Αρχική » Grid with Sidebar » «Αλωνίζουν» οι “αγριόχοιροι” στην Εορδαία…VIDEOS

«Αλωνίζουν» οι “αγριόχοιροι” στην Εορδαία…VIDEOS

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε μια περιοχή σπαρμένη με καλαμπόκια στην Γαλάτεια Κοζάνης, οι αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες κοπάδια αγριογούρουνων, που καταστρέφουν την σοδειά τους.

SVESTONOF

Η Μαίρη Κεσκιλίδου επισκέφτηκε την περιοχή για μια επιτόπια καταγραφή. Ακόμη και οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ καταστρέφονται από τα αγριογούρουνα, όπως δείχνει στην κάμερα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Κάθε χρόνο το φαινόμενο σημειώνει έξαρση και αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις, στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ο Ευστράτιος Βαρσαμίδης, αγρότης δείχνει με απελπισία το χωράφι του, που είχε ισοπεδωθεί από το πέρασμα των κοπαδιών.

Μετά την σπορά που γίνεται τον Απρίλιο οι αγρότες διαπίστωσαν ότι όλοι οι σπόροι που άρχισαν να μεγαλώνουν είχαν εκριζωθεί από τα αγριογούρουνα. Οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν όσα φυτά είχαν καταστραφεί, αλλά αντιμετώπισαν ένα ακόμη πρόβλημα όταν ήρθε η εποχή της συγκομιδής. Λόγω του διαφορετικού ποσοστού υγρασίας που είχαν τα παλαιότερα σε σχέση με τα νεότερα φυτευθέντα φυτά όταν αποθηκεύτηκαν μαζί σάπιζαν, είπε κ. Βαρσαμίδης.

Ωστόσο, τα αγριογούρουνα βρίσκονται παντού, καθώς γεννούν δυο φορές τον χρόνο και αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον πληθυσμό τους.

Σε διάφορες περιπτώσεις προκαλούν τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς. Όπως αναφέρει ο κ. Βαρσαμίδης, ταξί που μετέφερε δυο γυναίκες στο νοσοκομείο έπεσε επάνω σε κοπάδι, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το όχημά του επαγγελματία και οι γυναίκες να περιμένουν άλλο μέσο για την μεταφορά τους.

Οι θηροφύλακες στήνουν παγίδες, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η κυνηγετική περίοδος άρχισε στις 20 Αυγούστου 2022 και διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όπως όμως λέει ο κ. Βαρσαμίδης, ο περιορισμός του κυνηγιού μόνο τις ημέρες Τετάρτη Σάββατο και Κυριακή, δεν επιτρέπει σημαντική μείωση του αριθμού των ζώων.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Είναι νωπό στην μνήμη το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν αγέλη αγριογούρουνων, κινούμενη επί της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου, προκάλεσε καραμπόλα τριών οχημάτων, με απολογισμό δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Εκείνοι που εκφράζουν οικολογικές ανησυχίες, σχετικά με την τοποθέτηση παγίδων ή την λαθροθηρία αγριογούρουνων βρίσκονται ενώπιον σημαντικών διλλημάτων.

Πηγή :https://www.ertnews.gr/

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ