Αρχική » Grid with Sidebar » Εμφανίστηκε αρκούδα στο Παγγαίο μετά από 60 χρόνια

Εμφανίστηκε αρκούδα στο Παγγαίο μετά από 60 χρόνια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες και παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του ζώου με συγκέντρωση πληροφοριών.

SVESTONOF

Αισθητή έχει κάνει την παρουσία της μια αρκούδα στον δήμο Παγγαίου, πρόσφατα, κοντά στο χωριό Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες και παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του ζώου με συγκέντρωση πληροφοριών.

Ενδεχομένως να πρόκειται για το ίδιο ζώο, ίχνη του οποίου είχαν εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας, η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Ελπίδα Γρηγοριάδου, τονίζοντας ότι η παρουσία του υποδεικνύει, πως η εξάπλωση του είδους διευρύνεται σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλειπε, αφήνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο Παγγαίο υπήρχαν αρκούδες έως το 1960 «γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για ασφαλή συνύπαρξη».

Από τους αρμόδιους φορείς συνιστάται στους περιπατητές στο Παγγαίο να παραμείνουν ψύχραιμοι στην πολύ σπάνια περίπτωση, που θα έρθουν σε επαφή με το ζώο και να οπισθοχωρήσουν σταδιακά και να του δώσουν χώρο να διαφύγει. Η κ. Γρηγοριάδου εκτιμά όμως ότι ήδη η αρκούδα θα έχει αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία και θα έχει απομακρυνθεί.

Οι κάτοικοι των χωριών του Παγγαίου πρέπει να φροντίσουν, ώστε η συγκομιδή των καρποφόρων δέντρων κοντά σε οικισμούς, σε κοινόχρηστους χώρους ή εντός αυλών να γίνεται άμεσα και να μην αφήνουν απορρίμματα από τους εξωτερικούς χώρους ή στις αυλές.

Οι επαγγελματίες οφείλουν να οριοθετήσουν τους χώρους τους, να εξοπλιστούν με αποτρεπτικά μέσα και να αυλίζουν τα ζώα τους τις βραδινές ώρες.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε συναντηθεί με το ίδιο το ζώο ή εντοπίσει οποιαδήποτε ένδειξη της παρουσίας του, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το Δασαρχείο Καβάλας ή τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Σε περίπτωση ζημιάς, κτηνοτρόφοι ή μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ Καβάλας.

Πηγή: ΕΡΤ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ