Αρχική » Grid with Sidebar » e-Hybrid by Jeep®: το καθημερινό, υβριδικό πλεονέκτημα

e-Hybrid by Jeep®: το καθημερινό, υβριδικό πλεονέκτημα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Mε μία διαφορετική προσέγγιση της έννοιας του εξηλεκτρισμού, η Jeep καταφέρνει να είναι η πρώτη εταιρία που προσφέρει μία 48V τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα κίνησης και με μηδενικούς ρύπους – χωρίς τη χρήση του βενζινοκινητήρα. Πρόκειται για το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης e-Hybrid, χάρη στο οποίο τα καταξιωμένα Jeep Renegade και Compass προσφέρουν μια νέα εμπειρία οδήγησης – με τη δύναμη της ηλεκτροκίνησης.

SVESTONOF

Δύο νέα μοντέλα έρχονται να διευρύνουν την «εξηλεκτρισμένη» γκάμα της φημισμένης αμερικανικής εταιρείας, που κατακτά ταυτόχρονα μία σημαντική τεχνολογική πρωτιά με το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης e-Hybrid. Ο λόγος για τα Jeep Renegade και Compass τα οποία αποκτούν τώρα τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης – σε διάφορες οδηγικές συνθήκες. Τα δύο νέα μοντέλα, πέραν των αποδεδειγμένων δυνατοτήτων τους ως προς την οδική συμπεριφορά και τις επιδόσεις είναι επίσης εξοπλισμένα με κορυφαία συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) προσφέροντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Ταυτόχρονα αποτελούν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή στο χώρο της ευρύτερης ηλεκτροκίνησης, αφού προσφέρουν μία σειρά από τα πλεονεκτήματα της κίνησης με μηδενικούς ρύπους χωρίς να βάζουν τον ιδιοκτήτη τους στην διαδικασία της επαναφόρτισης της μπαταρίας τους με σύνδεση στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τα plug-in Hybrid ή τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Τι προσφέρει η συνύπαρξη βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκίνησης

Καρδιά του συστήματος e-Hybrid είναι ένας νέος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1,5 λίτρου, που λειτουργώντας με βάση τον θερμοδυναμικό κύκλο Miller αποδίδει ισχύ 130 ίππων, ενώ η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 240 Nm. Ο εν λόγω θερμικός κινητήρας – που σχεδιάστηκε ειδικά για υβριδικά συστήματα – συνεργάζεται με ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, το οποίο ενσωματώνει και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος λειτουργεί με τάση 48V και αποδίδει ισχύ 15 kW (20 ίπποι) και ροπή 55 Nm ροπής (αντιστοιχούν σε 135 Nm στην είσοδο του κιβωτίου).

Ο εν λόγω ηλεκτροκινητήρας – που τροφοδοτείται από μία υδρόψυκτη μπαταρία 48V και λειτουργεί επίσης και ως μίζα, και ως γεννήτρια – είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να κινήσει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μόνος του το αυτοκίνητο. Ενώ ένας ακόμα, μικρότερος ηλεκτροκινητήρας, που συνδεδεμένος με ιμάντα με τον στροφαλοφόρο άξονα του βενζινοκινητήρα παίζει το ρόλο και της μίζας και της γεννήτριας (BSG/Belt Starter Generator) συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης. Το αποτέλεσμα είναι μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 15% σε σχέση με αντίστοιχα βενζινοκίνητα μοντέλα, κορυφαία αποδοτικότητα και εξαιρετική άνεση.

Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση οφείλεται σε μια σειρά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του συστήματος. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι για πρώτη φορά στην κατηγορία – με τη βοήθεια του e-Hybrid – τα Jeep Renegade και Compass έχουν τη δυνατότητα:

  • Αθόρυβης εκκίνησης (Silent Start) χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα
  • Κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα (με μηδενικούς ρύπους) σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης (e-Queuing)
  • Κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες αμιγώς ηλεκτρικά, απλά αφήνοντας το φρένο (e-Creeping)
  • Παρκάρισμα χωρίς με τον βενζινοκινητήρα σβηστό (e-Parking)
  • Παράλληλα, το e-Hybrid προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση (με ή χωρίς τη χρήση φρένου) και βελτίωση της απόδοσης του θερμικού κινητήρα μέσω της αθόρυβης υποβοήθησης που προσφέρει σε διάφορες φάσεις της κίνησης του αυτοκινήτου (e-Boosting), ώστε ο πρώτος να λειτουργεί πάντα στο βέλτιστο επίπεδο αποδοτικότητας του.

Ασφάλεια, συνδεσιμότητα και υψηλή τεχνολογία

Τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος e-Hybrid ενισχύουν περαιτέρω την ασφάλεια και την άνεση που προσφέρουν τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) με τα οποία εφοδιάζονται τα υβριδικά Jeep Renegade και Compass. Με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, τα νέα Renegade e-Hybrid και Compass e-Hybrid ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην εξηλεκτρισμένη κίνηση.

Αξιοποιώντας δε τις κορυφαίες δυνατότητες του συστήματος πολυμέσων Uconnect, τα Renegade και Compass προσφέρουν μια ολοκληρωμένη υβριδική εμπειρία: Η λειτουργία του e-Hybrid είναι ορατή μέσω της οθόνης του συστήματος, ενώ ο πίνακας οργάνων μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να προσφέρει εκείνες τις πληροφορίες που θεωρεί ο οδηγός πιο χρήσιμες, ανάλογα με τις συνθήκες.

Επίσης, η οθόνη αφής του Uconnect (έως και 10,1’’) συνδέεται και με το εγκατεστημένο Uconnect Box, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των λειτουργειών του αυτοκινήτου (όπως τα φώτα και οι κλειδαριές) από απόσταση μέσω της σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Το Uconnect Box επιπλέον διαθέτει λειτουργία γεωεντοπισμού για την παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και παρακολούθησης της θέσης του οχήματος ως μέσο επιπλέον αντικλεπτικής προστασίας.

Τα νέα Jeep Renegade e-Hybrid και Compass e-Hybrid είναι διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά με τις τιμές να ξεκινούν από 26.500 και 32.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ όπως όλα τα μοντέλα της Jeep, καλύπτονται με 4ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ