Αρχική » Grid with Sidebar » Υβρίδια λύκου στην Κεντρική Μακεδονία

Υβρίδια λύκου στην Κεντρική Μακεδονία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τι μπορεί να σημαίνει η παρουσία λύκων με λευκά «μπαλώματα» στο τρίχωμά τους – Κατά πόσο μπορεί τα υβρίδια του είδους να είναι επικίνδυνα

SVESTONOF

Αγέλες λύκων έκαναν την εμφάνισή τους σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας το περασμένο διάστημα, καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε της κακοκαιρίας Μήδεια, τα άγρια σαρκοβόρα ζώα μετακινούνται προς αναζήτηση τροφής.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε φωτογραφίες από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, που έστειλε αναγνώστης της Voria.gr, ορισμένα από τα άτομα της αγέλης φαίνεται να έχουν τα λεγόμενα λευκά «μπαλώματα» στο τρίχωμά τους.

Κάτι τέτοιο οδηγεί στο συμπέρασμα της πιθανής ύπαρξης υβριδίων λύκων στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή ζώων που προήλθαν από το ζευγάρωμα λύκου με σκύλο. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο καλή δεν μπορεί να είναι για το είδος του λύκου, αφού υφίσταται μια μετάλλαξη μετά από αιώνες γενετικής καθαρότητας.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Ο υβριδισμός του λύκου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ερευνητές στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και βιολόγος με εξειδίκευση στο είδος του λύκου Γιώργος Ηλιόπουλος, «ο καθορισμός ενός ζώου ως υβρίδιο είναι δύσκολος και βασίζεται κυρίως σε γενετικούς δείκτες καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά δεν είναι το απόλυτο ή ασφαλές κριτήριο καθώς υπάρχει αρκετή ποικιλότητα μορφολογική μεταξύ των ατόμων του είδους».

Όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα από την εμπειρία που έχει αντληθεί σε διάφορες περιοχές το χρωματικό αυτό πρότυπο που παρατηρήθηκε στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας σε μερικούς λύκους παραπέμπει σε πιθανό υβρίδιο ενώ παρόμοιο περιστατικό έχει εντοπιστεί σε άλλη μια ακόμα περιοχή μέχρι σήμερα.

«Ο υβριδισμός προκύπτει με ζευγάρωμα ενός (συνήθως) θηλυκού λύκου με αρσενικό σκύλο. Γενετικά έχει διαπιστωθεί σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και σε αρκετές της Ευρώπης», εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί ένα μικρό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για το ζήτημα ακριβώς των εξοικειωμένων με τα αστικά περιβάλλοντα λύκων αλλά και του πιθανού υβριδισμού αν προκύπτει.

Όπως σημειώνει ο έμπειρος βιολόγος, «για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σίγουρα για υβρίδια λύκων θα πρέπει να λάβουμε γενετικό υλικό και μετά από τον εργαστηριακό έλεγο να προκύψει η ύπαρξη διασταυρώσεων λύκου και σκύλου».

Επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα

Την ίδια στιγμή, οι περιπτώσεις επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατά τόπους κυνηγετικών συλλόγων.

Μάλιστα η η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης ξεκίνησε σχετική έρευνα με σκοπό την καταγραφή των επιθέσεων και των συνθηκών στις οποίες αυτές συνέβησαν.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο διευθυντής της ΚΟΜΑΘ Κυριάκος Σκορδάς «οι απώλειες σκύλων τα τελευταία χρόνια ήταν πάρα πολλές», ενώ τονίζει ότι οι λύκοι δεν επιτίθενται απλά στα κυνηγετικά σκυλιά αλλά στη συνέχεια τα κατασπαράζουν.

Τα αποτελέσματα της φόρμας δηλώσεων επιθέσεων λύκων διαβιβάστηκαν πριν λίγο καιρό στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια κίνηση ώστε «να μπει στο κάδρο η παρουσία του λύκου και οι επιθέσεις που γίνονται», όπως εξηγεί ο κ. Σκορδάς.

Η παρουσία του λύκου στη χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αρκτούρου, στην Ελλάδα η εξάπλωση του λύκου εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 700 άτομα σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Όσον αφορά τα πιθανά υβρίδια λύκου, σύμφωνα με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν για τον άνθρωπο, αφού δεν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι πιθανά υβρίδια έχουν γενετικό υλικό σκύλου  ίσως τα οδηγεί στο να μην προσπαθούν να αποφύγουν τον άνθρωπο, όπως γίνεται με τους κανονικούς λύκου

Πηγή: https://www.voria.gr/article/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ