«Είμαστε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα γιατί ξέρουμε ότι τα νερά θα μας έρθουν με υπερχείλιση οπότε η πλημμύρα είναι αναπόφευκτη». Η δήλωση αυτή του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα περιγράφει την κατάσταση που θα βιώσει και φέτος ο νομός Έβρου, μίας κατάστασης φοβικής, αφού ορατός είναι και φέτος ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή μία επίσκεψη του ίδιου και υπηρεσιακών παραγόντων στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Η συνάντηση της αποστολής από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έγινε με στελέχη της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων της Τουρκίας, όπου επιβεβαιώθηκε η καλή σχέση και συνεργασία. «Δεν έχουμε προβλήματα με τους Τούρκους, αντίθετα έχουμε κοινό πρόβλημα τις μεγάλες ποσότητες νερών που έρχονται από τη Βουλγαρία. Είμαστε σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος», ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιμίγας.
Την ίδια στιγμή που η συνεργασία με την Τουρκία είναι πιο απλή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συναντά εμπόδια στη συνεργασία με τη Βουλγαρία στη διαχείριση των νερών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κατσιμίγας, «οι Βούλγαροι έχουν προβλήματα τεχνικά με τα φράγματά τους. Το πρόβλημα των πλημμυρών εμφανίζεται είτε όταν έχουμε ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις σε όλη τη λεκάνη του Έβρου ή όταν έχουμε πλημμύρα στη λεκάνη του Άρδα. Ειδικά η λεκάνη του Άρδα είναι επικίνδυνη για εμάς γιατί έχει τα τρία φράγματα, ιδιαίτερα του Ιβαίλοβγκραντ που απέχει 5 χιλιόμετρα από την ελληνική μεθόριο. Όταν αυτό το φράγμα την εποχή που μπορεί να δώσει νερά δεν τα δίνει, διότι έχουν χαλάσει τα θυροφράγματα ή δεν τολμούν να τα ανοίξουν οι Βούλγαροι, τότε δημιουργείται πρόβλημα».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαχείριση των ποταμών ανήκει σε Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει αρμοδιότητα στην Πολιτική Προστασία και στην συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όχι στην κατασκευή τους.
Πηγή: xronos.gr