Αρχική » Grid with Sidebar » Φωτιά στην Αττική: Νεκροί δεκάδες πελαργοί από ηλεκτροφόρα καλώδια

Φωτιά στην Αττική: Νεκροί δεκάδες πελαργοί από ηλεκτροφόρα καλώδια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Νεκροί δεκάδες πελαργοί στις φωτιές στην Αττική λόγω πρόσκρουσης σε καλώδια της ΔΕΗ. Συγκλονίζουν οι εικόνες.

SVESTONOF

Τραγικό θάνατο έχουν βρει εκατοντάδες ζώα από τις σαρωτικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Ανάμεσά τους και δεκάδες πελαργοί από πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε πυλώνες διανομής μέσης τάσης σε περιοχές της Αττικής που έχουν πληγεί από τη φωτιά.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, δημοσιεύει εικόνες από τα νεκρά και πληγωμένα ζώα, καθώς και οδηγίες για το πως μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των πελαργών που βρίσκονται σε κίνδυνο, όποιος πολίτης τους εντοπίσει.

Τα περισσότερα πελαργάκια έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον ANIMA, σε Βριλήσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Χαλάνδρι.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, από την περιοχή των Βριλησσίων και αποτυπώνει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι πελαργοί εξ’ αιτίας των πυκνών καπνών που σκεπάζουν τον ουρανό από τη φωτιά στην Αττική.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ δίνει οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα άγρια ζώα που έχουν πληγεί από τη φωτιά:

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.

Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.

Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.

Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες.

Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική)

Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επιζήσαντες, μια μέρα μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, και ξέρουμε ότι έπεται συνέχεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ