Αρχική » Grid with Sidebar » 700, 750,800 ή 2800 οι αρκούδες στην Ελλάδα ;;;

700, 750,800 ή 2800 οι αρκούδες στην Ελλάδα ;;;

by iHunt
700, 750,800 ή 2800 οι αρκούδες στην Ελλάδα;;;

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με την “εγκυρότητα” των στοιχείων τους οι Μ.Κ.Ο που έχουν αναλάβει εργολαβία την σωτηρία της αρκούδας αλλά και του λύκου στην χώρα μας.

SVESTONOF

Σε πρόσφατο ( προ 3-4 ημερών) άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μεταξύ άλλων διαβάσαμε δηλώσεις των ειδικών της Μ.Κ.Ο Καλλιστώ ότι ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα αυξήθηκε και πλέον ανέρχεται στα 750 άτομα !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ν. Παναγιωτόπουλος – Αρκτούρος : ” Υπάρχει ΜΚΟ που έχει πάρει πάνω από ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, για την αρκούδα, μόνο στην Δυτική Μακεδονία !!!…ΗΧΗΤΙΚΟ

Ωστόσο σε περσινό ρεπορτάζ ( στις 30/11/23 ) στο Πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι RTP, η Καλλιστώ έλεγε άλλα και δήλωνε διαφορετικά στοιχεία, δηλαδή ότι οι αρκούδες στην Ελλάδα ήταν 800, ενώ αυτή την στιγμή στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο αναφέρει άλλο νούμερο και πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε το εξής : ” Tο ελάχιστο μέγεθος του πληθυσμού υπολογίσθηκε σε περίπου σε 700 άτομα (ελάχιστο) έχοντας ως τελευταία επίσημη πηγή την επιστημονική δημοσίευση του έργου LIFE ARCPROM (Tsalazidou-Founta et al. 2022). ” Με δύο λόγια έχουμε 3 διαφορετικούς αριθμούς ( 800, 750 ,700 ) τα συμπεράσματα λοιπόν ως προς την αξιοπιστία των στοιχείων δικά σας !!!

Ακολουθεί το πρόσφατο άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας στα 750 άτομα.

Έφτασε τα 750 άτομα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» έχει αφιερώσει την δράση της τα τελευταία χρόνια στην προστασία της άγριας ζωής και στα μοναδικά οικοσυστήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Εκπονεί και υλοποιεί προγράμματα της ΕΕ που αφορούν την προστασία της άγριας ζωής, της ομαλής συμβίωσης με τον άνθρωπο και παρακολουθεί όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στην ορεινή ύπαιθρο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο επιστημονικά υπεύθυνος της οργάνωσης και ειδικός στα θέματα άγριας ζωής με αναφορά στην αρκούδα Γιώργος Μερτζάνης, ανέφερε ότι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που έχει συσταθεί για την διαχείριση κρίσεων σχετικά με την παρουσία άγριων ζώνω σε κατοικημένες περιοχές «παρακολουθεί την αρκούδα στην περιοχή του Δισπηλιού Καστοριάς κι εάν χρειαστεί θα παρέμβει» ενώ ανέφερε ότι «εδώ και μερικές ημέρες έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας με τα μικρά της που επί μια βδομάδα κατέβαινε σε σπίτια της Φλώρινας». Η ομάδα άμεσης επέμβασης , κατάλληλα εξοπλισμένη, υποχρέωσε το ζώο να απομακρυνθεί από τον οικισμό και να επιστρέψει στα ορεινά οικοσυστήματα. Κτηνοτρόφοι, αγρότες κα κάτοικοι της ορεινής υπαίθρου από την εμπειρία τους λένε ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της αρκούδας χωρίς όμως να έχουν κάποια στοιχεία. Ο κ. Μερτζάνης που ασχολείται με τους πληθυσμούς της αρκούδας στην Ελλάδα συμφωνεί στην αύξηση του πληθυσμού κι αναφέρει ότι σήμερα «διαθέτουμε 750 άτομα» ενώ ως ενθαρρυντικό στοιχείο που δείχνει την ανάκαμψη του πληθυσμού της αναφέρει την εμφάνιση της σε περιοχές εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, τα Άγραφα και τα βουνά της Θεσπρωτίας.

Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία ως προς τις αντιδράσεις. Υπενθύμισε ότι υπάρχει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στη οποία συμμετέχουν, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενώ ζήτησε από τους κατοίκους «να μην πλησιάζουν το ζώο ειδικά εάν διαπιστώσουν ότι μαζί του έχει μικρά γιατί η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει απρόβλεπτη». Εξήγησε ότι «στο κώδικα του ζώου είναι καταγεγραμμένο να αποφεύγει τον άνθρωπο γιατί τον θεωρεί ισχυρότερο, παρ’ όλα αυτά μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις, από τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο κάθε φορά». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρασύρονται από την τυχόν ‘’φιλική’’ συμπεριφορά του ζώου και δεν πρέπει να λησμονούν ότι η αρκούδα δεν μπορεί να έχει την συμπεριφορά ενός κατοικίδιου». Στο θέμα της στείρωσης που ετέθη από τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ο κ. Μερτζάνης ήταν αρνητικός και τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η πρόταση έχει ακουστεί και στο παρελθόν σε συζητήσεις που κάνουμε και έχει απορριφθεί». Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία 9243 που η Ελλάδα ενσωμάτωσε στην νομοθεσία της θέτει την Αρκούδα και τον λύκο σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Σχολιάζοντας το θέμα της πλούσιας αναπαραγωγής των ζώων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο κ. Μερταζάνης το απέδωσε στην «υπερπροσφορά τροφής» που η αρκούδα βρίσκει χωρίς μεγάλη προσπάθεια στην ορεινή ύπαιθρο αλλά και στους καλλιεργήσιμους κάμπους με τα καλαμπόκια. Συνέστησε στους ανθρώπους τη αυτοδιοίκησης «να καθαρίζουν όλες τις χωματερές όπου οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών συνηθίζουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών» καθότι τα σημεία αυτά λειτουργούν ελκυστικά στην προσέλκυση της αρκούδας.

Ο υπεύθυνος του Αρκτούρου Αλέξανδρος Καραμανλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ χαρακτήρισε «ως αναμενόμενο για την εποχή» το φαινόμενο αρκούδες να κατεβαίνουν σε οικισμούς όπου γνωρίζουν ότι θα βρουν μεγάλη ποικιλία τροφής όπως κεράσια και κορόμηλα που αφθονούν σε όλη την ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτήρισε το φαινόμενο «παροδικό» καθώς τα άγρια ζώα στην συνέχεια θα ανέβουν πιο ψηλά όπου είναι και ο βιότοπός τους. Ο κ. Καραμανλίδης εξήγησε ότι «σε όλο το κόσμο τα άγρια ζώα όλο και περισσότερο πλησιάζουν τις περιοχές όπου ζει ο άνθρωπος» και τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλά για ένα ελληνικό φαινόμενο». Υπενθύμισε την ύπαρξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που δημιουργήθηκε με ΚΥΑ το 2014 για τις διαχείριση τέτοιων θεμάτων και σε ότι αφορά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς σημείωσε πως ο Αρκτούρος , για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότησή του, «δεν μπορεί να βρίσκεται για διαχείριση περιστατικών πέραν της γεωγραφικής περιοχής της Φλώρινας».

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

 

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ