Αρχική » Grid with Sidebar » Εκδήλωση για την ποινική νομοθεσία που αφορά στην προστασία περιβάλλοντος

Εκδήλωση για την ποινική νομοθεσία που αφορά στην προστασία περιβάλλοντος

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η ποινική νομοθεσία που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος (μεταξύ αυτών και τα διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου περί θήρας)  και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης, αποτέλεσαν το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή στην Κόνιτσα, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

SVESTONOF

Τις νομοθετικές παρεμβάσεις παρουσίασαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζονται με στόχο την επικαιροποίηση των πταισματικών παραβάσεων της Δασικής Νομοθεσίας, τις Ποινικές Διατάξεις σχετικά με την κακοποίηση και θανάτωση ζώων άγριας πανίδας και την ανάθεση καθηκόντων περιβαλλοντικών ελέγχων στους υπαλλήλους του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Επίσης, έγινε αναφορά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που έχει ήδη υλοποιηθεί και αφορά στα Απάτητα Βουνά, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ολύμπου, το Εθνικό Δίκτυο Περίθαλψης για την Άγρια Πανίδα, την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, τους Εθνικούς Στόχους διατήρησης για φυσικούς τύπους οικοτόπων και ειδών, τα Σχέδια Δράσης για 12 είδη πανίδας και χλωρίδας, την καταπολέμηση της ασθένειας μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, τη διαχείριση περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών, την κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας και την Κύρωση Διεθνών Συμφωνιών.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε εμβληματικές περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Σχεδιάσαμε, μελετήσαμε, διαβουλευτήκαμε και υλοποιήσαμε με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Εδώ και καιρό συνεργαζόμαστε άριστα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, ώστε να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ποινική νομοθεσία, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρόκειται να υλοποιήσουμε στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε: «Η προστασία του περιβάλλοντος υπήρξε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Στην προσπάθεια αυτή έχει συνδράμει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα όσο και με κοινές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, έχουμε προχωρήσει στην αυστηροποίηση των ποινών, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων που προστατεύουν τα περιβαλλοντικά αγαθά και τη θέσπιση ενός σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη δραστική μείωση των εγκληματικών ενεργειών κατά του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε για την επίτευξη του κοινού στόχου τόσο με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας όσο και με τη συμμετοχή σε οριζόντιες και κοινές πρωτοβουλίες».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά.

Τοποθετήσεις έκαναν οι: Νίκος Πέτσης, Δασολόγος και Υπεύθυνος Φύλαξης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Νίκος Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος, Ιχθυολόγος και Στέλεχος ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., Ηλίας Γεωργακόπουλος, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος Υφυπουργού ΠΕΝ, κου Αμυρά, Γιώργος Τάσσος, Κτηνίατρος M.Sc. και Εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής, Green Tank, Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια προγράμματος για το νερό, MedINA και Τόνια Γαλάνη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πίνδος Περιβαλλοντική.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ