Αρχική » Grid with Sidebar » Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα στον Εβρο

Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα στον Εβρο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Δηλητηρίασαν σπάνιους χρυσαετούς και άλλα ζώα στον Εβρο

Ασυγκίνητοι από την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έμειναν ορισμένοι, αφού διαπιστώθηκε ότι πέταξαν φόλες δηλητηριάζοντας σπάνια είδη πανίδας που διαβιούν στην περιοχή.

SVESTONOF

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», βρέθηκαν νεκροί δύο χρυσαετοί, μαζί με έναν τσίφτη κι ένα τσακάλι

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης, ενώ πλησίον των νεκρών ζώων βρέθηκε και ένα ύποπτο τεμάχιο τροφής που πιθανά αποτέλεσε δηλητηριασμένο δόλωμα.

Η κινητοποίηση έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι ένας από τους δύο Χρυσαετούς, ο οποίος έφερε πομπό, παρέμενε ακίνητος στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα. Η ανταπόκριση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση και έγινε ενδελεχής έρευνα και διαχείριση του περιστατικού στο πεδίο, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, με την συνδρομή στελεχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση, καθώς το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης διενεργεί την ποινική προανάκριση, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου έχει αναλάβει την συλλογή και αποστολή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Ο Χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική μείωση, με μόλις εννέα ζευγάρια στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πομπός που έφερε το νεκρό πουλί είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., με χρηματοδότηση του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Το επιστημονικό έργο της ΚΣΕ στην ΕΡΤ3…VIDEO

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, ενώ οι επιπτώσεις της στην άγρια ζωή είναι ανυπολόγιστες. Για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας στην ύπαιθρο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διαθέτει 7 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.), κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει διοργανώσει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων και ημερίδων ενημέρωσης του κοινού.

Αν έχετε υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο μην το αγγίζετε και επικοινωνήστε άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκεστε σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφθείτε το www.antipoison.necca.gov.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ