Αρχική » Grid with Sidebar » Υπαρχει αυξηση του πληθυσμου του αγριοχοιρου;

Υπαρχει αυξηση του πληθυσμου του αγριοχοιρου;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ενα ερώτημα που τον τελευταίο καιρό συζητείται έντονα στις κυνηγετικές στήλες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στις παρέες είναι αυτό για την αύξηση ή όχι των αγριόχοιρων. Λόγω του ότι οι γνώμες διίστανται, εύλογα δημιουργείται μια δικαιολογημένη σύγχυση σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για την τύχη του συγκεκριμένου θηράματος.
 
Βέβαια, πριν ακόμη αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα, θα ήταν έκπληξη εάν δεν υπήρχαν τα πικρόχολα σχόλια των συνήθως υπόπτων, που για μία ακόμη φορά δεν έχασαν την ευκαιρία να τρέξουν να κατηγορήσουν την ΚΣΕ και τις Ομοσπονδίες, για την εισήγηση της αύξησης του αριθμού των θηρευθέντων αγριόχοιρων ανά κυνηγετική έξοδο.
 
 
Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι: αυτά τα σκούρου χρώματος τριχωτά ζώα που συγγενεύουν με τον οικόσιτο χοίρο και ονομάζονται αγριόχοιροι, έχουν αυξηθεί κατά πολύ όσον αφορά τον πληθυσμό τους
 
Είναι σαφές ότι μετά τη διέλευση του 1/3 περίπου της κυνηγετικής περιόδου υπάρχει η δυνατότητα να συλλέξει κανείς στοιχεία που μπορούν να δώσουν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα για την πληθυσμιακή εικόνα του αγριόχοιρου.
 
Εάν επεξεργαστούμε με προσοχή όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τις συζητήσεις κυνηγετικών ομάδων, την προσωπική εικόνα στους κυνηγότοπους, τις τηλεφωνικές επαφές σχετικά με θέμα αυτό και τις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις καταστροφές που τους προξενούν στις καλλιέργειες, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι: αυτά τα σκούρου χρώματος τριχωτά ζώα που συγγενεύουν με τον οικόσιτο χοίρο και ονομάζονται αγριόχοιροι, έχουν αυξηθεί κατά πολύ όσον αφορά τον πληθυσμό τους. Αυτή αναμφισβήτητα είναι η γενική άποψη από τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων κυνηγών.
 
Από υποχρέωση αλλά και καθήκον απέναντι σε αυτό το θήραμα που λέγεται αγριόχοιρος και σε αυτήν τη δραστηριότητα που λέγεται κυνήγι, θα καταθέσω την άποψή μου, που διαφέρει κατά τι από αυτήν της μεγάλης πλειοψηφίας.
 
 
Ο αληθινός αγριόχοιρος πουλάει πολύ ακριβά το τομάρι του, αφού δεν οδηγείται σαν αμνός επί σφαγή. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μπόρεσε και επιβίωσε τόσες εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχοντας με τον άνθρωπο-θηρευτή.
 
Πριν αναλύσω τις σκέψεις μου και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και άσκοπων κριτικών, σας διαβεβαιώνω ότι αντλούνται μέσα από την εμπειρία μου και τον σεβασμό σε αυτό το θήραμα. Θεωρώ ότι η δική μου γενιά είναι από τις πιο τυχερές γενιές κυνηγετικά.
 
Είναι η γενιά που γνώρισε το κυνήγι πριν από τη βιομηχανοποίησή του και είναι η γενιά που γνώρισε το πραγματικό άγριο θήραμα, τον αγριόχοιρο, πριν από τη γενετική του μόλυνση. Αυτά τα δύο και μόνον πλεονεκτήματα μου δίνουν το δικαίωμα να εκφράσω δημόσια την άποψή μου, ώστε να απαντήσω στο αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση του πληθυσμού του. Μία απάντηση με τη μορφή διευκρινιστικής ερώτησης:
 
 
Τα υβρίδια έχουν την ικανότητα να διώχνουν τους άγριους χοίρους και να καταλαμβάνουν τους βιοτόπους τους
 
«Για την αύξηση του αγριόχοιρου ή των ημίαιμων χοίρων;» Είναι δύο είδη ζώων που μοιάζουν πολύ, αλλά έχουν τεράστιες διαφορές και αξίες μεταξύ τους.
 
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις
 
Αναμφισβήτητα όλες οι πληροφορίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των ημίαιμων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι πρωτόγνωρες, καθημερινές και καταστροφικές επιδρομές στα σπαρτά των αγροτών, οι πολύ μεγάλες σε αριθμό καρπώσεις από τις ομάδες και οι μαρτυρίες αυτών που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο επιβεβαιώνουν περίτρανα τον ισχυρισμό για την αύξηση.
 
 
Υπάρχει αύξηση πληθυσμού;
 
Ομως, οι περίεργες συμπεριφορές όπως: η δραστηριοποίησή τους όλο το 24ωρο, η εξοικείωση τους με τον άνθρωπο, η παρουσία σε κατοικημένες περιοχές, ακόμη και την ημέρα, οι άπειροι τραυματισμοί των ιχνηλατών, το υπερβολικό βάρος τους και τέλος η εγκατάστασή τους σε βιοτόπους στον κάμπο δείχνουν αναμφίβολα ότι η αύξηση αυτή αφορά ημίαιμα και όχι άγρια ζώα. Αυτό είναι ένα γεγονός πραγματικό που δυστυχώς κάποιοι το εκλαμβάνουν ως θείο δώρο.
 
Αν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος των επιπτώσεων που θα δημιουργηθούν στο μέλλον από τη γενετική μόλυνση, νομίζω ότι αντί για πανηγυρισμούς, θα έπρεπε να κλαίνε. Αυτό βέβαια ισχύει για αυτούς που αγαπούν πραγματικά το κυνήγι, σέβονται το θήραμα και ενδιαφέρονται για τη μελλοντική του τύχη.
 
Ας δούμε όμως το δεύτερο και ουσιαστικό κομμάτι της ερώτησης για την τύχη του αληθινού αγριόχοιρου. Επειδή η οροσειρά της Ροδόπης θεωρείται από όλες τις επιστημονικές έρευνες που έχουν σχέση με τη βιολογία του αγριόχοιρου ο καταλληλότερος βιότοπος εδώ και εκατονταετίες και επειδή όλα τα χρόνια της κυνηγετικής μου δραστηριότητας τα ασκώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, θαρρώ πως μπορώ να συγκρίνω και να καταθέσω την άποψή μου.
 
Δυστυχώς, οι ιδανικοί και παραδοσιακοί βιότοποι έμειναν κενοί από την παρουσία αυτού του υπέροχου ζώου, του βασιλιά των ελληνικών ορεινών περιοχών. Λίγοι είναι οι αγριόχοιροι που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην καρδιά των καταλληλότερων βιότοπων. Με την πρώτη χρονιά που παρουσιάστηκε έλλειψη τροφής οι αγριόχοιροι εξαφανίστηκαν.
 
Εμοιαζαν άγρια…
 
Αλήθεια τι συνέβη μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες και παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο; Πού εξαφανίστηκαν τόσα ζώα (αγριόχοιροι);
 
Η απάντηση είναι ότι δεν εξαφανίστηκαν οι αγριόχοιροι, γιατί απλά δεν ήταν… αγριόχοιροι. Εμοιαζαν με άγρια και μόλις δυσκόλεψε η εύρεση τροφής, κατευθύνθηκαν στην εύκολη λύση που τους οδήγησε το ήμερο ένστικτό τους, στους κάμπους!
 
Παρέα με αυτόν που επί αιώνες τους εξασφαλίζει τροφή, δηλαδή τον άνθρωπο. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι μόνον προσωπική, αλλά αποτελεί μια γενική ομολογία από το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 
Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, από μόνο του ομολογεί το τεράστιο έγκλημα που διέπραξαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στον βωμό του προσωπικού συμφέροντος, της αδιαφορίας και του πρόσκαιρου δήθεν κέρδους. Πάντα βέβαια με τις ευλογίες των «ψευτοπατεράδων».
 
Νομίζω δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι ο αγριόχοιρος όχι μόνο μειώθηκε από τους ελληνικούς βιότοπους, αλλά φοβάμαι ότι θα εξαφανιστεί και θα χαθεί το ζώο που είναι συνυφασμένο με τον Ελληνα κυνηγό από την αρχαιότητα.
 
Για να προλάβω όμως όλους εκείνους τους καλοθελητές που θα σπεύσουν αμέσως να επιρρίψουν την ευθύνη της μείωσης στο κυνήγι και στους κυνηγούς, τους διαβεβαιώνω ότι η μείωση του άγριου πληθυσμού δεν έχει σχέση με την υπερθήρευση.
 
Ο αληθινός αγριόχοιρος πουλάει πολύ ακριβά το τομάρι του, αφού δεν οδηγείται σαν αμνός επί σφαγή. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μπόρεσε και επιβίωσε τόσες εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχοντας με τον άνθρωπο-θηρευτή. Παρά τα λάθη που έκανε ο άνθρωπος με σκοπό την κάρπωση του αγριόχοιρου ανά τους αιώνες, το άγριο αυτό ζώο άντεξε.
 
Αυτό που δεν μπόρεσε να καταφέρει ο κυνηγός συναγωνιζόμενος στα ίσια τον αγριόχοιρο, το κατόρθωσε ο άνθρωπος-εκτροφέας με έμμεσο και άθλιο τρόπο! Χρησιμοποιώντας δηλαδή τον υβριδισμό και τη γενετική μόλυνση, χωρίς βέβαια να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα προκύψουν.
 
Δημιούργησε στον βωμό του εύκολου κέρδους τα υβρίδια, αυτά που μοιάζουν με αγριόχοιρους, που ξεγελούν ακόμη και συναδέλφους κυνηγούς.
 
Αυτό που ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι μας και να το λάβουμε σοβαρά στα υπόψη είναι το ότι τα υβρίδια έχουν την ικανότητα να διώχνουν τους άγριους χοίρους και να καταλαμβάνουν τους βιοτόπους τους. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος που θα πρέπει να μας βγάλει από τον λήθαργο της αδιαφορίας και του προσωρινού βολέματος.
 
Αποβάλλοντας νοοτροπίες
 
Συνάδελφοι, εάν αγαπάμε πραγματικά το κυνήγι και ενδιαφερόμαστε για την τύχη του, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μαζί, αποβάλλοντας κακές νοοτροπίες και τακτικές, αφήνοντας εκτός κυνηγίου τους προσωπικούς εγωισμούς, τους ανταγωνισμούς και τις κακοπροαίρετες κριτικές.
 
Εξαιρώντας τους παράνομους, θεωρώ ότι μεταξύ των νόμιμων κυνηγών δεν υπάρχουν καλοί και κακοί κυνηγοί. Είναι μόνο οι ενημερωμένοι και οι ανημέρωτοι κυνηγοί η διαφορά, και αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι αυτοί που προβληματίζονται και ενδιαφέρονται, και αυτοί που βολεύονται προσωρινά και αδιαφορούν.
 
Εδώ θα πρέπει να επενδύσουμε όλοι οι κυνηγοί και κατ’ επέκταση οι οργανώσεις μας. Δηλαδή, στη σωστή ενημέρωση και την ανάγκη αλλά και στο ενδιαφέρον για ενημέρωση του κυνηγού…
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ
 
demobanner

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ