αποδεικνύεται θανατηφόρο σε σύγκριση με το 49% για τα κυνόδοντα και μόλις το 9% μεταξύ των επιθέσεων από αρκούδες. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτή η διαφορά στο ποσοστό θανάτου αντιστοιχεί σε δύο πολύ διαφορετικούς τύπους επιθέσεων. Ενώ τα κυνόδοντα και τα μεγάλα αιλουροειδή μερικές φορές καταδιώκουν τους ανθρώπους και τους επιτίθενται για τροφή, οι αρκούδες αιφνιδιάζονταν συχνότερα. Οι αρκούδες συχνά ενοχλούνταν κατά τη σίτιση – ή μια μητέρα μπορεί να αντέδρασε για να προστατεύσει τα μικρά της. Οι θανατηφόρες επιθέσεις ήταν επίσης πιο συχνές στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, κυρίως επειδή εκεί ζουν τίγρεις και λιοντάρια, τα οποία επιδίδονται σε μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων επιθέσεων.

Οι αρπακτικές επιθέσεις, κατά τις οποίες ένα σαρκοφάγο προσπαθεί να σκοτώσει για να τραφεί, συγκεντρώθηκαν περισσότερο στην Ινδία, όπου σημειώθηκε το 72% των 1.696 συνολικών τέτοιων περιστατικών. Άλλο ένα 14 τοις εκατό των επιθέσεων αυτών σημειώθηκε στην Αφρική. Αυτοί οι υψηλοί αριθμοί μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία τίγρεων, λιονταριών και λεοπαρδάλων, καθώς και στους λύκους της Ινδίας.

Γραφική απεικόνιση των επιθέσεων σαρκοφάγων σε ανθρώπους

Αυτός ο χάρτης δείχνει την κατανομή των επιθέσεων μεγάλων σαρκοφάγων σε ανθρώπους μεταξύ 1950 και 2019. Οι επιστήμονες συνέλεξαν συνολικά 5.440 περιπτώσεις επιθέσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1.337 από βραδύποδες αρκούδες, 1.047 από τίγρεις, 765 από ασιατικές μαύρες αρκούδες, 664 από καφέ αρκούδες, 414 από λύκους, 403 από αμερικανικές μαύρες αρκούδες, 282 από λιοντάρια, 205 από λεοπαρδάλεις, 140 από κογιότ, 135 από κούγκαρ, 25 από τζάγκουαρ και 23 από πολικές αρκούδες. Από τους G. Bombieri και V. Penteriani et al., PLOS Biology, 2023.

Ο συν-συγγραφέας Vincenzo Penteriani, οικολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Ισπανίας, τονίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν σε προοπτική τις επιθέσεις από αυτά τα χαρισματικά και μερικές φορές αμφιλεγόμενα είδη. Οι θανατηφόρες επιθέσεις από τρομακτικά αρπακτικά λαμβάνουν πάντα σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, και αυτό τις κάνει να φαίνονται πολύ πιο συχνές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. “Για παράδειγμα, οι ετήσιες δολοφονίες σκύλων [κατοικίδιων ζώων], μελισσών και φιδιών είναι πολύ πιο συχνές από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων”, λέει ο Penteriani.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις εκκλήσεις του Πεντεριάνι για προοπτική. Οι σφήκες, οι σφήκες και οι μέλισσες σκοτώνουν περίπου 60 ανθρώπους κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, ενώ τα περισσότερα χρόνια δεν υπάρχει ούτε μία θανατηφόρα επίθεση λιονταριού του βουνού ή λύκου.
Τα κατοικίδια σκυλιά της Αμερικής είναι υπεύθυνα για άλλους τρεις δωδεκάδες περίπου ετήσιους ανθρώπινους θανάτους. Ακόμα και τα χτυπήματα κεραυνών σκοτώνουν περίπου 20 άτομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο πραγματικός κίνδυνος που ενέχουν τα μεγάλα σαρκοφάγα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Στις περιοχές με χαμηλό εισόδημα, που εντοπίστηκαν από τη μελέτη για τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και τις μεγαλύτερες εκτάσεις γεωργικής και αγροτικής γης, τα χωριά και τα αγροκτήματα βρίσκονται συχνά στη χώρα των σαρκοφάγων. Καθώς οι αυξανόμενοι πληθυσμοί εξαπλώνονται σε μη ανεπτυγμένη γη, άνθρωποι και σαρκοφάγα ζώα συνυπάρχουν πολύ πιο συχνά. Περίπου το 90 τοις εκατό των επικίνδυνων συναντήσεων σε τέτοιες περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα συνέβησαν κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, το ταξίδι στο σχολείο ή η συλλογή δασικών προϊόντων.

Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι συγγραφείς υποδηλώνουν από τα δεδομένα τους ότι οι περισσότερες επιθέσεις συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να επιδιώξουν ευκαιρίες αναψυχής, όπως πεζοπορία ή κατασκήνωση σε περιοχές με σαρκοφάγα ζώα.

Αλλά και ορισμένοι προστατευόμενοι πληθυσμοί αρπακτικών αυξάνονται και επεκτείνονται σε αστικές και προαστιακές περιοχές. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι βιώσιμοι πληθυσμοί μεγάλων σαρκοφάγων όπως οι καφέ αρκούδες, ο ευρασιατικός λύγκας και οι γκρίζοι λύκοι βρίσκονται στο ένα τρίτο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πολλά από αυτά εξαπλώνονται εκτός των ειδικών προστατευόμενων περιοχών και έρχονται συχνότερα σε επαφή με τον άνθρωπο. Εδώ, καιροσκόποι όπως τα κογιότ, οι αρκούδες και οι λύκοι μπορούν να συνηθίσουν να περιφέρονται κοντά σε πόλεις σε αναζήτηση εύκολου γεύματος. “Τις περισσότερες φορές, οι εξαρτημένες από την τροφή συμπεριφορές είναι συνέπεια ακατάλληλων ανθρώπινων συμπεριφορών [όπως] η ακούσια εγκατάλειψη τροφής ή σκουπιδιών έξω από το σπίτι, [ή] η σκόπιμη τροφοδότηση των θηρευτών για να τραβήξουν μερικές ωραίες φωτογραφίες”, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Giulia Bombieri, βιολόγος στο MUSE, ένα επιστημονικό μουσείο στο Τρέντο της Ιταλίας. “Αρχίζουμε να βλέπουμε αυτό το πρόβλημα να αυξάνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Μπορεί να περιμένουμε περισσότερες συγκρούσεις και ακόμη και επιθέσεις σε ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό το σενάριο στο μέλλον”.

Ο Γκιγιόμ Σαπρόν, οικολόγος και ειδικός στη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνει ότι η διαβίωση κοντά σε μεγάλα αρπακτικά απαιτεί την ικανότητα να αποδέχεσαι ότι μοιράζεσαι το τοπίο μαζί τους και να αποδέχεσαι το πιθανό κόστος. “Δεν είμαι σίγουρος ότι στις ΗΠΑ ή στη Δυτική Ευρώπη, ακόμη και εκεί όπου κάποια αρπακτικά έχουν γίνει δημοφιλή, αν αυτή η δημοτικότητα θα παραμείνει μετά από μια επίθεση που θα συμβεί”.

Οι επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους συχνά προέκυπταν όταν τα ζώα αιφνιδιάζονταν, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων όπου οι μητέρες υπερασπίζονταν τα μικρά τους ή οι ενήλικες φύλαγαν ένα κουφάρι. Vincenzo Penteriani υπό CC-BY 4.0

Η δυναμική των αλληλεπιδράσεων μεταξύ θηρευτών και ανθρώπων είναι περίπλοκη. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και το πλαίσιο, οι συγγραφείς διαπίστωσαν διαφορές στις τυπικές συνθήκες επίθεσης, ακόμη και από το ίδιο είδος.

Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική οι λύκοι ευθύνονται για μόλις 25 επιθέσεις σε ανθρώπους μεταξύ των αναφορών 70 ετών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι εν λόγω λύκοι είχαν εκπαιδευτεί να αναζητούν τροφή που σχετίζεται με ανθρώπους. Στην Ινδία, από την άλλη πλευρά, κατά την ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκαν τουλάχιστον 300 περιπτώσεις αρπακτικών λύκων. Παρομοίως, ενώ οι επιθέσεις τίγρεων στη Ρωσία είναι συνήθως αμυντικού χαρακτήρα, οι επιθέσεις αρπακτικών από τα ίδια μεγάλα αιλουροειδή είναι σχετικά συχνές στα Sundarbans, μια περιοχή του δέλτα του ποταμού Κόλπου της Βεγγάλης στην Ινδία και το Μπαγκλαντές. Οι ασυνήθιστα επιθετικές τοπικές τίγρεις στα βαλτώδη μαγκρόβια δάση συγκρούονται με έναν πυκνό πληθυσμό ντόπιων που συλλέγουν καυσόξυλα και μέλι ή που ψαρεύουν από μικρές βάρκες. “Στα περισσότερα από τα χωριά της περιοχής των μαγγροβίων Sundarbans, κάθε οικογένεια έχει χάσει ένα μέλος της εξαιτίας επίθεσης τίγρης”, λέει η Πεντεριάνι.

Ο Chapron προσθέτει ότι δεν είναι όλα τα σαρκοφάγα ζώα ίδια. Τα ζώα είναι άτομα και, για λόγους που δεν είναι απολύτως κατανοητοί, ορισμένα μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο από τον κανόνα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αυτό που φαίνεται να είναι μια τάση επιθέσεων -αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα αντιπροσωπευτικό μιας ευρύτερης τάσης. “Υπάρχουν αναφορές για ανθρωποφάγα λιοντάρια, και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άτομο που έχει αναπτύξει μια γεύση και μια στρατηγική για να σκοτώνει ανθρώπους”, λέει ο Chapron. “Και όταν απομακρύνεις αυτό το άτομο, η σειρά των επιθέσεων σε ανθρώπους σταματά”.

Ο Penteriani και οι συν-συγγραφείς του ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να ενημερώσει για τρόπους μείωσης τέτοιων συγκρούσεων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πιθανότητες επίθεσης μπορούν να μειωθούν ακολουθώντας απλές οδηγίες, όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων το σούρουπο και την αυγή και το να μην αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη ή να πεζοπορούμε μόνοι μας σε περιοχή με θηρευτές, καθώς το ποσοστό επιτυχίας των θηρευτών μειώνεται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ομάδες δύο ή περισσότερων ατόμων.

Αλλά όπως ακριβώς η φύση των επιθέσεων ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, έτσι ποικίλλουν και οι τρόποι και τα μέσα αποτροπής τους που είναι διαθέσιμα στις τοπικές κοινότητες. Ενώ οι συμβουλές αυτές μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να ακολουθηθούν για τα άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες αναψυχής, εκείνοι που κινδυνεύουν τακτικά να συναντήσουν τα ζώα κατά τη διάρκεια της εργασίας και των δραστηριοτήτων διαβίωσης μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις επιλογές.

Οι αντιπαραθέσεις με τα σαρκοφάγα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους, αλλά τελικά μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για τους πληθυσμούς των αρπακτικών. Τα αρπακτικά που επιτίθενται στον άνθρωπο συχνά σκοτώνονται τα ίδια και οι δημοσιοποιημένες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν φοβικές αντιδράσεις που κάνουν ορισμένα άτομα να βλέπουν τα μεγάλα σαρκοφάγα πολύ λιγότερο ευνοϊκά. Η μείωση των επιθέσεων όχι μόνο θα έσωζε ανθρώπινες ζωές, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις αρνητικές συμπεριφορές και να ενισχύσει τις προσπάθειες διατήρησης, ώστε τελικά να βοηθήσει στη διάσωση των ζωών των θηρευτών. “Για το λόγο αυτό”, λέει η Penteriani, “οι μελέτες που κατανοούν τους παράγοντες και τα σενάρια που πυροδοτούν τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων είναι ζωτικής σημασίας”.

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ