Αρχική » Grid with Sidebar » Έλεγχος της αρπακτικότητας – μια ισορροπημένη πολιτική

Έλεγχος της αρπακτικότητας – μια ισορροπημένη πολιτική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με την κυνηγετική περίοδο να έχει τελειώσει, τα πρώτα σημάδια της αναπαραγωγής είναι ήδη κοντά μας. Οι φασιανοί έχουν σηκώσει τα λοφία τους καθώς καμαρώνουν μπροστά από τις θηλυκές, οι γκρίζες πέρδικες είναι σταθερά ζευγαρωμένες και οι κοκκινοπόδαρες πέρδικες το ίδιο, αν και η πιο ” ανατολίτικη ” προσέγγισή τους δεν θα εμποδίσει τον ένα ή τον άλλο κόκορα να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια, αν μπορεί!

SVESTONOF

Η ενασχόληση με την εδαφική συμπεριφορά και στην περίπτωση της πέρδικας, η διάσπαση των κοπαδιών και η δημιουργία πλέον των ζευγαριών, καθιστά το θήραμα μας λίγο πιο ευάλωτο στη θήρευση σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα. Για τις πέρδικες, αυτή η αλλαγή, δηλαδή η προστασία που παρέχουν τα πολλά μάτια του κοπαδιού από την εναλλαγή μόνο στα 2 πουλιά του ζευγαριού, κάνει την ενέδρα πολύ πιο εύκολη για τις αλεπούδες που παραμονεύουν. Σε λίγες εβδομάδες, οι επωαζόμενες θηλυκές θα είναι ακόμα πιο ευάλωτες. Έτσι, όσοι ελπίζουν σε σημαντική συνεισφορά από τα άγρια θηράματα θα πρέπει να ξεκινήσουν το ανοιξιάτικο πρόγραμμα ελέγχου της αρπακτικότητας.

Τι είναι το πιο σημαντικό;

Μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αν και οι αλεπούδες είναι πιθανότατα ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός για τους περισσότερους, η στοχοποίηση τους από μόνη της είναι απίθανο να σας πάει πολύ μακριά. Οποιαδήποτε πρόσθετη παραγωγή πουλιών πιθανόν να εξαλειφθεί από άλλους θηρευτές. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση- η έρευνα της GWCT για τον έλεγχο της αρπακτικότητας έχει επανειλημμένα δείξει θεαματικά αποτελέσματα όταν οι κτηνοτρόφοι ελέγχουν ταυτόχρονα τις αλεπούδες, τα κοράκια και τα μικρά θηλαστικά, όπως οι αρουραίοι και οι νυφίτσες. Ας δούμε λοιπόν αυτά τα τέσσερα με τη σειρά.

Αλεπούδες

Μόνο όταν αρχίσετε να ερευνάτε τη διατροφή των αλεπούδων συνειδητοποιείτε πόσο ευέλικτα είναι αυτά τα ζώα. Δεν τρώνε μόνο τα αδύναμα και άρρωστα ζώα. Ειδικά το χειμώνα, τα υγιή και γυμνασμένα ζώα που φτάνουν μέχρι το μέγεθος λαγού και φασιανού είναι επίσης ευάλωτα, όπως και οι προσφάτως ζευγαρωμένες πέρδικες. Έτσι, παρόλο που η περίοδος φωλεοποίησης είναι η βασική περίοδος για τον έλεγχο της αρπακτικότητας, μια πιο έγκαιρη έναρξη δίνει σαφώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Στην πατρίδα μας πυροβολούμε κάποιες από τις αλεπούδες, τόσο ως παρεμπίπτουσα δραστηριότητα για τον έλεγχο των ελαφιών, όσο και τη νύχτα, αλλά η πλειονότητα των αλεπούδων πιάνεται σε παγίδες. Για ένα πρόγραμμα άγριων αγροτικών θηραμάτων όπως το δικό μας, ο σύγχρονος ανθρώπινος περιορισμός με παγίδες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Μόλις οι καλλιέργειες αρχίσουν να μεγαλώνουν την άνοιξη και υπάρχει μεγάλη κάλυψη, είναι θέμα καθαρής τύχης αν δεις μια αλεπού, πόσο μάλλον αν καταφέρεις να την πυροβολήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι σύγχρονοι τρόποι παγίδευσης, που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα βέλτιστης πρακτικής, μας δίνουν έναν πολύ αποτελεσματικό, ανθρώπινο και στοχευμένο τρόπο αντιμετώπισης του αριθμού των αλεπούδων την εποχή που τα πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος είναι πιο ευάλωτα.

Κορακοειδή

Τα μέλη της οικογένειας των κορακιών μπορούν να επηρεάσουν μια φωλιά με τουλάχιστον τρεις τρόπους. Πρώτον, υπάρχει η λεηλασία των φωλιών, και για οποιοδήποτε είδος η καταστροφή της φωλιάς του είναι το κύριο ζήτημα. Τα κοράκια και οι καρακάξες είναι ειδικοί στην λεηλασία φωλιών, παίρνοντας τα αυγά και τους νεοσσούς ως βασικό μέρος της διατροφής τους, και τα θηραματικά πουλιά μπορεί να βρίσκονται ψηλά στο μενού, με τα χαβαρόνια και τις κάργιες να αυξάνουν την πίεση. Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναζήτηση τροφής, και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο τα κορακοειδή μπορούν να κάνουν επιδρομή στις φωλιές, και ίσως και να τις καταστρέψουν κατά τη διαδικασία. Τρίτον, και συχνά λιγότερο αναγνωρισμένο, είναι το ζήτημα των παρασίτων και των ασθενειών – τα κοράκια συχνά μεταφέρουν από σκουλήκια μέχρι ιούς που μπορούν να μολύνουν τα θηράματα και να μειώσουν την παραγωγικότητα.

Υπάρχουν πολλές πτυχές για τον έλεγχο αυτών των προβλημάτων, αλλά η πραγματική επανάσταση της εποχής μας συνέβη κατά τη διάρκεια των 30 ετών από τότε που η GWCT ανακάλυψε εκ νέου την παγίδα Larsen. Από μια κατάσταση όπου η αντιμετώπιση των κορακοειδών ήταν πολύ δύσκολη, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο καθένας μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο αν το επιθυμεί.

Αρουραίοι

Δεν χρειάζεται να το πούμε, αλλά οι αρουραίοι είναι μια μάστιγα, κλέβουν τρόφιμα, καταστρέφουν τον εξοπλισμό, μεταδίδουν ασθένειες και παίρνουν αυγά και νεοσσούς. Η πρώιμη άνοιξη είναι επίσης η ιδανική στιγμή για την αντιμετώπισή τους, επειδή η κάλυψη είναι στο χαμηλότερο σημείο της, καθιστώντας τις τρύπες και τα περάσματά τους εύκολα εντοπίσιμα, ενώ η πείνα του χειμώνα σημαίνει ότι συχνά συγκεντρώνονται κοντά σε ταΐστρες θηραμάτων. Συνήθως προσπαθώ να εξουδετερώσω κάθε τρύπα αρουραίου που μπορώ με σφαιρίδια φωσφορικού αργιλίου αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτό διευθετεί σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα, αλλά οποιεσδήποτε τρύπες ανοίξουν ξανά μπορούν στη συνέχεια να δολωθούν με τρωκτικοκτόνο ως εφεδρικό δόλωμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε την ποσότητα του δηλητηρίου που χρησιμοποιείται και περιορίζουμε όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να ανέβει το τρωκτικοκτόνο στην τροφική αλυσίδα και να μολύνει άλλα είδη άγριας ζωής όσο το δυνατόν λιγότερο.

Νυφίτσες και άλλες Ικτιδίδες

Και επιστρέφουμε στην παλιά καλή παγίδευση σε σήραγγες. Από πολύ παλιά, από την εποχή των αιώνων, οι θηροφύλακες προσπαθούσαν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις των αρπακτικών άγριων ζώων στα θηράματά τους. Ένα μεγάλο μέρος αυτού ήταν η αντιμετώπιση της ερμίνας και της νυφίτσας μέσω της παγίδευσης, διότι και τα δύο σκοτώνουν τα θηλυκά πτηνά που κλωσάνε και παίρνουν τα αυγά και τους νεοσσούς. Το ποια παγίδα ακριβώς χρησιμοποιείται έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, και οι θηροφύλακες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πρωτοπόροι στην ιδέα της χρήσης παγίδων που σκοτώνουν γρήγορα, αντί να αρπάζουν με οποιοδήποτε είδος λαβής, όταν αγκάλιασαν τη νεοεφευρεθείσα παγίδα Fenn τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, για να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ανθρωπιάς, η Fenn έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από νέες παγίδες όπως η DOC, η PX3 και η Tulley, που είναι πολύ πιο αξιόπιστες στην επίτευξη γρήγορης θανάτωσης. Μαθαίνουμε επίσης νέες τεχνικές, αλλά η ιδέα του να προσκαλέσουμε αυτά τα μικρά αρπακτικά να βάλουν τη μύτη τους σε φιλόξενες τρύπες παραμένει.

Μια βιώσιμη πολιτική

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αντιπάλων μας κατά του ελέγχου της αρπακτικότητας είναι ότι είναι μια εγγενής αποτυχία, επειδή δηλαδή ό,τι αφαιρούμε αντικαθίσταται γρήγορα από νεοεισερχόμενα ζώα. Ωστόσο αυτό που αδυνατούν να αναγνωρίσουν οι αντίπαλοι μας, είναι ότι δεν περιμένουμε, ούτε καν ελπίζουμε να έχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η μείωση της αρπακτικότητας, και αυτό σίγουρα συμβαίνει όταν μειώνουμε προσωρινά τους τοπικούς πληθυσμούς των θηρευτών. Το γεγονός ότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε το έργο κάθε χρόνο είναι μια χαρά- μάλιστα, είναι ένα σαφές σημάδι της βιωσιμότητας αυτού που κάνουμε.

Αν κοιτάξω τα δικά μου αρχεία από τον μικρό κυνηγετικό χώρο στο Ντόρσετ που βοηθάω και διευθύνω, αυτό που βλέπω είναι ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου οι ίδιοι αριθμοί αλεπούδων, κορακιών, καρακάξων, νυφίτσων και τρωκτικών. Αυτό που κάνω, είναι να αφαιρώ μια βιώσιμη “σοδειά” θηρευτών κάθε χρόνο, για να αυξήσω τη βιώσιμη συγκομιδή θηραμάτων. Κατά τη διαδικασία αυτή, αυξάνω την παραγωγή μιας σειράς άλλων αγροτικών και δασικών άγριων ζώων, όπως σκιουράκια, Χρυσοτσίχλονα, τσίχλες και τρυγόνια.

Μινκ και σχεδίες

Ενώ η χρήση παγίδων σήραγγας γύρω από την φωλιά, και ίσως μερικές παγίδες δίπλα στον κλωβό απελευθέρωσης, συχνά αρκούν για ένα μινκ, όσοι έχουν υδάτινους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές φωλεοποίησης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν μια ή δύο πλωτές παγίδες για μίνκ. Τοποθετημένες με ρυθμό περίπου μία ανά χιλιόμετρο υδάτινου δρόμου, θα αποδειχθούν ανεκτίμητες στο να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την παρουσία μινκ πριν κάνουν μεγάλη ζημιά. Στη λειτουργία ανίχνευσης ελέγχετε τη σχεδία περίπου μία φορά το δεκαπενθήμερο και μόλις το μινκ αφήσει τα ίχνη του στο πήλινο μαξιλάρι εντοπισμού, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια παγίδα κλωβού και συνήθως περιμένετε να πιάσετε τον ένοχο μέσα σε μία εβδομάδα.

Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ