874


Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυνήγι είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των κυνηγών που εκδίδουν κάθε χρόνο την κυνηγετική τους άδεια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και λιγότερα νέα παιδιά γίνονται κυνηγοί. Τι κάνουν όμως οι κυνηγετικές οργανώσεις γι’ αυτό;
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει για το κυνήγι η ολοένα και μικρότερη προσέλευση νέων κυνηγών, έχει οργανώσει και συνεχίζει να οργανώνει με τη βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών της, επιμορφωτικές επισκέψεις σε σχολεία με σκοπό τη γνωριμία των μικρών μαθητών με το κυνήγι.
Σε μια τέτοια επίσκεψη παρευρέθηκε και το «Εθνος-Κυνήγι», και συγκεκριμένα σε αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό Νευροκόπι με τη συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και του επιστημονικού συνεργάτη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ Θεοφάνη Καραμπατζάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και το «παρών» έδωσαν οι μαθητές της δευτέρας τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου, οι δασκάλες Δέσποινα Μπουφίδου, Ευδοξία Χριστιανοπούλου, ο Πρόεδρος του ΚΣ Νευροκοπίου Γιώργος Σαββίδης, ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Βλάσης Γαλόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ Θεοφάνης Καραμπατζάκης.
Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο κ. Σαββίδης ο οποίος προσπάθησε με απλά λόγια να εξηγήσει στα παιδάκια τι είναι ένας Κυνηγετικός Σύλλογος και πόσο βοηθάει στην προστασία του
περιβάλλοντος.
Ακολούθησε η προβολή ενός video με τις δράσεις του συλλόγου έτσι ώστε τα παιδάκια να καταλάβουν πιο εύκολα τον ρόλο ύπαρξης ενός κυνηγετικού συλλόγου.
Το κυνήγι στα σχολεία

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Καραμπατζάκης ο οποίος με τη βοήθεια μιας οπτικοακουστικής παρουσίασης προσπάθησε με ιστορίες από τη μυθολογία να δώσει στα παιδάκια να καταλάβουν τι είναι το κυνήγι και γιατί οι άνθρωποι κυνηγούν από αρχαιοτάτων χρόνων.
Επίσης, επιχείρησε να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ θηρεύσιμων και μη θηρεύσιμων ειδών ενώ κλείνοντας αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο να εξηγήσει στα παιδάκια τι είναι λύσσα και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουν έτσι ώστε να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσή τους.

Ο κ. Σαββίδης ο οποίος προσπάθησε με απλά λόγια να εξηγήσει στα παιδάκια τι είναι ένας Κυνηγετικός Σύλλογος και πόσο βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε ο κ. Γαλόπουλος που στην ομιλία του προσπάθησε να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ του κυνηγού και του λαθροκυνηγού ενώ αφιέρωσε και αυτός αρκετό χρόνο για τη λύσσα.
Τελειώνοντας ρώτησε τα παιδάκια «Σας αρέσει το κυνήγι;» και αυτά με μια φωνή και δυνατά απάντησαν «Ναι!!!!». Ηταν εντυπωσιακό ότι το «Ναι» τα παιδάκια το φώναξαν με την καρδιά τους και αυτό φάνηκε στα πρόσωπά τους.

Ο κ. Γαλόπουλος που στην ομιλία του προσπάθησε να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ του κυνηγού και του λαθροκυνηγού, ενώ αφιέρωσε και αυτός αρκετό χρόνο για τη λύσσα.
Ευχάριστη έκπληξη μας προκάλεσαν οι συνεχείς ερωτήσεις από τις δασκάλες των παιδιών, οι οποίες με τη σειρά τους προσπαθούσαν να βοηθήσουν τη διαδικασία ώστε τα παιδάκια να εμπεδώσουν καλύτερα αυτά που τους εξηγούσαν.
Ελπίζουμε και από άλλες Κυνηγετικές Οργανώσεις και Κυνηγετικούς Συλλόγους να διοργανωθούν παρόμοιες εκδηλώσεις έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν τι είναι το κυνήγι και να το αγαπήσουν πραγματικά, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να ενταχθούν και αυτά στη μεγάλη κυνηγετική οικογένεια.
Κωνσταντίνος Λουρής
Πηγή : ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ
