Τις ημέρες αυτές καρπώνεται κρέας θηραμάτων υπό συνθήκες ιδιαίτερα ζεστές. Οι συνθήκες αυτές είναι εντελώς διαφορετικές από το χειμώνα, όπου ο ψυχρός καιρός μας επιτρέπει να περιφερόμαστε με τα θηράματα χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία.
Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου
Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, το κρέας μπορεί να υποβαθμιστεί σε μερικές ώρες, ιδίως εάν παραμένει εκτεθειμένο στη ζέστη. Το πολύτιμο κρέας των θηραμάτων μας πρέπει να το φροντίσουμε και να το τιμήσουμε ώστε να φτάσει στο τραπέζι μας και να είναι κατάλληλο για κατανάλωση χωρίς την παραμικρή αλλοίωση.
Το κλειδί για τη διατήρηση του κρέατος σε ζεστό καιρό είναι να ξεκινήσει η διαδικασία κρυώματός του όσο το δυνατόν συντομότερα. Να φύγει η θερμοκρασία του σώματος του θηράματος, ιδιαίτερα στα μεγάλα θηράματα, και να τοποθετηθεί το ζώο το συντομότερο σε δροσερό και σκιερό μέρος ή εάν είναι διαθέσιμο, στο φορητό ψυγείο.
Ο εκσπλαχνισμός είναι σημαντικός διότι τα σπλάχνα είναι τα πιο ευαίσθητα και επίσης τα βακτήρια του πεπτικού σωλήνα μπορεί να μολύνουν το κρέας. Συνεπώς στα μικρά θηράματα θα πρέπει να αφαιρείται ο πεπτικός σωλήνας και έπειτα να τοποθετούνται σε φορητό ψυγείο. Στον αγριόχοιρο εάν πρόκειται να καθυστερήσει η εκδορά και ο τεμαχισμός μπορεί να τοποθετηθεί σακούλα με πάγο στην κοιλιακή κοιλότητα ως προσωρινό μέτρο.
Επίσης, το κρέας δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στις μύγες. Εάν χρειαστεί το ζώο να μείνει στον αέρα είναι ανάγκη να καλύπτεται με δίκτυ που δεν επιτρέπει την είσοδο των εντόμων.
Το νερό πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά διότι μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πλύσιμο των θηραμάτων με νερό μετά την εκδορά ή την αφαίρεση των πούπουλων. Οι περισσότεροι επαγγελματίες συμφωνούν ότι η χρήση καθαρού, κρύου νερού για την απομάκρυνση των βρωμιών είναι επιθυμητή. Έπειτα το κρέας φροντίζουμε να στεγνώσει γρήγορα και να τοποθετηθεί στην κατάψυξη.