Αρχική » Grid with Sidebar » Eπαγρύπνηση σε Σέρρες – Κιλκίς για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Eπαγρύπνηση σε Σέρρες – Κιλκίς για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε κατάσταση πολύ αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Κιλκίς προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία.

SVESTONOF

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργος Κεφαλάς επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα «στις περιοχές που με βάση την ευρωπαϊκή υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία γειτνιάζουν μέχρι μια χιλιομετρική ακτίνα με περιοχές που υπάρχουν εστίες μόλυνσης».

«Προς το παρόν πάμε καλά, δεν έχουμε κανένα κρούσμα ούτε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι όλο το βάρος της προσπάθειας εστιάζεται στα βόρεια σύνορα με τη Βουλγαρία. «Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό και λίγο παραπάνω για να μην έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων έχουν εντατικοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άλλωστε, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η νόσος πλήττει τα δεσποζόμενα και άγρια χοιροειδή και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των ζώων αυτών και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης αλλά και τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Για να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες). Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

Π.Γ.

Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ