Αρχική » Grid with Sidebar » 17 κόκκινα ελάφια και 96 πλατώνια απελευθερώθηκαν στην οροσειρά της Ροδόπης…VIDEO

17 κόκκινα ελάφια και 96 πλατώνια απελευθερώθηκαν στην οροσειρά της Ροδόπης…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Συνολικά 17 κόκκινα ελάφια και 96 πλατώνια απελευθερώθηκαν στην οροσειρά της Ροδόπης τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes. Οι κρατικές μονάδες θηραμάτων στο χωριό Ζέντα και στην πόλη Κρούμοβγκραντ και η Ένωση Κυνηγών και Αλιέων στη Βουλγαρία βοήθησαν στη διαδικασία ανάκαμψης των ρυθμών της φύσης.

SVESTONOF

Τα ζώα παρακολουθούνται συνεχώς από την ομάδα του ιδρύματος Rewilding Rhodopes και τοπικούς συνεργάτες. Τα ζώα που έχουν επανεισαχθεί και εμπλουτιστεί δεν θα θηρεύονται για τουλάχιστον 5 χρόνια. Έως το τέλος Φεβρουαρίου άλλα 35 κόκκινα ελάφια θα μεταφερθούν και θα απελευθερωθούν σε κεντρικές περιοχές αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

“Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε δύο από τα τρία είδη ελαφιών που ζουν στη Βουλγαρία, σε όλη την Ανατολική Ροδόπη”, δήλωσε ο Στέφαν Αβράμοφ, στέλεχος του Rewilding Rhodopes. Συνολικά, περισσότερα από 600 πλατώνια και 50 κόκκινα ελάφια μεταφέρθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη τα τελευταία 10 χρόνια, δημιουργώντας αρκετούς αυξανόμενους υποπληθυσμούς αυτών των δύο ειδών. Μερικές εκατοντάδες ζώα ακόμη αναμένεται να απελευθερωθούν στις περιοχές του Rewilding Rhodopes για να βοηθήσουν στην προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην οροσειρά της Ροδόπης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεισαγωγής ελαφιών στη Βουλγαρία.

Τα υπολείμματα – κουφάρια των νεκρών ελαφιών αποτελούν σημαντική διατροφική βάση για τον απειλούμενο Ασπροπάρη, τον γύπα και τον μαύρο γύπα. Οι λύκοι θηρεύουν τα ελάφια, γεγονός που ενισχύει τη διαθεσιμότητα τροφής για τα απειλούμενα είδη γυπών της περιοχής. “Τα επόμενα χρόνια, περιμένουμε να δούμε περισσότερες αποδείξεις για τους γύπες που ψάχνουν τροφή στα κουφάρια ελαφιών – να αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από κάμερες- παγίδες ή δορυφορικούς πομπούς που παρακολουθούν, καταγράφουν και μελετούν τις κινήσεις των ζώων και των πτηνών”, τόνισε ο Αβράμοφ.

Σε συνθήκες σχετικά χαμηλής πυκνότητας, τα ελάφια βοηθούν επίσης στη δημιουργία ανοιχτών οικοτόπων που μπορούν να βοηθήσουν ένα ευρύ φάσμα άλλων ειδών άγριας ζωής να αναπτυχθούν. Βόσκοντας στους θάμνους και στα δέντρα, τα ελάφια μαζί με άλλα φυτοφάγα ζώα συμβάλλουν στη διατήρηση του ψηφιδωτού του τοπίου της Ανατολικής Ροδόπης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής.

Τον περασμένο χειμώνα απελευθερώθηκαν συνολικά 81 πλατώνια στην Ανατολική Ροδόπη. Ο πληθυσμός των ελαφιών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο λόγω της επαναφοράς της άγριας φύσης και της αυτοφυούς βλάστησης.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ