Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο αξιόλογο πέρασμα ορτυκιών ή τρυγονιών. Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου ήταν περιορισμένη, με ελάχιστα τρυγόνια να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Η σημερινή εικόνα, πάντως, παρουσιάζει μία μικρή διαφοροποίηση στα τρυγόνια. Από το σχεδόν απόλυτο μηδέν των προηγούμενων ημερών, σήμερα αναφέρθηκαν ορισμένες εμφανίσεις τρυγονιών στη Λαυρεωτική, σε κάποια νησιά των Κυκλάδων και στην Κεντρική Μακεδονία. Οι αριθμοί παραμένουν μικροί και δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν ως αξιόλογο πέρασμα, ωστόσο πρόκειται για μία κινητικότητα που αξίζει να παρακολουθηθεί.
Takeaways by iHunt AI
- Δεν υπάρχει νεότερη αξιόπιστη πληροφορία για οργανωμένο πέρασμα ορτυκιών, πέρα από κάποια σκόρπια πουλιά που αναφέρθηκαν στη Μάνη.
- Στα τρυγόνια, μετά από αρκετές ημέρες σχεδόν απόλυτης απουσίας, σήμερα εμφανίστηκαν λίγα πουλιά στη Λαυρεωτική, σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και στην Κεντρική Μακεδονία.
- Η σημερινή κινητικότητα δεν αποτελεί ακόμη ένδειξη μαζικού περάσματος, αλλά είναι μία πρώτη αλλαγή της εικόνας που παρακολουθούμε.
- Ο ζεστός καιρός στα Βαλκάνια δεν ευνοεί προς το παρόν μία μαζική μεταναστευτική κίνηση.
- Οι βοριάδες στο Αιγαίο μπορούν να βοηθήσουν όσα πουλιά έχουν ήδη ξεκινήσει την κάθοδό τους, αλλά όταν είναι πολύ ισχυροί ενδέχεται να τα καθηλώσουν προσωρινά.
Ορτύκια: Τίποτα νεότερο, μόνο σκόρπια πουλιά στη Μάνη
Στα ορτύκια, πέρα από την εικόνα που παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ανταπόκρισή μας, δεν υπάρχει κάποια νεότερη αξιόπιστη πληροφορία για πέρασμα.
Στη Φλώρινα και στο Κιλκίς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά πουλιά, ενώ θετική παραμένει η εικόνα σε περιοχές των Γρεβενών, της Δράμας και της Θράκης. Πρόκειται, όμως, για την παρουσία που είχε ήδη καταγραφεί και όχι για καινούργια μαζική άφιξη μεταναστευτικών πουλιών. Για το φετινό υπόβαθρο της παρουσίας του είδους στη Βόρεια Ελλάδα, δείτε και το σχετικό άρθρο για τα ορτύκια 2026 στη Βόρεια Ελλάδα.
Η μόνη νεότερη πληροφορία αφορά κάποια σκόρπια ορτύκια που εμφανίστηκαν στη Μάνη. Οι αναφορές αυτές είναι περιορισμένες και δεν δείχνουν οργανωμένο ή αξιόλογο πέρασμα.
Οι κυνηγοί πρέπει επίσης να έχουν υπόψη ότι οι αλλαγές στις καλλιέργειες, οι θερισμοί και η αναζήτηση νερού και τροφής προκαλούν καθημερινές τοπικές μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις αυτές δεν πρέπει να συγχέονται με το πραγματικό μεταναστευτικό πέρασμα.
Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, επομένως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι καινούργιο ή αξιοσημείωτο στα ορτύκια.
Τρυγόνια: Από το απόλυτο μηδέν εμφανίστηκαν σήμερα κάποια πουλιά
Παραδοσιακά, κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγραφόταν μία πρώτη μετακίνηση τρυγονιών προς τη νότια Ελλάδα. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρήθηκε και φέτος, όμως οι αριθμοί των πουλιών ήταν εξαιρετικά μικροί. Για την εποχική εικόνα του είδους μπορείτε να δείτε και το άρθρο για τις γέννες και το φθινοπωρινό ταξίδι των τρυγονιών.
Το Σαββατοκύριακο οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονταν από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Ακόμη και εκεί, όμως, οι συναντήσεις περιορίστηκαν σε ένα ή δύο πουλιά και δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αξιόλογο πέρασμα.
Παρόμοια ήταν η εικόνα στη Λαυρεωτική και στη Μάνη, όπου παρατηρήθηκαν μεμονωμένα τρυγόνια, αλλά όχι συγκεντρώσεις ή συνεχόμενη κίνηση που να δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει το μεγάλο πέρασμα του Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, ωστόσο, εμφανίστηκαν ορισμένες νέες πληροφορίες. Μετά από μία περίοδο που σε πολλές περιοχές η εικόνα ήταν κυριολεκτικά στο μηδέν, κυνηγοί είδαν κάποια τρυγόνια στη Λαυρεωτική, σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία.
Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μεγάλους αριθμούς ούτε για ένα οργανωμένο πέρασμα. Η διαφορά είναι ότι από την πλήρη σχεδόν απουσία που καταγραφόταν μέχρι τώρα, εμφανίζονται πλέον σε διαφορετικά σημεία της χώρας λίγα πουλιά.
Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι ξεκίνησε το μεγάλο πέρασμα. Είναι, όμως, μία πρώτη μικρή μεταβολή της εικόνας και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν πρόκειται απλώς για μεμονωμένες μετακινήσεις ή για την αρχή μιας πιο έντονης καθόδου.
Η πρόγνωση του καιρού και τι σημαίνει για τα περάσματα
Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών δεν δείχνουν κάποια απότομη μεταβολή που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική αναχώρηση πουλιών από τα βόρεια Βαλκάνια.
Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο υδράργυρος θα φτάσει περίπου τους 32 βαθμούς, ενώ στη Δυτική Μακεδονία οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα πέσουν κοντά στους 15 βαθμούς.
Στο Αιγαίο θα επιμείνουν οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Αντίθετα, στο εσωτερικό της Βόρειας Ελλάδας οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς.
Μέχρι και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διατηρηθεί ο ζεστός και κατά κανόνα αίθριος καιρός στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία. Δεν προβλέπεται αξιόλογη ψυχρή εισβολή, γενικευμένη κακοκαιρία ή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρό έναυσμα για μαζική μεταναστευτική κίνηση.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο μπορούν να βοηθήσουν όσα τρυγόνια έχουν ήδη ξεκινήσει την κάθοδό τους. Όταν όμως η έντασή τους φτάνει τα 6 ή 7 μποφόρ, ενδέχεται να καθηλώσουν προσωρινά τα πουλιά πριν από μεγάλα θαλάσσια περάσματα.
Στα ορτύκια, οι καθαρές νύχτες μπορούν να επιτρέψουν μικρές καθημερινές μετακινήσεις. Χωρίς, όμως, σημαντική αλλαγή του καιρού στα Βαλκάνια, δεν διαμορφώνονται προς το παρόν οι συνθήκες για ένα απότομο και γενικευμένο κατέβασμα μεγάλων αριθμών.
Πηγή μετεωρολογικών δεδομένων: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – meteo.gr
Τι περιμένουμε τις επόμενες ημέρες
Οι επόμενες ημέρες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τρυγόνια, καθώς βρισκόμαστε πλέον μέσα στην περίοδο κατά την οποία μπορεί να ενισχυθεί η κάθοδός τους.
Η σημερινή εμφάνιση λίγων πουλιών στη Λαυρεωτική, στις Κυκλάδες και στην Κεντρική Μακεδονία είναι μία πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα. Χρειάζονται, όμως, περισσότερες και πιο σταθερές αναφορές από διαφορετικές περιοχές για να μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική έναρξη περάσματος.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ασφαλής ένδειξη ότι επίκειται άμεσα μεγάλο πέρασμα. Πιθανότερες παραμένουν μικρές και τοπικές αφίξεις, οι οποίες μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν αισθητά την εικόνα μιας συγκεκριμένης περιοχής.
Στα ορτύκια, αντίθετα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση. Πέρα από ορισμένα σκόρπια πουλιά στη Μάνη και τις ήδη γνωστές παρουσίες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δεν έχει καταγραφεί νέο μεταναστευτικό κύμα.
Το συμπέρασμα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου είναι ότι στα ορτύκια η εικόνα παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, ενώ στα τρυγόνια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από ημέρες κάποιες μικρές ενδείξεις κινητικότητας. Ακόμη, όμως, είμαστε πολύ μακριά από το να μιλάμε για αξιόλογο πέρασμα.



