Το καταφύγιο του Αγίου Βασιλείου, η τρομακτική αναπαραγωγή και οι λύσεις, στη σκιά και του δυστυχήματος με δύο νεκρούς στο Κιλκίς.
Μόνιμοι… κάτοικοι Πεύκων τείνουν να γίνουν τα αγριογούρουνα, με τους κατοίκους να τα βιντεοσκοπούν πλέον κατά αγέλες σε αυλές σπιτιών, δίπλα σε παιδικές χαρές, ακόμη και δίπλα από το πρώην δημαρχείο της περιοχής, εντός του οικισμού.
Αν δεν ήταν επικίνδυνο, το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι και χαριτωμένο. Δεν είναι όμως, όπως άλλωστε απέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόσφατο τροχαίο στο Κιλκίς , κατά το οποίο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους συγκρούστηκε με αγέλη αγριογούρουνων στον δρόμο.
Τα Πεύκα δεν είναι δυστυχώς η μόνη περιοχή στη Θεσσαλονίκη, στην οποία περιορίζονται οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων, που και πάλι δείχνουν ανησυχητική αύξηση αυτή την περίοδο. Από Νεάπολη, Πεύκα και Ρετζίκι έως το Ασβεστοχώρι, το Πανόραμα, την Πυλαία και τη Θέρμη, τα αγριογούρουνα είναι… παντού! Στη Θεσσαλονίκη, βέβαια, τα έχουμε δει πέρυσι και σε αυτή ακόμη την Αριστοτέλους, αλλά και στον προαύλιο χώρο της παλιάς Νομαρχίας, σε περιοχές της Καλαμαριάς, την Δενδροφυτεία των Συκεών και αλλού.
Οι Δήμαρχοι μιλούν στο TheOpinion
Μέτρα…χτες για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψη οι Δήμαρχοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν πιο έντονα πρόβλημα.
“Από το 2017 φωνάζουμε και δεν γίνεται τίποτα. Πότε επιτέλους θα κινητοποιηθεί η πολιτεία;”, διερωτάται ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μιλώντας στο TheOpinion, χαρακτηρίζει το συγκλονιστικό τροχαίο που έγινε πρόσφατα στο Κιλκίς ως διαρκές «στίγμα» για την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία θα έπρεπε να πάρει μέτρα για να προστατέψει τη ζωή, αλλά και την περιουσία των πολιτών, από την κυκλοφορία άγριων ζώων μέσα στους οικισμούς.
Για μαζική επιστροφή και επανεμφάνιση των αγριογούρουνων μιλά ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. “Το φαινόμενο δυστυχώς είναι και πάλι σε έξαρση και όσο δεν παίρνουμε μέτρα, θα επαναλαμβάνεται. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ εντοπίζονται και στις παρυφές της περιφερειακής. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει και θυμηθείτε το πρόσφατο τροχαίο στο Κιλκίς. Θρηνούμε ήδη θύματα και κανείς δεν κάνει το παραμικρό”, τονίζει ο κ. Δανιηλίδης μιλώντας στο TheOpinion και καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. “Και όχι μόνο οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί, που πρέπει να αποφεύγουν να τα πλησιάζουν, να τα κυνηγούν ή να προσφέρουν φαγητό”, λέει.
“Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα για τον περιορισμό του πληθυσμού των αγριογούρουνων, καθώς ακόμη και σήμερα να πάρουμε μέτρα, το αποτέλεσμά τους δεν θα είναι άμεσο” προσθέτει.
Πόσα είναι τελικά;
Τελικά, όμως, πόσα είναι τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα; Γίνεται κάποιου είδους καταγραφή; “Μετρήσεις δεν γίνονται πανελλαδικά για τον πληθυσμό των αγριογούρουνων. Ωστόσο, ενδεικτικό της εντυπωσιακής αύξησης του πληθυσμού τους είναι το πρόγραμμα καταγραφής Artemis, στο οποίο εδώ και 28 με 29 χρόνια καταγράφονται το πόσα αγριογούρουνα ( και όχι μόνο) θηρεύονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός όσων έχουν θηρευτεί είναι ήδη εντυπωσιακά αυξημένος, στοιχείο που δείχνει κατ’ αναλογία αύξηση και στον πληθυσμό τους”, τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο Κυριάκος Σκορδάς, γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως τον Έβρο, το 2019 θηρεύτηκαν συνολικά κάτι λιγότερο από 18.000 αγριογούρουνα. Το 2021 (το 2020 ανεστάλη η κυνηγετική δραστηριότητα στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία) ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 30.000!
Μάλιστα, ενώ πριν κάποια χρόνια, υπήρχε όριο στη λεγόμενη κάρπωση (στον αριθμό δηλαδή των αγριογούρουνων που μια παρέα κυνηγών μπορεί να θηρεύσει), επί υπουργίας Σωκράτη Φάμελλου και υπό την πίεση των αυξημένων περιστατικών εμφάνισής τους στον αστικό ιστό, η κάρπωση αυξήθηκε. “Ωστόσο, παρά την απεριόριστη κάρπωση, το πρόβλημα δεν μειώθηκε. Βλέπουμε ότι η θήρευση δεν μειώνει τους πληθυσμούς”, προσθέτει ο κ. Σκορδάς.
Το καταφύγιο
Όταν αγριογούρουνα εγκλωβίζονται σε χώρους που δεν πρέπει, καλούνται συνήθως οι κυνηγοί για να τα “παγιδεύσουν” και στη συνέχεια να τα απελευθερώσουν. Ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντελάκης, είναι ένας από αυτούς.
“Ακόμη δεν είδατε τίποτα”, λέει ο κ. Παντελάκης μιλώντας στο TheOpinion. “Ελάτε μετά από βροχή να σας δείξω ίχνη στο δάσος. Είναι εκατοντάδες. Αλλά δυστυχώς αν μιλήσουμε εμείς, συνήθως μας κατηγορούν ότι το κάνουμε επειδή θέλουμε να γίνει ανεξέλεγκτο το κυνήγι. Ωστόσο, κάποιοι υπεύθυνοι παραμένουν ανεύθυνοι και θα θρηνήσουμε θύματα. Εκτός αυτού, καταστρέφονται περιουσίες, καταστρέφονται καλλιέργειες. Η μοναδική και πιο αποτελεσματική λύση είναι να γίνουν, υπό την επίβλεψη του δασαρχείου και της θηροφυλακής, σταδιακές απελεθερώσεις ζώων μέσα από τα καταφύγια. Είμαστε διατεθειμένοι όλα τα αγριογούρουνα τα θηρευτικά να πηγαίνουν σε κοινωφελή ιδρύματα”, προσθέτει.
“Σε κάποιες περιοχές της χώρας πρέπει να προστατεύσουμε τον αγριόχοιρο, σε κάποιες, όπου υπάρχει πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό τους όπως εδώ, θα πρέπει να τον διαχειριστούμε. Πρότασή μας είναι αυτή, να γίνει ελεγχόμενη απελευθέρωση από το καταφύγιο”, τονίζει.
Οι επιστήμονες
“Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή μας, όπως και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, από όπου κι εκεί έχουμε πολλές περιπτώσεις εμφάνισης αγριογούρουνων, αλλά σε όλη την Ελλάδα και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες”, τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, πρώην Διευθυντή του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας στο ΑΠΘ, Χρήστος Βλάχος.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, υπάρχει υπερπληθυσμός αγριόχοιρων τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι εμφανές. Στο καταφύγιο που υπάρχει στον Άγιο Βασίλειο τα ζώα έχουν μεγάλο αναπαραγωγικό ρυθμό. Άτομα αγριόχοιρων από αυτόν τον οικισμό πιθανότατα οδηγούνται εκτός οικισμού.
Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού τους, εκτός φυσικά από την αναπαραγωγή αυτή εντός του προστατευμένου χώρου, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η μείωση των φυσικών αρπάγων (οι μόνοι άρπαγες αγριογούρουνου που έμειναν πλέον είναι οι αλεπούδες, αλλά και αυτές μειώθηκαν), αλλά και η μη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση ενός είδους που φαίνεται πως επικρατεί στην περιοχή μας, του λεγόμενου υβριδικού αγριόχοιρου, που προέκυψε ως αποτέλεσμα παλαιότερης (άστοχης, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο) απόφασης για επιδότηση της διασταύρωσης αγριόχοιρου με οικόσιτα γουρούνια, με στόχο την καλύτερη ποιότητα κρέατος.
“Τα υβριδικά έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί χτες και δεν εννοώ να τα πάρουμε από εδώ και να τα πάμε σε άλλες περιοχές όπως η Πίνδος ή ο Όλυμπος, κάτι που ακούω και πραγματικά φρίττω. Θα ήταν καταστροφικό. Κάποιοι δεν δείχνουν να σέβονται την ισορροπία του οικοσυστήματος, παρόλο που αυτό έχει συνέπειες. Η μειωση του πληθυσμού μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, η θανάτωση, υπό αυστηρό έλεγχο για να μην πάμε στο άλλο άκρο είναι ένας από αυτούς, ωστόσο και πάλι αν λάβουμε αυτά τα μέτρα σήμερα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι άμεσα ορατό”, τονίζει.
Πηγή :https://www.theopinion.gr/