
Φτιάχνω τα δικά μου λουκάνικα και μπιφτέκια από κρέας αγριογούρουνου εδώ και πολλά χρόνια προσθέτοντας κάποιο είδος λίπους ως αναγκαίο κακό. Προτιμώ το χοιρινό λίπος προσθέτοντας από 10 έως 20 τοις εκατό. Λόγω ενός δικού μου σφάλματος στον υπολογισμό πριν από λίγο καιρό πρόσθεσα περίπου 25% χοιρινό, λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελα.
Αυτό το μαθηματικό πρόβλημα με έκανε να αναρωτιέμαι γιατί οι κυνηγοί λαμβάνουμε μία υγιή πηγή πρωτεϊνών, όπως είναι το κρέας των θηραμάτων και της προσθέτουμε λίπος. Αυτό μοιάζει με κάποιον που κάνει δίαιτα και παίρνει το καροτάκι και το βουτάει σε σως. Μετά από μια έρευνα στο internet (προσπάθησα να μάθω τι κάνου οι μεγάλοι chef) ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει σαφή αναλογία σχετικά με το τι ή πόσο λίπος πρέπει να προστεθεί. Κάποιοι προτιμούν 50/50, άλλοι πάλι μόνο 10%. Κάποιοι προτιμούν χοιρινό, ενώ άλλοι βόειο λίπος. Μερικοί πάλι προσθέτουν μπέικον. Άλλα όμως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μπει λίγο λίπος σε κρέας που είναι τελείως άπαχο και θέλει κάποιος να φτιάξει λουκάνικα ή μπιφτέκια.
Σίγουρα, υπάρχει μία λογική για την προσθήκη λίπους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της γεύσης, διότι, εντάξει, όλοι γνωρίζουμε πόσο νόστιμο είναι το λίπος. Το λίπος, επίσης, διατηρεί το κρέας να μη στεγνώσει όταν το ψήνουμε και βοηθάει τα μπουρεκάκια να μη διαλυθούν. Αλλά υπάρχει καλύτερη, πιο υγιεινή εναλλακτική λύση; Ναι, αναλόγως με το πώς σκοπεύετε να το μαγειρέψετε.
Τα μπιφτέκια στη σχάρα. Το μπιφτέκι από κρέας αγριογούρουνου είναι δύσκολο να να είναι καλό χωρίς λίπος. Το λίπος δεν κάνει μόνο ένα ζουμερό μπιφτέκι, αλλά και το βοηθάει να κρατήσει το σχήμα του. Την επόμενη φορά που θέλετε να ψήσετε στη σχάρα 100% κρέας αγριογούρουνου, προσπαθήστε να προσθέσετε, ένα αυγό και τριμμένη φρυγανιά που θα χρησιμεύσουν ως συνδετικό υλικό. Έχω ακούσει, επίσης, να χρησιμοποιούν νιφάδες βρώμης, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη πατάτα ή ακόμη και γάλα σε σκόνη.
Όταν τηγανίζετε κρέας αγριογούρουνου, μαγειρέψτε το χωρίς λίπος. Τα μπαχαρικά μπορούν να καλύψουν τη χαρακτηριστική γεύση που έχει το αγριογούρουνου που ενοχλεί εσάς ή την οικογένειά σας. Εάν σας φαίνεται ξηρή η υφή, δοκιμάστε να το τηγανίσετε σε λίγο ελαιόλαδο ή προσθέστε καθώς το κρέας αρχίζει να παίρνει χρώμα, χυμό ντομάτας ή κάποιο άλλο αρωματικό υγρό.
Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την προσθήκη λίπους στο κρέας κυνηγιού σας. Εσείς τι κάνετε;
Νίκος Παππούς για το ihunt.gr
