Αρχική » Grid with Sidebar » Aκυρώνεται το κυνήγι αγριοκάτσικου στο ερημόνησο Γιούρα Σποράδων – Διαμαρτύρονται οι κυνηγοί

Aκυρώνεται το κυνήγι αγριοκάτσικου στο ερημόνησο Γιούρα Σποράδων – Διαμαρτύρονται οι κυνηγοί

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σκοπέλου, αφού, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τον δασάρχη, δεν θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το κυνήγι αγριοκάτσικου στο ερημόνησο Γιούρα, λόγω έλλειψης προσωπικού στο δασαρχείο.
 
Όπως επισημαίνει το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Σκοπέλου, ο συγκεκριμένος βιότοπος, ο οποίος ανήκει στο ΕΘΠΑΒΣ, κινδυνεύει από τον υπερπληθυσμό των ζώων (Capra aegagrus ssp. dorcas), αφού στο ερημόνησο δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του, ενώ παρατηρείται υποβάθμιση της χλωρίδας λόγω υπερβόσκησης. Ακόμα το κράτος χάνει έσοδα, αφού για κάθε ειδική άδεια οι κυνηγοί πληρώνουν παράβολο.
 
Πρόβλημα εντοπίζεται και στα κτήρια και την εκκλησία του νησιού, που έχουν καταρρεύσει και τα οποία κάθε φορά συντηρούσαν οι κυνηγοί με προσωπική εργασία και χρήματα.
 
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ζητεί άμεσα τη στελέχωση του δασαρχείου (έστω και μόνο για την κυνηγετική περίοδο 2016-2017), ενώ θετικός στο αίτημα είναι και ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος θα στείλει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
 
Να θυμίσουμε ότι τα Γιούρα είναι ένα νησί βραχώδες και κρημνώδες, με πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στο νησί εξακολουθεί να επιβιώνει ένα είδος κατσικιού που πολλοί το θεωρούν ενδημικό και είναι υπό προστασία. Γι’ αυτό το κυνήγι είναι ελεγχόμενο, χρειάζεται ειδική άδεια και τους κυνηγούς συνοδεύει υπάλληλος του δασαρχείου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ