Αρχική » Grid with Sidebar » Υπογράφεται η απόφαση για απαγόρευση θήρας όλων των θηραμάτων σε Δράμα και Ξάνθη εξαιτίας της πανώλης

Υπογράφεται η απόφαση για απαγόρευση θήρας όλων των θηραμάτων σε Δράμα και Ξάνθη εξαιτίας της πανώλης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Όπως αποκλειστικά σας ενημερώσαμε εχθές, εξαιτίας του κρούσματος αφρικανικής πανώλης που βρέθηκε σε αγριόχοιρο μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ελληνικά σύνορα, το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του ihunt τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν :
 
1. Δημιουργία δύο ζωνών επιτήρησης, μια περίπου 10.000 στρεμμάτων και μια περίπου 180.000 στρεμμάτων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Ξάνθης.
 
2. Στις δυο αυτές ζώνες απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μεταξύ αυτών και η θήρα όλων των θηραμάτων εκτός της θήρας του αγριόχοιρου.. Η θήρα του αγριόχοιρου θα επιτρέπεται όλες τις  ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου. Τη θήρα θα ασκούν συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων και κυνηγετικών ομάδων, που έχουν ορισθεί από τις δασικές υπηρεσίες των δασαρχείων Δράμας, Σταυρούπολης και Ξάνθης. Οι κυνηγοί θα δραστηριοποιούνται εκτός των καταφυγίων άγριας ζωής, ενώ τα συνεργεία δίωξης θα δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των καταφυγίων άγριας ζωής.
 
3. Στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης (των 180.000 στρεμμάτων) κατά περίπτωση μπορεί να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες μεταξύ αυτών και η θήρα  μόνο αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλεια και δεν υπάρχει ένδειξη εξάπλωσης της νόσου.
 
4. Επίσης θα ληφθούν μέτρα και για τους οικόσιτους χοίρους και τους χοίρους εκτροφής που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή
 
Τα μέτρα στην πρώτη ζώνη θα έχουν διάρκεια 40 ημέρες ενώ στη δεύτερη ζώνη ένα χρόνο. 
 
Βέβαια δεν θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο η κυνηγετική δραστηριότητα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της απαγόρευσης ανήκει σε μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής.
 
Σκοπός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι ο έλεγχος της νόσου μέσω της μείωσης του πληθυσμού του αγριόχοιρου με τη θήρα. Μετά όμως την αποτυχία των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων σε περιοχές βατές είναι εξαιρετικά δύσκολο να θηρευτούν αγριόχοιροι στα τεράστια δάση που συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές αυτές. 
 
Η κοινή υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και αναμένεται, εκτός απροόπτου, τις επόμενες ήρες να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ