Αρχική » Grid with Sidebar » Εορδαία: Τι να κάνετε αν διασταυρωθούν οι δρόμοι σας με αγριογούρουνα – Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου συμβουλεύει τους πολίτες

Εορδαία: Τι να κάνετε αν διασταυρωθούν οι δρόμοι σας με αγριογούρουνα – Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου συμβουλεύει τους πολίτες

by iHunt
κρούσματα αφρικανικής πανώλης

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με αφορμή την τοποθέτηση σήμανσης για την διέλευση αγριογούρουνων σε σημεία του δρόμου που συνδέει την Πτολεμαΐδα με την Κοζάνη, μιλήσαμε από τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κύριο Βασίλη Κοσμίδη, σχετικά με το θέμα των αγριόχοιρων.

SVESTONOF

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο, ο κύριος Κοσμίδης επεσήμανε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα από τις 6 το απόγευμα έως τα ξημερώματα, γιατί συνήθως είναι αυτές οι ώρες που κινούνται και τρέφονται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνουμε την προσοχή μας τις υπόλοιπες ώρες. Τα ζώα δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου σε σχέση με το οδικό δίκτυο και μπορούν ξαφνικά να κόψουν την πορεία των οχημάτων και μηχανών.

Στην περιοχή μας δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να αθληθούν έξω από την πόλη, όπως αθλητές, ποδηλάτες, δρομείς ή ακόμη κι αυτοί που αγαπούν τους μακρινούς περιπάτους.

Τι γίνεται όμως αν διασταυρωθούν οι δρόμοι μας με αγριογούρουνα;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας και βάσει της εμπειρίας του λόγω του κυνηγιού, οι αγριόχοιροι συνήθως δεν επιτίθενται στον άνθρωπο εκτός κι αν τρομάξουν ή αισθανθούν ότι απειλούνται τα μικρά τους. Αν τα συναντήσουμε στο δρόμο μας, μένουμε αρχικά ακίνητοι, δεν κάνουμε απότομες κινήσεις, κρατάμε απόσταση ασφαλείας, δεν προσπαθούμε να τα ταΐσουμε, δεν τα φωτογραφίζουμε –ειδικά με φλας- και τα αφήνουμε να ακολουθήσουν την πορεία τους. Τα αγριογούρουνα συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία από τα βουνά με κατεύθυνση τις καλλιέργειες. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είναι άγρια ζώα με απρόβλεπτη, πολλές φορές, συμπεριφορά.

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των καλαμποκιών, από τις βασικές τροφές των αγριόχοιρων, αναμένεται να μετακινηθούν στα βουνά και να τρέφονται με βελανίδια και κάστανα. Η εξοικείωσή τους, όμως, με την ανθρώπινη παρουσία δεν σημαίνει ότι δεν θα τα συναντήσουμε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο δρόμο μας, γι’ αυτό θα πρέπει, κυρίως οι οδηγοί, να επαγρυπνούν και να κινούνται με ταχύτητες τέτοιες που να τους επιτρέπετε η γρήγορη αντίδραση κι αποφυγή ατυχήματος.

Η αυξητική τάση του πληθυσμού που παρουσιάζουν τα αγριογούρουνα και τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργήσει, κυρίως, στις καλλιέργειες αλλά και με την πρόκληση ατυχημάτων σε εθνικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο, οδήγησαν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ζητήσει την συνδρομή και βοήθεια των κυνηγών για τον περιορισμό του πληθυσμού τους. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι, αρχές Αυγούστου, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά δύο ομάδες δίωξης από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Εορδαίας.

Το κυνήγι του αγριογούρουνου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς πρέπει να δημιουργηθούν αρκετά μεγάλες ομάδες κυνηγών (περίπου στα 15 άτομα), ενώ χρησιμοποιούνται ειδικοί σκύλοι ιχνηλάτες. Είναι από τα πιο κοστοβόρα είδη κυνηγιού λόγω των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων (αυτοί οι σκύλοι αξίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ ο καθένας, ενώ και η περίθαλψή τους σε περίπτωση τραυματισμού από αγριόχοιρο είναι δαπανηρή), του είδους των φυσιγγιών που απαιτούνται και των μετακινήσεων.

Πηγή :https://e-ptolemeos.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ