Αρχική » Grid with Sidebar » Δεκάδες τα τσουχτερά πρόστιμα για λαθροθηρία στην Κύπρο

Δεκάδες τα τσουχτερά πρόστιμα για λαθροθηρία στην Κύπρο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε εξέλιξη βρίσκεται η θερινή περίοδος κυνηγίου και ήδη, έχουν καταγραφεί οι πρώτες καταγγελίες σε κυνηγούς, με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, λόγω του ότι παραβίασαν τη Νομοθεσία, καθώς οι πλείστοι, φαίνεται να αρέσκονται στο να κυνηγούν σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, αφού γνωρίζουν πως σε αυτές τις περιοχές, ο αριθμός των θηραμάτων είναι μεγαλύτερος.

SVESTONOF

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 20 Αυγούστου, όπου ήταν και η πρώτη μέρα της εξόρμησης των κυνηγών, έχουν υπάρξει συνολικά 21 καταγγελίες, εκ των οποίων οι πλείστες αφορούν κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Μιλώντας στον REPORTER ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρο Αναγιωτό, ανέφερε ότι, «η μεγαλύτερη πλειοψηφία των καταγγελιών, είναι για τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει επίσης μια περίπτωση καταγγελίας, για κυνήγι θηράματος το οποίο δεν επιτρεπόταν, καθώς κυνηγός σκότωσε φραγκολίνα. Επίσης, υπήρξαν δυο άλλες περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν για κυνήγι, χωρίς άδεια κυνηγίου».

Σημειώνεται ότι τα αδικήματα που παρουσιάζονται συνήθως κατά την κυνηγετική περίοδο του καλοκαιριού, είναι το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, με το πρόστιμο να αρχίζει από τις 2,000 και μεγαλώνει αναλόγως εάν υπάρχουν και άλλα αδικήματα. Επίσης το άλλο αδίκημα που παρουσιάζεται συχνά, είναι να κυνηγά κάποιος χωρίς ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και το πρόστιμο είναι 2,000 και μεγαλώνει αναλόγως άλλων αδικημάτων. Εάν υπάρχει επίσης λαθροθηρία, δηλαδή, να κυνηγά κάποιος το βράδυ, το εξώδικο πρόστιμο είναι πολύ πιο μεγάλο, καθώς αγγίζει τις 25,000.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις εξορμήσεις για τους κυνηγούς και απέμειναν άλλες τρεις, για να αρχίσει η χειμερινή περίοδος, η οποία ξεκινάει 5 Νοεμβρίου, όπου είναι εκεί που βγαίνουν μαζικά οι κυνηγοί στη φύση. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, υπολογίζεται ότι εξορμούν γύρω στις 19.000 κυνηγοί, ενώ τον Νοέμβριο αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί και γίνει 40.000.

Την ίδια ώρα, στα χέρια των κυνηγών βρίσκεται από φέτος η εφαρμογή Artemis, μέσω της οποίας είναι αναγκασμένοι πλέον να αναφέρουν τον αριθμό κάρπωσης των θηραμάτων τους, ώστε έχει τη γενική εικόνα η Υπηρεσία Θήρας. Όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, «μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιείται η εφαρμογή, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να εφαρμόζεται από περισσότερους κυνηγούς. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι η πρώτη χρόνια και δίνουμε το περιθώριο μέχρι να μάθει ο κόσμος και ευελπιστούμε ότι μελλοντικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό που θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Σίγουρα για τους ηλικιωμένους είναι πιο δύσκολο αυτό, ωστόσο, υπάρχει η εναλλακτική με το να στείλει κάποιος μήνυμα από το κινητό. Για όλους όμως είναι κάτι καινούργιο και χρειάζεται συνέπεια από όλους για να εφαρμόζεται η εφαρμογή».

Πάντως, αυτό που έκανε ξεκάθαρο ο κ. Αναγιωτός, είναι ότι πλέον, υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για όλους για να γνωρίζουν που κυνηγούν. «Έτσι, για θέματα περιοχών κυνηγίου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς υπάρχει η εφαρμογή Artemis, που μπορεί ο κάθε κυνηγός ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκεται και εάν είναι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου. Γι’ αυτό τον λόγο, προτρέπουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να κυνηγά ορθά και μέσα στα πλαίσια της Νομοθεσίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση, έχουν καταγραφεί συνολικά 3.069 ξεχωριστές καταχωρήσεις στην εφαρμογή Artemis, μέσω της οποίας καταγράφηκε η κάρπωση 14.606 θηραμάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας, έχει καταγραφεί η πιο κάτω κάρπωση ανά είδος:

 • Αγριοπερίστερο 827
 • Κατσικορώνα 95
 • Κολιός 44
 • Κόρωνος 97
 • Φάσα 11.821
 • Φιλικουτούνι 1.003
 • Φοινικοπερίστερο 719

Μάλιστα, η μεγαλύτερη συνολική κάρπωση καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού με καταγεγραμμένη κάρπωση 5.069 θηράματα και δεύτερη την επαρχία Πάφου με καταγεγραμμένη κάρπωση 3.995 θηράματα.

Η κάρπωση ανά επαρχία:

 • Λεμεσός 5.069
 • Πάφος 3.995
 • Λευκωσία 3.234
 • Λάρνακα 1.710
 • Αμμόχωστος 598

Όπως αναφέρει άλλωστε η Υπηρεσία Θήρας, «η καταγραφή της κάρπωσης για όλα τα θηράματα θα δώσει στην Υπηρεσία τη δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων».

Πηγή :https://reporter.com.cy/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ