Αρχική » Grid with Sidebar » Ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή τροπολογία που επιτρέπει το εμπόριο άγριας ζωής

Ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή τροπολογία που επιτρέπει το εμπόριο άγριας ζωής

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Υπερψηφίστηκε από την Ευρωβουλή τροπολογία που επιτρέπει το εμπόριο ειδών άγριας ζωής όπως και την μετακίνηση τροπαίων από τη θήρα. Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία τέθηκε εχθές σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, τροπολογία η οποία επιτρέπει το εμπόριο άγριας ζωής.

SVESTONOF

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 336 ψήφους και από η χώρα μας θετικά ψηφίστηκε μόνο από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ αντίθετα καταψηφίσθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Οι δυο ευρωβουλευτές  της Χρυσής Αυγής δήλωσαν παρών.

Το βιώσιμο, νόμιμο και δίκαιο εμπόριο άγριων ζώων μπορεί να είναι μια ουσιαστική λύση, προερχόμενη από τη φύση, για την αντιμετώπιση των δίδυμων προκλήσεων της ενίσχυσης των αγροτικών πόρων από τη μια και της διατήρησης της βιολογικής ποικιλομορφίας (IUCN) από την άλλη.

Ωστόσο, υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες από ζωοφιλικές οργανώσεις για τη μείωση ή τον περιορισμό του εμπορίου άγριων ζώων για ιδεολογικούς λόγους. Αυτό ήταν είναι εμφανές στο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, το οποίο ζήτησε «την πλήρη και άμεση απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορίου, εξαγωγής ή επανεξαγωγής εντός της ΕΕ και σε προορισμούς εκτός της ΕΕ,  ελεφαντόδοντου. Επίσης ζήτησε« παρόμοιους περιορισμούς για άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση ».

Έτσι,  στις 8 Ιουνίου 2021, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (336) ψήφισαν υπέρ της τροπολογία (αρ. 24) για την προσθήκη της λέξης «εμπορική» διασφαλίζοντας ότι το κείμενο δεν θα περιορίσει το νόμιμο και βιώσιμο εμπόριο άγριων ζώων. Αυτή η βασική τροποποίηση διασφαλίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για το εμπόριο άγριων ζώων μπορεί να συνεχιστεί για σημαντικούς σκοπούς όπως η επιστήμη, η θηραματική διαχείριση, η εκπαίδευση και η έρευνα.

Η FACE παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την την έκδοση από την ΕΕ της «Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα για το 2030» τον Μάιο του 2020.

Ο Πρόεδρος της FACE, Torbjörn Larsson, τόνισε τη σημασία αυτής της ψηφοφορίας δηλώνοντας:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στο εμπόριο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας κυνηγετικών τροπαίων ».

Εξέφρασε την υποστήριξή του στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν την τροπολογία και ψήφισαν υπέρ.

Ευχαρίστησε επίσης τους διεθνείς εταίρους της FACE, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμβουλίου για τη Θήρα και προστασία των άγριων ζώων (CIC), Safari Club International (SCI) καθώ και την Nordic Hunters’ Alliance για τη σημαντική συμβολή τους.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ