Αρχική » Grid with Sidebar » Χανιά: Η στιγμή που ο αγριόγατος της Κρήτης απελευθερώνεται…VIDEO

Χανιά: Η στιγμή που ο αγριόγατος της Κρήτης απελευθερώνεται…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
O αγριόγατος που εντοπίστηκε στην Κρήτη επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον. Επιθετικό και άγριο…αποδείχθηκε το σπάνιο αιλουροειδές που βρέθηκε στον Ομαλό και αιχμαλωτίστηκε για να διαπιστωθεί με μετρήσεις αν πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Οι υπάλληλοι που θέλησαν να κάνουν τις μετρήσεις δυσκολεύτηκαν να συγκρατήσουν το αιλουροειδές που απέδειξε περίτρανα ότι είναι… αγριόγατος.
 
Όπως σημείωσε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ.Λυμπεράκης «από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τη συμπεριφορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι άγριο ζώο, ο κρητικός αγριόγατος. Υπάρχουν οι λεπτομέρειες στη μορφολογία στα αυτιά και τη μύτη που το διαφοροποιούν. Αυτό το ζώο δεν είναι η κοινή γάτα που γνωρίζετε και διαπιστώσαμε ότι είναι θηλυκό το οποίο είναι μικρότερο από το αρσενικό και γι’αυτό ίσως δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό».
 
Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη αφού μετά το 1996 δεν είχαν εντοπιστεί πολλοί ζωντανοί αγριόγατοι στην Κρήτη και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο είδος. Όπως ξακαθάρισε ο κ.Λυμπεράκης ο ίδιος προτιμά να μην χρησιμοποιεί τον όρο «φουρόγατο» που έχει καθιερωθεί καθώς η λέξη παραπέμπει σε ήρεμο και «σπιτικό» ζώο  που αγρίεψε, ενώ το ζώο που εντοπίστηκε γεννήθηκε άγριο.
 
Ο κρητικός αγριόγατος που απελευθερώθηκε  
 
Με τις εξετάσεις dna που θα γίνουν θα διαπιστωθεί και επίσημα εαν πρόκειται για τον σπάνιο κρητικό αγριόγατο που βρίσκεται υπο εξαφάνιση, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον ερευνητή οι απότομες και επιθετικές κινήσεις του αγριόγατου δείχνουν μια αντίδραση στρες ενώ στη συνέχεια το αιλουροειδές απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.
 

SVESTONOF
 
Πηγή: neakriti.gr
demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ