720


Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι αντικυνηγοί ότι κρατάνε τα προσχήματα όταν νομοθετούν ή απλά δημιουργούν επιτροπές για την επεξεργασία θεμάτων που άπτονται του κυνηγίου, όπως ο Εθνικός Διάλογος.
Συγκεκριμένα, χαρήκαμε που ο άγνωστος ?στους πολλούς? πρόεδρος των μανιταρόφιλων Ελλάδας θα συμμετάσχει στην 9μελή επιτροπή για το νομοθετικό πλαίσιο των μανιταριών στη χώρα μας.
Στενοχωρηθήκαμε όμως όταν θυμηθήκαμε ότι ο εκλεγμένος από 200.000 μέλη πρόεδρος των κυνηγών Ελλάδος δεν είναι μέλος στην αντίστοιχη επιτροπή.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά;
Ναι, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου. Ενώ όσοι ζητάνε να σταματήσει η δήθεν προνομιακή σχέση των κυνηγετικών οργανώσεων με το κράτος για να μην υποκατασταθεί η κρατική θηραματική πολιτική από τους κυνηγούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ισχύον νομικό καθεστώς δεν δίνει προνόμια στις κυνηγετικές οργανώσεις.
Επιβάλλει περιορισμούς και ασκεί αυστηρό έλεγχο για να εξασφαλιστεί η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος από τις κυνηγετικές οργανώσεις.
Οι κυνηγετικές οργανώσεις στην Ελλάδα λειτουργούν εντός ενός συγκεκριμένου και αυστηρού νομικού πλαισίου, κάτω από την άμεση και καθημερινή εποπτεία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο επί της σύστασης, λειτουργίας, οργάνωσης και ελέγχου των κυνηγετικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Συνεπώς, δεν είναι προνομιακή η σχέση κυνηγετικών οργανώσεων με το κράτος, αλλά αντίθετα αυτές λειτουργούν αυστηρά υπό τον έλεγχο της πολιτείας και πράττουν έργα για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες κυνηγετικές οργανώσεις έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υπ’ αριθμ. 3942/2001 απόφασή του.
Ο σημαντικός ρόλος των κυνηγετικών οργανώσεων για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι γνωστός και πολυδιάστατος. Συνεπώς, είναι τελείως λανθασμένη η θέση για επαναπροσδιορισμό του ρόλου των κυνηγετικών οργανώσεων σχετικά με το φιλοθηραματικό τους έργο, καθώς είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να δαπανούν κάθε χρόνο για φιλοπεριβαλλοντικές και φιλοθηραματικές δράσεις συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων τους.
Ειδικότερα, η ΚΣΕ αποδίδει τουλάχιστον το 95% των εσόδων της σε φιλοθηραματικούς σκοπούς (άρθρο 19 του Ν. 3170/2003) και οι κυνηγετικές ομοσπονδίες και οι κυνηγετικοί σύλλογοι το 50%.
Καμία οργάνωση στην Ελλάδα δεν έχει τέτοιους περιορισμούς ανταποδοτικότητας για φιλοθηραματικό-φιλοπεριβαλλοντικό έργο στην ελληνική ύπαιθρο.
Αντώνης Μπληζιώτης
