Αρχική » Grid with Sidebar » ΩΡΙΩΝ: Λαθροθηρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΩΡΙΩΝ: Λαθροθηρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Είχαμε επισημάνει πριν από λίγο καιρό (1) τα σημαντικά κενά και παραλείψεις στις διαδικασίες που σχετίζονται με τον «Εθνικό Διάλογο για το Κυνήγι» και ζητήσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό κο Τσιρώνη να βάλει ένα τέλος, γιατί ο διάλογος κινδύνευε να μετατραπεί σε παρωδία. Όταν κυριαρχούν ιδεοληπτικές εμμονές και φανατισμοί, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη διαδικασία αυτή να προάγει σοβαρά αποτελέσματα.
 
Σε πρόσφατο περιστατικό (2), η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Αττικής και η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Δ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος να επιληφθεί και να κατασχέσει δεκάδες παγίδες σύλληψης άγριων ωδικών πτηνών που ήταν εγκατεστημένες στο δώμα κτιρίου όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικότερα η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας.
Το γεγονός ότι κλήθηκε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων να επέμβει σε συστηματική, εκτεταμένη και -πιθανότατα- χρόνια περιβαλλοντική παράβαση σε κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη, όχι μόνο για διατήρηση αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
 
Όποιο ιδεοληπτικό επιχείρημα κι αν έχει κατατεθεί στον «Εθνικό Διάλογο για το Κυνήγι» για την «αναγκαιότητα» κατάργησης της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αυτό ακυρώθηκε ανεπιστρεπτί με την εκκωφαντική αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ να προστατέψουν το ίδιο το Υπουργείο τους από μια μορφή λαθροθηρίας «αστικού τύπου» και, ιδίως, με την κίνησή τους να καλέσουν τη Θηροφυλακή των κυνηγών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν δεν μπορούν να αποτρέψουν κάποιον άγνωστο να τοποθετεί ξόβεργες και παγίδες στην ταράτσα του σπιτιού τους, πώς θα εγγυηθούν ότι μπορούν να προστατεύσουν όλη την Ελληνική ύπαιθρο;
Το γεγονός καταδεικνύει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τόσο την αδυναμία του αρμόδιου κρατικού φορέα να ασχοληθεί με τα εντελώς στοιχειώδη καθήκοντα φύλαξης της άγριας ζωής, όσο και την αποτελεσματική δράση της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επιχειρούν να καταργήσουν. Τα αποτελέσματα της Θηροφυλακής στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας και άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών παραβάσεων, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Από το 2000 μέχρι το 2014 έγιναν 1.469.140 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 25.744 παραβάσεις από τους 255 Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και τους αντίστοιχους αριθμούς, αν υπάρχουν (…), για τη δράση της αρμόδιας για τη Θήρα Δασικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
 
Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι ως πρόταση για την αναμόρφωση(;) του κυνηγιού, ήταν η κατάργηση της Θηροφυλακής. Αποκλειστικά για ιδεοληπτικούς λόγους και όχι γιατί δεν παράγει έργο ή γιατί υπάρχει αντίστοιχη Δημόσια Υπηρεσία ή γιατί επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Αυτά έχουν αναλυθεί και απαντηθεί λεπτομερώς στο κατατοπιστικό κείμενο που κατέθεσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (3). Στην πραγματικότητα, μόνο η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων επιτελεί σήμερα ουσιαστικό έργο θηροφύλαξης σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο. Όπως φαίνεται από το τελευταίο συμβάν, το ίδιο γίνεται και στις πόλεις. Για ιδεοληπτικούς και μόνο λόγους, κάποιοι απαιτούν την κατάργηση της Θηροφυλακής, χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη ότι και οι λαθροθήρες το ίδιο επιθυμούν, με ό,τι αυτό σημαίνει.
 
Ελπίζουμε ότι, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, η αξία, ο ρόλος, το έργο και η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, εκτός από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα αναγνωριστεί και από την πολιτική ηγεσία του.
Ελπίζουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει πλέον αντιληφθεί που οδηγούν οι αντικυνηγετικές εμμονές των γνωστών ΜΚΟ και των Οικολόγων Πράσινων. Αν δεν υπήρχε η Θηροφυλακή των κυνηγών, την οποία θέλουν σήμερα να διαλύσουν, οι παγίδες με τα παρανόμως αιχμαλωτισμένα πουλιά θα ήταν ακόμη στην ταράτσα του Υπουργείου του.
 
Όλοι εμείς οι κυνηγοί-μέλη του Ωρίωνα, θεωρούμε ότι ο αρμόδιος για τη Θήρα υφυπουργός κ.Τσιρώνης οφείλει να σταθεί στα γεγονότα και όχι στις ιδεοληψίες. Οφείλει να εξασφαλίσει και να θωρακίσει θεσμικά τη λειτουργία, τόσο των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όσο και της Θηροφυλακής, την οποία οι ίδιοι οι κυνηγοί οργάνωσαν και λειτουργούν επιτυχώς για πάνω από 15 χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα
 
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ