Αρχική » Grid with Sidebar » Εορδαία: Ανησυχία κυνηγών και κτηνοτρόφων για επιθέσεις λύκων σε σκύλους

Εορδαία: Ανησυχία κυνηγών και κτηνοτρόφων για επιθέσεις λύκων σε σκύλους

by iHunt

demobanner

Σε ένα φαινόμενο που προβληματίζει τους κυνηγούς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κ. Βασίλης Κοσμίδης και αφορά την απώλεια κυνηγετικών σκύλων από επιθέσεις λύκων.

SVESTONOF

Δεν είναι λίγες οι φορές που κυνηγοί βρήκαν τα κυνηγόσκυλά τους κατασπαραγμένα από λύκους, σε κοντινή μάλιστα απόσταση από τους ίδιους. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει όλο και πιο συχνά τα τελευταία δύο χρόνια.

Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Εορδαίας έχουν χάσει κυνηγόσκυλα, με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον 10 μέλη, ενώ η απώλεια των σκυλιών σε αριθμό αγγίζει τα 20 την τελευταία διετία.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κοσμίδης, έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό των λύκων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους ίδιους, αλλά και στους κτηνοτρόφους.

Το ίδιο φαινόμενο αναφέρουν και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Λύκοι έχουν επιτεθεί σε τσομπανόσκυλα. Συνήθως ακολουθούν μια συγκεκριμένη τακτική, απομονώνοντας σκυλιά και πραγματοποιώντας επιθέσεις ως αγέλη κι όχι μεμονωμένα.

Τόσο οι κυνηγοί όσο και οι κτηνοτρόφοι πιστεύουν ότι οι λύκοι θεωρούν πλέον τα σκυλιά ως μια εύκολη λεία, γιατί δεν τα σκοτώνουν απλά, αλλά τρέφονται με αυτά.

Γιατί υπάρχει αύξηση του πληθυσμού των λύκων; Θεωρείται φυσιολογικό να επιτίθενται σε σκυλιά και να αποτελούν αυτά τροφή τους ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχει αύξηση των θηραμάτων (αγριογούρουνα, ζαρκάδια κτλ); Υπάρχουν αστικές περιοχές στην επαρχία με μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι θα συναντήσουμε λύκους και στις πόλεις μελλοντικά;

Σε αυτές τις ερωτήσεις μας απάντησε η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ».

Γιατί υπάρχει αύξηση του πληθυσμού των λύκων;

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων οφείλεται επιγραμματικά σε δύο λόγους. Αρχικά, λόγω της προστασίας τους από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (είναι παράνομο να θανατώνονται) και κατά δεύτερο, λόγω της αστυφιλίας. Ορεινές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους, χωριά ερήμωσαν, καλλιεργήσιμες ορεινές εκτάσεις έχουν γίνει δασώδεις δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του πληθυσμού των λύκων, αλλά και των θηραμάτων τους.

Θεωρείται φυσιολογικό να επιτίθενται σε σκυλιά και να αποτελούν αυτά τροφή τους ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχει αύξηση των θηραμάτων( αγριογούρουνα, ζαρκάδια κτλ);

Οι επιθέσεις των λύκων στα κυνηγόσκυλα, αλλά και στα σκυλιά – φύλακες των κτηνοτρόφων θεωρούνται φυσιολογικές στα πλαίσια του ανταγωνισμού που δημιουργείται ανάμεσα στα είδη. Λύκοι και κυνηγοί κινούνται στις ίδιες περιοχές, στοχεύουν ίδια θηράματα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κυνηγόσκυλων καθώς έχει εντατικοποιηθεί και το κυνήγι του αγριόχοιρου. Όλα αυτά ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την ανάγκη οριοθέτησης των περιοχών τους.

Με τους σκύλους – φύλακες των κοπαδιών επίσης υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά εκεί λειτουργεί και η στρατηγική εξόντωσής τους για να μπορέσουν να επιτεθούν στο κοπάδι ανενόχλητοι, εξασφαλίζοντας έτσι τροφή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της «Καλλιστώ» στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου που αφορούσε τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους, έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνονται οι επιθέσεις στα σκυλιά τόσο μειώνονται οι επιθέσεις σε πρόβατα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν τρέφονται μόνο από σκύλους, αλλά οι αγριόχοιροι και τα ζαρκάδια παραμένουν οι κύριες πηγές τροφής τους.

Υπάρχουν αστικές περιοχές στην επαρχία με μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι θα συναντήσουμε λύκους και στις πόλεις μελλοντικά;

Στο αν υπάρχει περίπτωση, λόγω της εύκολης λείας που είναι τα σκυλιά, να παρατηρηθούν περιπτώσεις εμφάνισης λύκων μέσα σε επαρχιακές πόλεις, οι επιστήμονες της «Καλλιστώ» το θεωρούν δύσκολο να συμβεί καθώς οι λύκοι γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί κίνδυνο γι’ αυτούς και δεν τον πλησιάζουν τόσο εύκολα. Από τη στιγμή όμως που μιλάμε για άγρια ζώα, ποτέ δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό καλό θα είναι οι Δήμοι να φροντίσουν για το ζήτημα των αδέσποτων, αλλά κι οι ίδιοι οι πολίτες που κατοικούν στις παρυφές των πόλεων να κάνουν σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τους για να μην προσελκύουν τους λύκους στην προσπάθειά τους για εύρεση τροφής, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ανισορροπία στη φύση και θα πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία τόσο την δική του όσο και της άγριας ζωής.

Να σημειώσουμε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάποια επιβεβαιωμένη επίθεση λύκου σε άνθρωπο σύμφωνα με την «Καλλιστώ» , παρ’ όλα αυτά όσοι κινούνται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές (αθλητές, ορειβάτες, πεζοπόροι κτλ.) καλό είναι να δηλώνουν την παρουσία τους μιλώντας μεταξύ τους ή σε περίπτωση που κάποιος κινείται μόνος του, να έχει μια σφυρίχτρα μαζί του και κατά διαστήματα να την χρησιμοποιεί ή να σιγοτραγουδά για να γίνεται αντιληπτός και να μην ξαφνιάσει τα άγρια ζώα, σε περίπτωση που είναι αντίθετος ο άνεμος και δεν έχουν γίνει αντιληπτοί από την όσφρησή τους. Τα άγρια ζώα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν ξαφνιαστούν ή όταν νιώσουν ότι απειλούνται τα μικρά τους.

Πηγή :https://e-ptolemeos.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ