Αρχική » Grid with Sidebar » Ο Ωριωνας αποκαλυπτεται

Ο Ωριωνας αποκαλυπτεται

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

“Ωρίων. Το δίκτυο των κυνηγών”. Αλήθεια τι είναι ο Ωρίωνας. Είναι κυνηγετικός σύλλογος; Ποιοί είναι μέλη του Ωρίωνα; Ο Πρόεδρος του Ωρίωνα κ. Θωμάς Μπατσέλας μιλάει στο ihunt.gr για ότι αφορά τον Ωρίωνα, από την ίδρυση του μέχρι και τις μελλοντικές δράσεις του. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αξίζει να τη διαβάσετε.

 

-Τι είναι ο Ωρίωνας(www.orion.net.gr); Πότε και από ποιους ιδρύθηκε;

 

Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς, εκ μέρους όλων των μελών, που μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον Σύλλογο μας.Θα ξεκινήσω με το τι δεν είναι. ο «Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών», όπως ονομάζεται στον πλήρη τίτλο του. Δεν είναι ένας κυνηγετικός «παρασύλλογος» με σκοπό να «βγάζει» φθηνότερες άδειες, δεν είναι μια από τις πολλές κυνηγετικές ιστοσελίδες, ούτε ένα ιντερνετικό φόρουμ  συζητήσεων, ούτε μια «εικονική» ψηφιακή καταχώρηση σε κάποιο blogs, η στο facebook.Είναι ένας κανονικός και νόμιμος σύλλογος, με καταστατικό, με εκλεγμένο μέσα από γενικές συνελεύσεις Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με  τις διατάξεις του αστικού κώδικα περί συλλόγων.Το ιντερνέτ, τα κυνηγετικά φόρουμ και οι ιστοσελίδες όμως, ήταν ο χώρος από τον οποίο ξεπήδησε ο Ωρίωνας και  προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, όταν μια ομάδα 20 κυνηγών από όλα τα μέρη της Ελλάδος ίδρυσε τον σύλλογο το 2002, με πρωταγωνιστή και συνδετικό κρίκο όλων όσων συμμετείχαμε τότε στην προσπάθεια αυτή, τον Γιώργο Σουρλάγκα.

 

-Γιατί δημιουργήθηκε ο Ωρίωνας; 

 

Το απόσπασμα από την ιδρυτική μας διακήρυξη είναι σαφές αλλά και επίκαιρο. «Εκφράζοντας την ανησυχία μας για το μέλλον της θήρας στη χώρα μας, κάποια άτομα τον Ιανουάριο του 2002 προχώρησαν στην ίδρυση ενός φορέα που θα προσπαθήσει να αντισταθεί με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση σε κάθε αντικυνηγετική ενέργεια ή προπαγάνδα. Ως παράλληλοι στόχοι τέθηκαν τόσο η διάδοση της ηθικής του κυνηγίου στην κοινωνία όσο και η εμπέδωση της οικολογικής και κυνηγετικής συνείδησης από τους κυνηγούς»

 

-Θεωρείτε ότι δεν μπορούσατε να δράσετε μέσα από τους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους; 

 

Στον τομέα που αποφασίσαμε να δράσουμε με παρεμβάσεις και ενέργειες μας ώστε να αντικρούσουμε την αντικυνηγετική προπαγάνδα των ΜΜΕ αλλά και την μεθοδευμένη αντικυνηγετική δράση διαφόρων ΜΚΟ, ο Ωρίωνας είχε την ευελιξία και την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, καθώς και την γνώση και τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί προς όφελος του  την πληροφόρηση και τις δυνατότητες του ιντερνέτ. Μια δεκαετία πίσω στους χώρους της πληροφορικής και της κοινωνικής δικτύωσης ισοδυναμεί με αιώνα, με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία και η διάδοση στον τομέα αυτό, και οι περισσότεροι κυνηγετικοί μας σύλλογοι αγνοούσαν και δεν χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητες αυτές.Σήμερα βέβαια έχουν αλλάξει αυτά, η προώθηση και χρήση του διαδικτύου από τις οργανώσεις των Κυνηγών (Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδία) μέχρι τους απλούς κυνηγούς είναι δεδομένη, όμως η αναγκαιότητα της δικής μας παρέμβασης εξακολουθεί να υφίσταται, τόσο γιατί υπάρχουν και δρούνε ισχυρές αντικυνηγετικές ομάδες στην κοινωνία όσο και γιατί ως κυνηγοί-μέλη του Ωρίωνα, θέλουμε να υλοποιήσουμε , δράσεις και σχέδια που θα υποστηρίξουν το κυνήγι και τους κυνηγούς.Η δική μας δράση δεν απομειώνει ούτε αντικαθιστά την πολλαπλή και διαφορετικής μορφής δραστηριότητα των επίσημων κυνηγετικών συλλόγων και οργανώσεων ,αντιθέτως, την υποστηρίζει συμπληρωματικά.

 

-Σας έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι είστε μια μικρή και κλειστή ομάδα στην οποία δεν μπορεί να εισχωρήσει κανείς εύκολα. Ότι είστε οι “μασόνοι” του κυνηγιού. 

 

Το άγνωστο και καινούργιο συνήθως τρομάζει και  δημιουργεί απορίες στους απόμακρους παρατηρητές. Νομίζω όμως ότι μετά από τόσα χρόνια δημόσιας παρουσίας στον κυνηγετικό χώρο οι όποιες κατηγορίες μας προσάπτουν, με κακοπροαίρετη διάθεση συνήθως, δεν μπορούν να ευσταθούν.

Είμαστε ένας πολύ ανοικτός και δημοκρατικός σύλλογος, ο κάθε κυνηγός που συμφωνεί με τις ιδέες και το καταστατικό μας μπορεί να συμμετάσχει, συναποφασίζουμε δε όλοι μαζί, σε μια ζωντανή και δημοκρατική διαδικασία, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της ιντερνετικής επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν ούτε άδυτα, ούτε μυστικά και άβατα, αλλά ένα ζωντανό καθημερινό «σχολείο δημοκρατίας» για όλα τα μέλη του Ωρίωνα, όπως εύστοχα κάποιο από τα μέλη επεσήμανε . Ουσιαστικά λειτουργούμε ως μια σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου» με συμμετοχή όλων και όχι ως μια μυστικοπαθής “μασονική” οργάνωση.

 

-Μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε να γίνει μέλος στον Ωρίωνα; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

 

Οποιοσδήποτε κυνηγός συμφωνεί με τα καταστατικό  και τις ιδέες μας μπορεί να γίνει μέλος του Ωρίωνα. Βασικές προϋποθέσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή, είναι να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, να έχει σύνδεση στο ιντερνέτ και έναν προσωπικό λογαριασμό αλληλογραφίας. 

Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα μας, www.orion.net.gr, υπάρχουν  αναλυτικές και  κατατοπιστικές οδηγίες για τα υποψήφια νέα μέλη και μπορεί να συμπληρώσει απευθείας την σχετική  αίτηση. 

 

-Τι θα κερδίσει ένας κυνηγός εάν γίνει μέλος στον Ωρίωνα;

 

Στον Ωρίωνα συνήθως δίνουμε περισσότερα από όσα παίρνουμε. Αν θελήσει κάποιος να γίνει μέλος του Ωρίωνα, μόνο  για να μάθει πληροφορίες για περάσματα και καλά καρτέρια ή για να βρει αγοραστές για τα σκυλιά του , θα απογοητευτεί σχετικά γρήγορα.Η ικανοποίηση από την εθελοντική προσπάθεια και προσφορά για την υπεράσπιση και προώθηση του κυνηγιού, με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως σύλλογος,  αλλά και ατομικά το κάθε μέλος και η γνωριμία του με συναδέλφους κυνηγούς που εμπνέονται με τις ίδιες ιδέες και φιλοσοφία για τα δρώμενα του κυνηγιού, είναι ένα μικρό κέρδος, που επιμερίζεται  με διαφορετική αξιολόγηση και βαρύτητα στον καθένα μας. 

 

-Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί κάποιος για να γίνει μέλος στον Ωρίωνα. 

 

Δεν καταλήγουν όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε εγγραφή. Μερικοί πέραν του αρχικού ενθουσιασμού και την συμπλήρωση της αίτησης, δεν προχωρούν στα επόμενα βήματα, όπως η κατάθεση της συνδρομής τους, ώστε να ενταχθούν στον σύλλογο.Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως μέλος κάποιον λαθροθήρα ή κάποιον που υπερασπίζεται την λαθροθηρία. Ούτε κάποιον κυνηγό που δεν είναι μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου της περιοχής του. Αυτή την περίοδο που διανύουμε, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συσπείρωση των κυνηγών και η στήριξη των Κυνηγετικών Συλλόγων τους. 

 

 

-Η συνδρομή για ποιο λόγο υπάρχει; 

 

Καμιά συλλογική οργάνωση και δομή με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Η συνδρομή των μελών είναι ο μόνος και ασφαλής τρόπος για να συνεχίσει ο σύλλογος να καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα ,αλλά και να μπορεί να προχωρά σε υλοποίηση δράσεων και σχεδίων που έχουν οικονομικό κόστος.

 

-Έχετε σκεφτεί να την μειώσετε;

 

Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία μετράει πλέον και το ένα ευρώ. Μας έχει απασχολήσει φυσικά και εμάς, δεν ζούμε έξω από την κοινωνία και την πραγματικότητα. Ήδη είχαμε προχωρήσει σε μια μείωση τον προηγούμενο χρόνο , ενώ θα επανεξεταστεί το θέμα του ύψους της συνδρομής, σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και τις μελλοντικές μας δράσεις, σε μια γενική συνέλευση του συλλόγου.

Πάντως πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί το θέμα συνδρομών σε συλλόγους και κόστους των αδειών κυνηγιού, από κυνηγούς οι οποίοι ξοδεύουν  δυσανάλογα ποσά για κυνηγετικές δραστηριότητες, σε σχέση πάντα με το αμφισβητούμενο ύψος της συνδρομής ή του κόστους μιας άδειας. Και μόνο το κόστος σε καύσιμα και διόδια μια κυνηγετικής εξόδου ενός κυνηγού της Αθήνας, υπερκαλύπτει την διαφορά της  τοπικής και γενικής άδειας κυνηγιού ή την ετήσια συνδρομή σε ένα σύλλογο όπως ο Ωρίωνας.

Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα μια διαφορά στο κόστος κυνηγετικής άδειας μεταξύ γειτονικών συλλόγων που αντιστοιχεί π.χ. σε έναν καφέ, και να έχουμε διαγραφές και μετακινήσεις  κυνηγών από κυνηγετικούς συλλόγους.

 

 

-Μπορείτε να μας περιγράψετε το προφίλ του κυνηγού που είναι μέλος Ωρίωνα; 

 

Ο κυνηγός- μέλος του Ωρίωνα (www.orion.net.gr) είναι ο κυνηγός «της διπλανής πόρτας» που γνωρίζει και χρησιμοποιεί στην δουλειά του συνήθως, υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Υπάρχουν  κυνηγοί από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι την Καστοριά ενώ ως προς τις κυνηγετικές προτιμήσεις  και πάλι υπάρχει μια πλήρης αντιπροσωπευτικότητα όλων των θηραμάτων. 

Η επαγγελματική δραστηριότητα των μελών ποικίλει και δεν είναι ζητούμενο ούτε προαπαιτούμενο για να γίνει κανείς μέλος . Μερικές όμως ειδικότητες είναι χρήσιμες και αποδοτικές στην λειτουργία του συλλόγου, είτε όταν πρόκειται για μέλη με εξειδίκευση  στην τεχνολογία των υπολογιστών και του διαδικτύου είτε πρόκειται για Δασολόγους- Θηραματολόγους ή καθηγητές Θηραματολογίας στο Πανεπιστήμιο κλπ

Στην μέχρι τώρα πορεία και παρουσία μας καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε επιτυχώς, τον εθελοντισμό και την διάθεση προσφοράς όλων των μελών μας.

 

-Θεωρείτε ότι επιτυγχάνετε τους στόχους σας με τις δημόσιες παρεμβάσεις σας;

 

Κάθε φορά και με κάθε δημόσια παρέμβαση μας έχουμε ξεκαθαρίσει τον στόχο και τον σκοπό της δράσης μας. Αποτιμώντας εκ των υστέρων τα αποτελέσματα , βλέποντας αλλά και νοιώθοντας τις αντιδράσεις των αντικυνηγετικών οργανώσεων και τα θετικά σχόλια των απλών κυνηγών, θεωρούμε ότι κινηθήκαμε με επιτυχία. 

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι εμείς μόνοι μας μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα  του κυνηγιού, όμως προσπαθούμε τουλάχιστον  να κάνουμε  μικρά αλλά πετυχημένα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, από το να γκρινιάζουμε συνεχώς για τους άλλους ότι δεν κάνουν τίποτε.

Δεν μπορούμε να καταπιούμε ένα ολόκληρο βόδι με μια μπουκιά και μάλιστα μόνοι μας . Λίγο λίγο και  μέχρι εκεί που φτάνουν τα δόντια μας, είναι πιο αποτελεσματικό .

 

-Μήπως είστε πολύ θεωρητικοί και σας λείπουν οι πράξεις; Το ξέρετε ότι κάποιοι σας αποκαλούν “ΟΙ κυνηγοί του Internet”;

 

Ίσα ίσα που είμαστε της πράξης και όχι των λόγων. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε την συνήθεια να λύνουμε όλα τα θέματα στα καφενεία και όχι στο πεδίο, να γκρινιάζουμε συστηματικά εναντίον των «εχθρών» και «φίλων» και να κατηγορούμε όλους τους άλλους για αδράνεια και ανικανότητα.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ενεργούμε για να στηρίξουμε το κυνήγι ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες μας, χωρίς να ρίχνουμε ιδέες και προτάσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουν κάποιοι άλλοι και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.

Πριν μερικά χρόνια, όταν ιδρύθηκε ο Ωρίωνας, είχε κάποιο νόημα η φράση «κυνηγοί του ιντερνέτ», όταν το διαδίκτυο και οι υπολογιστές ήταν άγνωστα και επικίνδυνα για πολλούς«διαολομηχανήματα». Σήμερα που  κάθε κυνηγός σχεδόν μπορεί να έχει την προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook, μάλλον είναι άστοχος και άνευ σημασίας ο χαρακτηρισμός αυτός.

 

-Ποια η σχέση σας με τις κυνηγετικές οργανώσεις και ειδικότερα με την ΚΣΕ; Σας έχουν κατηγορήσει ότι είστε “παπαγαλάκια” της ΚΣΕ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Ίσως θα έπρεπε να ρωτηθούν αυτοί που διατυπώνουν τις κατηγορίες αυτές πως τις στοιχειοθετούν. Δυστυχώς στην χώρα μας πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς και μάλιστα εγγράφως, ότι «δεν είσαι ελέφαντας» ή παπαγαλάκι.

Μας ενδιαφέρουν  οι χαρακτηρισμοί που διατυπώνονται για μας από κυνηγούς εάν γίνονται καλοπροαίρετα και πάντα τους λαμβάνουμε υπόψη για να βελτιωνόμαστε, όμως δεν θα προσπαθήσουμε ποτέ να αντιδικήσουμε αλλά και να πείσουμε  τους κακοπροαίρετους που εξακολουθούν να αμφισβητούν τις προθέσεις μας. Η δημόσια πορεία μας στον χρόνο μέχρι σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς.

Όσον αφορά την σχέση μας με της κυνηγετικές οργανώσεις, τις στηρίζουμε και  σεβόμαστε τον θεσμικό τους ρόλο και εκπροσώπηση τους, από τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο  του καθενός μας, μέχρι την Κεντρική Συνομοσπονδία.

 

 

-Αν διαβάσει κανείς πολύ προσεχτικά τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσιεύετε, θα παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές ασχολείστε με τις διάφορες “οικολογικές” οργανώσεις που κατά τη γνώμη σας πολεμούν την κυνηγετική δραστηριότητα. Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί; Δεν πιστεύεται σε μια συνεργασία αυτών των οργανώσεων με τις κυνηγετικές οργανώσεις;

 

Δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Αντίθετα προσπαθούμε στον δημόσιο λόγο μας να είμαστε προσεκτικοί, χρησιμοποιούμε επιστημονικά και όσον το δυνατόν αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα για να στηρίξουμε τις θέσεις μας και να επισημάνουμε στην κοινωνία που δεν γνωρίζει τα του κυνηγιού, τις παράλογες αντικυνηγετικές ιδεοληψίες διαφόρων «οικολογικών» οργανώσεων.

Στην χώρα μας ο καθένας μπορεί να αυτοαναγορευθεί «ευαίσθητος περί το περιβάλλον» ή «οικολόγος» και αμέσως αντιμετωπίζεται με το φωτοστέφανο της αυθεντίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος. 

Ακόμη και ιχθυολόγοι πχ  αναγορεύονται σε ειδικούς των τριχωτών θηραμάτων ή της ορεινής πέρδικας επειδή προφανώς κάποια βουνά φτάνουν μέχρι την θάλασσα και προτείνουν μέτρα και απαγορεύσεις για την διαχείριση του κυνηγιού ,ερήμην των ίδιων των κυνηγών. Και δυστυχώς πολλές φορές κατορθώνουν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την πολιτεία και τους θεσμούς της. 

Δεν θα στηλιτεύσουμε και μάλιστα δημόσια την συμπεριφορά αυτή?

Αν δεν υπήρχε αυτή η στείρα, αντιεπιστημονική και παράλογη αντικυνηγετική ιδεοληψία από μεριάς των διαφόρων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις κυνηγετικές οργανώσεις σε κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των βιοτόπων. 

 

-Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε οικολογικό blog μια θέση της ομάδας οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι το κυνήγι είναι βάρβαρο και ηθικά καταδικαστέο; Ποια η γνώμη σας για αυτό και γενικότερα για την αντιμετώπιση του κυνηγιού από τα πολιτικά κόμματα.

 

Διάβασα το κείμενο αλλά δεν μου προκαλεί πλέον καμιά έκπληξη. Δεν μπορείς  να πείσεις έναν φανατικό με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα για το άστοχο και λανθασμένο της άποψης του οπότε είναι μάταια κάθε προσπάθεια συζήτησης και διαλόγου όταν κυριαρχούν παρόμοιες απόψεις και αφορισμοί Αντικυνηγετικές μέχρι και ακραίες ακτιβιστικές και επικίνδυνες «ζωολατρικές» αντιλήψεις υπάρχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους κομματικούς χώρους, πόσο μάλλον στον συγκεκριμένο.

Αντίστοιχα υπάρχουν «φιλοκυνηγετικές» απόψεις σε όλα τα κόμματα ,ακόμη και  βουλευτές που είναι οι ίδιοι κυνηγοί, πολλοί εξ αυτών μάλιστα χρησιμοποίησαν τα δελτία τύπου και τις επιστολές μας  για να στηρίξουν ερωτήσεις τους στην βουλή . 

Σε κάθε περίπτωση ,εμείς στον Ωρίωνα (www.orion.net.gr) έχουμε αφήσει τις κομματικές επιλογές του καθενός μας στο περιθώριο.

Καλούμε όμως τα μέλη μας αλλά και τους συναδέλφους κυνηγούς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να στηρίξουν, ο καθένας στον πολιτικό του χώρο, βουλευτές- κυνηγούς και όσους βουλευτές έχουν υποστηρίξει με δημόσιες παρεμβάσεις τους το κυνήγι.

 

-Ποια η γνώμη σας για το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατέβει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

 

Δεν γνωρίζω τον σχεδιασμό του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών ούτε έχει υπάρξει κάποια δημόσια παρέμβαση και παρουσία του κόμματος, μετά την εκλογική αποτυχία  στις προηγούμενες ευρωεκλογές. 

Η περιχαράκωση και ταύτιση μόνο των κυνηγών όμως, σε έναν «κομματικό σχηματισμό κυνηγών» είναι πολύ δύσκολη υπόθεση από κοινωνική και πολιτική σκοπιά.

Κυνηγοί όπως ανέφερα, υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την δεξιά, οπότε είναι δύσκολη η προσαρμογή των πολιτικών επιλογών για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια αμιγώς στενή κυνηγετική ατζέντα. Αντίθετα η ενσωμάτωση πολιτικών επιλογών  για το κυνήγι σε κομματικούς σχηματισμούς όλων των τάσεων, φαίνεται ευκολότερη και τελικά πιο αποδοτική, όπως διαπιστώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα. 

Οι συνάδελφοι κυνηγοί του ΚΕΚ θα πρέπει να σταθμίσουν με πολλή προσοχή  τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις τους. Είναι δύσκολο να πετύχει τους στόχους του, ένα πολιτικό ουσιαστικά κόμμα, όταν κάνει εμφανή την παρουσία του μόνο στις προεκλογικές περιόδους ή όταν πρέπει να βασιστεί σε μια συγκυριακή ψήφο διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. 

Πάντως εμείς ως Ωρίωνας, αποφασίσαμε και  στηρίξαμε δημοσίως και ενεργά την προηγούμενη προσπάθεια του ΚΕΚ στις ευρωεκλογές. Όταν και αν  τεθεί παρόμοιο θέμα θα αποφασίσουμε και πάλι την στάση μας, σταθμίζοντας τις τότε διαμορφωμένες πολιτικές εξελίξεις,. 

 

-Ποιο πιστεύεται ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κυνήγι και τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε κυνηγός είναι που δεν βρίσκει θηράματα. Όλα τα άλλα προβλήματα και δυσκολίες του κυνηγιού είναι για τον ίδιο δευτερεύοντα.

Πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε εμείς ως κυνηγοί , ο καθένας στον ατομικό του περίγυρο, να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενεργά και συμμετέχοντας στα των συλλόγων μας, πριν αρχίσουμε να ζητούμε να αλλάξουν όλοι οι άλλοι και μαζί με αυτά και το κυνηγετικό μοντέλο της χώρας μας.

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας και αντιφάσεων όλου του συστήματος διοίκησης της Ελλάδας και  του κυνηγιού συμπεριλαμβανομένου, και δεν είναι τυχαίο ότι χρεοκοπήσαμε ως χώρα και όχι μόνο οικονομικά. Αν δεν αλλάξει άρδην, όλο  το μοντέλο γραφειοκρατικής αντίληψης και διοίκησης  που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια στην χώρα μας, καμιά επιμέρους αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία.

Σε μια καινούργια Ελλάδα που πρέπει επιτέλους να στήσουμε, με προδιαγραφές όμως για το 2030 και όχι του 1950 όπως υπάρχει σήμερα, και το κυνήγι θα πρέπει να αλλάξει υποχρεωτικά και να προσαρμοστεί στην εποχή του.

Το πώς θα είναι το κυνήγι στην Ελλάδα το 2030 δεν μπορούμε να το πούμε τώρα και με δυό λέξεις. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχουν θηράματα και να μπορούν οι κυνηγοί να κυνηγάνε ελεύθερα, όχι όμως ασύστολα και πειρατικά. Αν αυτό έχουμε σαν στόχο, όταν τεθεί εκ των πραγμάτων το θέμα αλλαγής, νομίζω ότι θα μπορέσουμε, ως κυνηγοί,  να το πετύχουμε.

 

-Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ωρίωνα;

 

Ο Πρόεδρος του Ωρίωνα είναι ένας φανατικός μπεκατσοκυνηγός και μανιταροσυλλέκτης, έβγαλε την πρώτη κυνηγετική άδεια το 1978 μόλις έγινε 18 ετών και αρχικά ήταν ένας λαγοκυνηγός δίπλα στον πατέρα του όπως η πλειοψηφία των τότε κυνηγών της επαρχίας.

Κατοικώ και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Καστοριά, είμαι Τοπογράφος Μηχανικός και λόγω της σχέσης μου με υπολογιστές, ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του Ωρίωνα και συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 2002 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, μαζί με τον Γιώργο Σουρλάγκα είμαστε οι «νονοί» του Συλλόγου. Εγώ πρότεινα το «Δίκτυο των Κυνηγών» και Γιώργος το πολύ πετυχημένο και εύστοχο «Ωρίων».

Ζώντας στην επαρχία είχα την ευκαιρία και την άνεση να επικεντρώσω θηραματικά τα κυνηγετικά μου ενδιαφέροντα και να ασχολούμαι πια μόνο με το κυνήγι της μπεκάτσας εδώ και πολλά χρόνια.

 

-Αναζητώντας πληροφορίες για εσάς, ανακάλυψα ότι έχετε ένα πολύ μεγάλο αρχείο από στατιστικά που αφορούν την μπεκάτσα.

 

Η στατιστική είναι μια πολύ αποδοτική  επιστήμη αν την χρησιμοποιείς σωστά. Κρατώντας αναλυτικά στοιχεία ώστε να καταλάβω αρχικά πως συμπεριφέρεται το μυστηριώδες αυτό πουλί στις μετακινήσεις του, κατέληξα τελικά, μετά από πολύχρονες παρατηρήσεις, να μελετώ χρήσιμες κυνηγετικά συμπεριφορές, διακυμάνσεις πληθυσμιακές, ακόμη και επιτυχείς προβλέψεις με αυτές τις ωραίες ημιτονοειδής καμπύλες των διαγραμμάτων.

Τα αναλυτικά στοιχεία αυτά όμως, χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά και  για επιστημονικούς σκοπούς από τους  ειδικούς επιστήμονες – θηραματολόγους της ΚΟΜΑΘ και μέλη του Ωρίωνα (Περικλής Μπίρτσας και Χρήστος Σώκος).Ήδη έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και ανακοινωθεί σε συνέδρια οι εργασίες που έγιναν για την φαινολογία και την μετανάστευση της μπεκάτσας στην χώρα μας με βάση τα στατιστικά αυτά δεδομένα.

 

-Επανέρχομαι στα του Ωρίωνα. Μας είχατε συνηθίσει σε πιο συχνές  παρεμβάσεις σας.

 

Τελευταία έχουμε αραιώσει τις παρεμβάσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κουραστήκαμε. Τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως επί υπουργίας  κας Μπιρμπίλη, υπήρχε ένα άσχημο κλίμα και αρνητική διάθεση συνεργασίας των υπεύθυνων φορέων της πολιτείας με τους κυνηγούς. Καθημερινά σχεδόν παρουσιαζόταν προβλήματα για τους κυνηγούς, οπότε ήταν πιο εύκολο , σχεδόν επιτακτικό και για μας να παρεμβαίνουμε. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα και μια πιο αποδοτική συνεργασία Υπουργείου-κυνηγών, εξ άλλου όλοι μας το διαπιστώνουμε με την απρόσκοπτη έκδοση της ρυθμιστικής, αναλογιζόμενοι τι γινόταν πριν λίγα χρόνια.

Λιγότερα προβλήματα στην επικαιρότητα , λιγότερη και η δική μας παρέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μας απασχολούν  προβλήματα που παρουσιάζονται όπως τελευταία πχ το θέμα με τις καλύβες του Έβρου 

 

-Μήπως αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζετε  κάποιες διαφορετικές από τις συνηθισμένες  δράσεις σας; 

 

Πάντα υπήρχε μια δυναμική και συζήτηση μεταξύ των μελών του Ωρίωνα (www.orion.net.gr) και για διαφορετικές δράσεις, πέρα από τις αναμενόμενες κινήσεις με δελτία τύπου και επιστολές για την υπεράσπιση των κυνηγιού.

Η οργανωτική τους σχεδίαση και το κυριότερο η ολοκλήρωση τους από μια ομάδα κυνηγών- εθελοντών που πρέπει να μοιράσουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην οικογένεια, την επαγγελματική δραστηριότητα , το κυνήγι και τις δράσεις του Ωρίωνα είναι δύσκολο επίτευγμα. Στο σημείο αυτό οφείλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των μελών τον γραμματέα μας Νίκο Παπαϊωάννου  που θυσιάζει πολύτιμο προσωπικό του χρόνο για να καταφέρνει να διεκπεραιωνει όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Ωρίωνα.

Ευελπιστούμε αυτή την κυνηγετική χρονιά να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε κάτι το διαφορετικό και μακροπρόθεσμο. Όταν και αν θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα σε όλες του τις λεπτομέρειες, τότε μόνο θα το ανακοινώσουμε και θα ζητήσουμε κιόλας την βοήθεια όλων των κυνηγών για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υλοποίηση του.Θέλουμε να σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή, με την οποία ελπίζουμε να σας εκπλήξουμε ευχάριστα.

 

-Κύριε Πρόεδρε του Ωρίωνα (www.orion.net.gr) σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Εγώ οφείλω να σας ευχαριστήσω και πάλι, που μας δώσατε την ευκαιρία, να εκφράσουμε μέσα από τη ιστοσελίδα σας τις απόψεις μας.

Καλά Κυνήγια σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς και μακάρι να έχουμε  μια καλύτερη κυνηγετική χρονιά φέτος. Πιστεύω ότι τουλάχιστον για τους μπεκατσοκυνηγούς, όπως είστε και εσείς,  θα είναι καλύτερη.

 
Συνέντευξη  στον Γιώργο Τσίγκα για το ihunt.gr
 
demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ