Αρχική » Grid with Sidebar » ΦΕΚ : Κυνήγι αγριόχοιρου όλο το χρόνο

ΦΕΚ : Κυνήγι αγριόχοιρου όλο το χρόνο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Αμυρά και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας. Αραμπατζή που αφορά τη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και την ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικάνικης Πανώλους των χοίρων σε αγριόχοιρους.

SVESTONOF

Με την απόφαση αυτή οι κυνηγοί των ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ γίνονται διαχειριστές τους πληθυσμού των αγριόχοιρων στη χώρα μας. Κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες χώρες. Ελεγχόμενο κυνήγι αγριόχοιρου όλο το χρόνο είναι η ουσία της απόφασης και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι κυνηγοί των ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ και οι κυνηγετικές οργανώσεις. Κυνήγι υπό όρους, κυνήγι διαχειριστικό.

Εκτός από τα γνωστά συνεργεία δίωξης που οργανώνονταν από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους τώρα και ομάδες κυνηγών αγριόχοιρων που θα εκδράμουν όλο το χρόνο.

Η συγκρότηση των Συνεργείων ή και Ομάδων κυνηγών, υλοποιείται αμιγώς από τις λειτουργούσες στην περιοχή κυνηγετικές ομάδες αγριόχοιρου και των υβριδίων αυτού, οι οποίες αναλαμβάνουν οργανωμένα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τη διενέργεια του προγραμματισμού (ελεγχόμενη θήρα) σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών Δασικών και Κτηνιατρικών Αρχών.

Ο αρχηγός της ομάδας των κυνηγών του αγριόχοιρου θα πρέπει να δηλώσει στον Κυνηγετικό σύλλογο την ημερομηνία, την περιοχή και τους κυνηγούς που θα συμμετάσχουν στην έξοδο.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση τας μέλη της ομάδας πρέπει να ανήκουν στον τοπικό ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ. Επίσης ο αρχηγός της ομάδας είναι υποχρεωμένος να συμπληρώνει ένα έντυπο με τα αποτελέσματα της εξόδου.

Για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα θα διοργανώνονται με τη συνεργασία των αρμόδιων Κτηνιατρικών, Δασικών Αρχών και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών ασκήσεις επί συγκεκριμένων διαδικασιών, με συμμετοχή δασικών υπαλλήλων, του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις περιοχές που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση τους, κυνηγών και ιδιωτικών φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Οι οικονομικές ενισχύσεις των κυνηγών/ιδιωτικών φυλάκων θήρας, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών για τη συνδρομή τους στον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων και υβριδίων τους και την κοινοποίησή τους στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές καθώς και οι ενισχύσεις των κυνηγών/ ιδιωτικών φυλάκων θήρας για τη συνδρομή τους στην υγειονομική διαχείριση πτωμάτων αγριόχοιρων και υβριδίων τους που ανευρίσκονται νεκροί, στη δειγματοληψία στα πλαίσια της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης σε αγριόχοιρους και υβρίδια τους και στην επιλεκτική θήρα ενήλικων θηλυκών αγριόχοιρων και υβριδίων τους σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη του νοσήματος και την ανάλυση κινδύνου, καθορίζονται σε ετήσια βάση από την κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες της απόφασης ΕΔΩ

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ