
Σε ρουτίνα και καθημερινό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν οι επιθέσεις σε κτηνοτροφικά ζώα, οι εμφανίσεις – παρατηρήσεις, οι καταγραφές και τα τροχαία, των “σπάνιων” κατά τα άλλα τσακαλιών σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Αττικής !!!
Ένα θηλυκό τσακάλι βρέθηκε νεκρό, από τροχαίο, αυτήν την φορά στην περιοχή Ασπρόκαμπος κοντά στα Βάγια Βοιωτίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του τσακαλιού, με την κατανομή του να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε οριστικά την υποβάθμιση του καθεστώς προστασίας του λύκου
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ευρώπη βρίσκεται στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα ήταν παλαιότερα «επικηρυγμένο» είδος (από το 1974 – 1981), αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα φαίνεται να ανακάμπτουν οι πληθυσμοί του και να εποικίζονται περιοχές που απουσίαζε για δεκαετίες.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε ανθρωπογενή ενδιαιτήματα, αλλά και στη δυνατότητά του να αξιοποιεί κατάλληλα ενδιαιτήματα μικρού εμβαδού.
Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του τσακαλιού, με την κατανομή του να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Το συναντάμε σχεδόν σε όλους του βιότοπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, από το ύψος της θάλασσας μέχρι και τα 1700 μέτρα υψόμετρο. Οι λόγοι αυτής της αύξησης έχουν άμεση σχέση με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην χώρα μας, μιας και το τσακάλι ζει παρασιτικά εις βάρος του λύκου, με δύο λόγια τρώει από τα υπολείμματα των κουφαριών που αφήνουν οι λύκοι ή πολλές φορές κλέβει και τροφή.
Είναι άγνωστο αν το τσακάλι στη χώρα μας έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων.
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr
