Αρχική » Grid with Sidebar » Χρ. Ραπακούλιας : Ο πολυνίκης των αγώνων βουνού στην Ελλάδα

Χρ. Ραπακούλιας : Ο πολυνίκης των αγώνων βουνού στην Ελλάδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Οι αγώνες βουνού θεωρούνται σε όλη την Ευρώπη η δυσκολότερη δοκιμασία για έναν κυνηγετικό σκύλο. Είναι αγώνες μέσα από τους οποίους ξεχωρίζουν τα πραγματικά κυνηγόσκυλα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βελτιώνεται διαρκώς το επίπεδο των κυνηγετικών φυλών. Είναι ίσως η μεγαλύτερη κυνοτεχνική δοκιμασία…
 
Με αφορμή την κατάκτηση του Τροπαίου Πολυκανδρώτη, σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ – ΚΥΝΗΓΙ» φιλοξενούμε τον πολυνίκη των αγώνων βουνού στην Ελλάδα, τον κ. Χρήστο Ραπακούλια. Ο Χρήστος Ραπακούλιας έχει κερδίσει το Τρόπαιο έξι φορές, στις πέντε από αυτές με σκύλους δικής του εκτροφής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η φετινή του νίκη είναι η τρίτη συνεχόμενη.
 
Oι αγώνες θα απογειώνονταν αν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια να τους διοργανώνουμε στα καταφύγια όπου τα θηράματα είναι περισσότερα
 
-Πόσες φορές έχετε κερδίσει το Τρόπαιο Πολυκανδριώτης;
Το Τρόπαιο για πρώτη φορά το κέρδισα με τον Rapakoulia’s Genesis Orfeas, ακολούθησε ο γιος του Rapakoulia’s Genesis Iardanos (με κυναγωγό τον Μπαρούνη). Μετά με τη Rapakoulia’s Genesis Danai, τον Pirso De la Borghesia και τις δύο τελευταίες διοργανώσεις με το μεγάλο Rapakoulia’s Genesis Iason και τη Rapakoulia’s Genesis Iro. Πρέπει όμως να τονίσω ότι δύο παιδιά του Κρυονερίου Μίνωα, ο Rapakoulia’s Genesis Iason και η Rapakoulia’s Genesis Iro, έχουν κερδίσει και το Ντέρμπι.
 
-Ποιες διαφορές υπάρχουν πλέον σε σχέση με τις πρώτες διοργανώσεις;
Θυμάμαι τη διοργάνωση του Τροπαίου Πολυκανδριώτης πριν από μια δεκαετία στο Παλιοχώρι Τρικάλων, όπου μετά βίας συγκεντρωθήκαμε έξι ζευγάρια για να γίνει ο αγώνας. Φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από πενήντα σκύλοι σε καθέναν από τους τέσσερις αγώνες που έγιναν στο πλαίσιο του Τροπαίου.
 
Ο κόσμος αποδεδειγμένα πλέον αντιλαμβάνεται την αξία αυτών των αγώνων. Διότι μέσα από τους αγώνες γνωρίζει τον σκύλο του πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κυνοφιλία του βουνού να βρίσκεται σε ανοδική πορεία παρά την οικονομική κρίση.
Επίσης, μεγάλη επιτυχία και διαφορά σε σχέση με τους πρώτες αγώνες είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμός κυνόφιλων θεατών-κυνηγών που προσέρχονται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες και την εξέλιξη των αγαπημένων τους φυλών.
Επίσης, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το έργο των κριτών οι οποίοι αξιολόγησαν δίκαια και ορθά τις ικανότητες κάθε σκύλου.
 
 
-Στις αναλύσεις των αγώνων οι κριτές μίλησαν με εξαιρετικά λόγια για τη μεγάλη νικήτρια του τροπαίου, τη Rapakoulia’s Genesis Iro. Μάλιστα κάποιοι τη συγκρίναν με τον Iasona, πώς το σχολιάζετε;
Κατ’ αρχάς είναι και τα δύο παιδιά του Κρυονερίου Μίνωα, αλλά η Ηρώ είναι ένα σκυλί πιο έμπειρο από τον Ιάσονα. Ο Ιάσονας ήταν 2,5 ετών και η Ηρώ είναι 5,5 ετών, αποδεικνύοντας ότι η εμπειρία παίζει κυρίαρχο ρόλο στους αγώνες βουνού.
 
-Ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή της διοίκησης του Ομίλου Πόιντερ και Σέττερ στη φετινή επιτυχία αυτών των αγώνων;
Θεωρώ ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΟΚΑΔΕ ώστε η διοργάνωση να πραγματοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτόν τον λόγο οι διοργανώσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
 
Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση είχε γίνει καλή επιλογή των τερέν και έτσι οι περισσότεροι σκύλοι που αγωνίστηκαν είχαν συναντήσεις με πέρδικες.
 
 
Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι σε μια τέτοια διοργάνωση. Θεωρώ ότι οι αγώνες θα απογειώνονταν αν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια να τους διοργανώνουμε στα καταφύγια όπου τα θηράματα είναι περισσότερα, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στους αγωνιζόμενους σκύλους να αναδείξουν τον ταλέντο και τις ικανότητές τους. Φυσικά, με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαμε να κάνουμε και καταμέτρηση της ορεινής πέρδικας, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
 
-Του χρόνου θα δούμε νέα ταλέντα από την εκτροφή σας στα τερέν του Πολυκανδριώτη; Ισως και κάποιους απόγονους του Rapakoulia’s Genesis Iason;
Αυτός είναι ο σκοπός μου για τη νέα χρονιά. Πρέπει να σας πω ότι από τότε που έβαλα στόχο τον σκύλο βουνού, βελτιώθηκα κυνοτεχνικά.
Θεωρώ πως αν έχω άξια σκυλιά στο βουνό, τότε σίγουρα έχω πρωταθλητές τόσο για την έρευνα κυνηγιού όσο και για τη μεγάλη έρευνα. Οι αγώνες του βουνού με βοήθησαν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.
O Ιάσονας, αν και δεν πρόλαβε να κάνει πολλά ζευγαρώματα, άφησε σημαντική παρακαταθήκη. Θα δείξω σκύλους-απογόνους του αρχικά στο ντέρμπι και ακολούθως στο επόμενο Τρόπαιο Πολυκανδριώτης.
 
 
-Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στη Λάρισα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βουνού για Πόιντερ και Σέττερ, στο οποίο συμμετέχετε με τη Rapakoulia’s Genesis Iro και τη Sara. Πόσο σημαντικό είναι να διεξάγονται τέτοιοι αγώνες στη χώρα μας;
Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας το ότι θα διοργανώσει ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα βουνού. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΟΚΑΔΕ,, Δημήτρη Γκουζούνα, για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να φιλοξενηθούν για πρώτη φορά οι αγώνες αυτοί στη χώρα μας.
Τα περισσότερα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα γίνονται στις Αλπεις με θήραμα λυροπετεινό, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαιτέρως τις ελληνικές συμμετοχές, αφού η εμπειρία των ελληνικών σκύλων σε παρόμοιο θήραμα είναι μηδαμινή.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μεγάλο κυνόφιλο Θανάση Παπαδόπουλο. Δίνει το «παρών» σε όλους τους αγώνες, και μάλιστα δυναμικά, καθώς βρίσκεται συνέχεια πίσω από τους κριτές κρατώντας σκύλους, τη στιγμή που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμφανίζονται μόνο στους αγώνες του κάμπου.
Δεν είναι καθόλου εύκολο μέσα στο λιοπύρι να κουβαλάς σκύλους και να σκαρφαλώνεις στα απόκρημνα βράχια. Αυτός, όμως είναι και ο ορισμός του κυνόφιλου…
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ