Αρχική » Κυνήγι » Επικαιρότητα » Χαλκιδική: Συνεχείς εμφανίσεις λύκου στον Νέο Μαρμαρά – Ίχνη ανάμεσα στις ξαπλώστρες και καταγγελίες για επιθέσεις

Χαλκιδική: Συνεχείς εμφανίσεις λύκου στον Νέο Μαρμαρά – Ίχνη ανάμεσα στις ξαπλώστρες και καταγγελίες για επιθέσεις

Έντονη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής η παρουσία λύκου πολύ κοντά σε κατοικημένα και τουριστικά σημεία, καθώς νέες καταγραφές δείχνουν το ζώο να κινείται σε παραλίες, στην προκυμαία και σε χώρους όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.

Λύκος στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα του iHunt στα αποτελέσματα αναζήτησης
GΠροσθέστε το iHunt στην Google

Takeaways by iHunt AI

  • Νέες καταγραφές δείχνουν λύκο να κινείται σε παραλίες, στην προκυμαία και κοντά σε τουριστικές εγκαταστάσεις στον Νέο Μαρμαρά.
  • Εργαζόμενοι και λουόμενοι αναφέρουν ότι βρίσκουν ίχνη στην άμμο ακόμη και ανάμεσα στις ξαπλώστρες.
  • Κάτοικοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε αδέσποτους σκύλους και γάτες.
  • Οι πρόσφατες επιθέσεις σε ανθρώπους είχαν αρχικά αποδοθεί από τις αρχές σε άγριο ζώο χωρίς οριστική ταυτοποίηση.
  • Η «Καλλιστώ» προτείνει τη σύλληψη και μεταφορά του ζώου σε ελεγχόμενο χώρο.
  • Αναμένεται σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της Voria.gr, εργαζόμενοι και λουόμενοι αναφέρουν ότι εντοπίζουν συχνά ίχνη του ζώου στην άμμο ακόμη και ανάμεσα στις ξαπλώστρες, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε αδέσποτους σκύλους και γάτες. Το ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζει βίντεο στα οποία ζώο που αναγνωρίζεται ως λύκος κινείται σε σημεία του Νέου Μαρμαρά χωρίς να δείχνει έντονη αποφυγή της ανθρώπινης παρουσίας.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε ανθρώπους

Η νέα ανησυχία έρχεται μετά τα περιστατικά που καταγράφηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο στην περιοχή «Καρνάγιο» του Νέου Μαρμαρά. Ένα μικρό παιδί και ένας ενήλικος τουρίστας τραυματίστηκαν έπειτα από επιθέσεις άγριου ζώου, με τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιούνται για τον εντοπισμό του.

Στα πρώτα επίσημα δημοσιεύματα το ζώο δεν είχε ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα ως λύκος και γινόταν λόγος για «άγριο ζώο». Ωστόσο, οι συνεχείς καταγραφές λύκου στην ίδια περιοχή, καθώς και οι μαρτυρίες κατοίκων και επαγγελματιών, έχουν ενισχύσει την ανησυχία για την παρουσία ζώου με έντονη εξοικείωση με το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Το iHunt.gr είχε ήδη αναφερθεί στο νέο περιστατικό επίθεσης σε παιδί στον Νέο Μαρμαρά στις 14 Σεπτεμβρίου 2026, επισημαίνοντας ότι η ταυτοποίηση του ζώου έπρεπε να γίνει από τις αρμόδιες αρχές. Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ του iHunt.gr.

Λύκος ανάμεσα σε παραλίες και καταστήματα

Όπως αναφέρει η Voria.gr, το ζώο έχει καταγραφεί να κινείται ακόμη και στη φωτισμένη προκυμαία, σε παραλίες και κοντά σε καταστήματα και τουριστικές εγκαταστάσεις. Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία του έχει γίνει πλέον συχνή, ενώ ίχνη εντοπίζονται στην παραλία σε σημεία από τα οποία περνούν καθημερινά λουόμενοι και εργαζόμενοι.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταφέρει η Voria.gr, το ζώο δεν φαίνεται να απομακρύνεται αμέσως όταν αντιλαμβάνεται ανθρώπους σε σχετικά μικρή απόσταση. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει επαναφέρει τη συζήτηση για τους εξοικειωμένους λύκους και τη διαχείριση περιστατικών στα οποία άγρια ζώα προσεγγίζουν συστηματικά κατοικημένες περιοχές.

Καλλιστώ: Να συλληφθεί και να μεταφερθεί σε ελεγχόμενο χώρο

Ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Ιάσων Μπάντιος, ανέφερε στη Voria.gr ότι ο λύκος είναι κατά κανόνα φοβικό ζώο απέναντι στον άνθρωπο, όμως σε περιπτώσεις έντονης εξοικείωσης μπορεί να πάψει να διατηρεί την κανονική απόσταση ασφαλείας.

Η θέση που διατυπώνει η οργάνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι το ζώο θα πρέπει να συλληφθεί και να μεταφερθεί σε ελεγχόμενο χώρο, όπου θα παραμείνει σε αιχμαλωσία.

Αναμένεται σύσκεψη των αρμόδιων φορέων

Το τοπικό Δασαρχείο αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις και ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς και το 2025 είχε καταγραφεί στον Νέο Μαρμαρά παρουσία λύκου με έντονη εξοικείωση με τον άνθρωπο. Το iHunt.gr είχε παρακολουθήσει τότε εκτενώς την υπόθεση και την απόφαση για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου ζώου από την περιοχή. Διαβάστε το σχετικό άρθρο του iHunt.gr.

Μείνετε ενημερωμένοι από το iHunt

Εγγραφείτε στο iHunt Newsletter και λάβετε τα σημαντικότερα νέα για το κυνήγι, την ύπαιθρο, τον εξοπλισμό και τις κυνηγετικές εξελίξεις απευθείας στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ