Αρχική » Grid with Sidebar » 2.786.497,00€ το πιο πρόσφατο πρόγραμμα για την προστασία της Αρκούδας!

2.786.497,00€ το πιο πρόσφατο πρόγραμμα για την προστασία της Αρκούδας!

by iHunt
2.786.497,00€ το πιο πρόσφατο πρόγραμμα για την προστασία της Αρκούδας!

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Επικεφαλής εταίρος του εταιρικού σχήματος είναι η ΜΚΟ Καλλιστώ.

SVESTONOF

Το διακρατικό πρόγραμμα LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β. Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Maiella).

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύον», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μaiella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Καστοριά: Τι συμβαίνει με τις αρκούδες που κατεβαίνουν όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές

Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών, όπως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Το έργο αποσκοπεί επίσης στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών στη γεωργική οικονομία που προκαλούνται από μεγάλα σαρκοφάγα.

Βασική δράση του έργου αποτελεί η λειτουργία τριών Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, μια σε κάθε Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Η κάθε μονάδα απαρτίζεται από τρείς ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση τοξικών ουσιών και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων, με τους χειριστές τους. Συγχρόνως, έχουν παραχθεί και διαμοιραστεί σε παραγωγούς που διαθέτουν σκυλιά εργασίας, ειδικά κυτία για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης (anti-poison kits).

Ειδικότερα, το έργο LIFE ARCPROM περιλαμβάνει δράσεις για την ταυτοποίηση – οριοθέτηση τομέων υψηλού κινδύνου συγκρούσεων ανθρώπου- αρκούδας, την αξιολόγηση της κατανομής και του αριθμού των αρκούδων στις περιοχές του έργου, όπως επίσης και την μελέτη πρόσδοσης αξίας & προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς την αρκούδα.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατάρτιση του προσωπικού των Εθνικών Πάρκων και άλλων περιβαλλοντικών φορέων στις περιοχές του έργου. Ακόμη, το έργο περιλαμβάνει την σήμανση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς την αρκούδα, την αξιολόγηση των λειτουργιών του οικοσυστήματος, την οριοθέτηση και χαρτογράφηση θεματικών μονοπατιών για την αρκούδα και την υλοποίηση δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το πλήρες εταιρικό σχήμα αποτελείται από την ΜΚΟ Καλλιστώ που είναι ο επικεφαλής εταίρος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Πάρκο Μαγιέλα της Ιταλίας και την ΜΚΟ WWF Ιταλίας.

Το έργο Life ARCPROM χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ