Αρχική » Grid with Sidebar » Τρυγόνι, πέρδικα, κυνήγι και κορωνοϊός στην ατζέντα της συνέλευσης της Δ’ ΚΟΣΕ

Τρυγόνι, πέρδικα, κυνήγι και κορωνοϊός στην ατζέντα της συνέλευσης της Δ’ ΚΟΣΕ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στην αίθουσα του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε εχθές 19 Ιουλίου η ετήσια τακτική συνέλευση της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος. Μια συνέλευση που είχε αναβληθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση για τον COVID 19.

SVESTONOF

Είναι δεδομένο (και το αποδεικνύει συνεχώς) ότι η Δ’ ΚΟΣΕ έχει και τη γνώση αλλά και την διάθεση να επενδύει σε τεχνολογία και επιστημονικό προσωπικό βάζοντας το κυνήγι σε μια διαφορετική τροχιά.

Εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους της Στερεάς Ελλάδος έδωσαν το παρών, έθεσαν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και μίλησαν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Πρόεδρος της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Σταθόπουλος

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Σταθόπουλος στην ομιλία του στο σώμα της συνέλευσης πέρα από τον απολογισμό του έργου του Ομοσπονδίας, έδωσε βάση σε θέματα που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τα ακόλουθα θέματα :

Α. Μίλησε για τις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της ΚΣΕ με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος αρμόδιο για τη θήρα κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα κ. Αραβώση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα κύρια θέματα που κυριάρχησαν σε αυτές τις συναντήσεις ήταν η πανώλη των χοίρων και η συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων με τα συνεργεία δίωξης, τα σκοπευτήρια και η συμμετοχή των κυνηγών σε αυτά και η ηλεκτρονική άδεια

Β. Τόνισε ιδιαίτερα την ηλεκτρονική εφαρμογή για smartphones που έκανε δώρο η Δ’ ΚΟΣΕ σε κάθε κυνηγό που εκδίδει άδεια σε κυνηγετικό σύλλογο της ομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας πλήρως ενημερωμένος χάρτης δίνει τη δυνατότητα SOS στον κυνηγό. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη της εφαρμογής, όταν παραστεί ανάγκη, με το πάτημα ενός πλήκτρου να καλέσει έναν αριθμό πρώτης ανάγκης που ο ίδιος έχει δηλώσει.

Γ.  Μίλησε επίσης και για την κάρτα μέλους της Δ΄ΚΟΣΕ. Η κάρτα αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς και επί σειράς ετών, προσπάθειας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, με στόχο την οικονομική ελάφρυνση του Έλληνα κυνηγού. o Σε σύντομο χρονικό διάστημα και όταν ολοκληρωθούν οι συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, οι κάτοχοι της κάρτας μέλους, θα μπορούν να απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια & εκπτώσεις σε είδη καθημερινής ανάγκης, όπου κι αν βρίσκονται.
Στόχος είναι η σταδιακή απόσβεση, στο πολλαπλάσιο, του ποσού που κόστισε στον κυνηγό η άδεια θήρας, καθώς θα ωφελείται από τις καθημερινές εκπτώσεις μεγάλων εταιρειών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταθόπουλος ελπίζουμε να οφέλη από την κάρτα αυτή να είναι τέτοια που να ισοσκελίζει το ποσό που δίνει ο κυνηγός για την θεώρηση της αδείας του.

Δ. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διεργασίες που γίνονται στην Ε.Ε. και αφορούν την απαγόρευση θήρας του τρυγονιού. Μάλιστα, οι κυνηγετικές οργανώσεις συμμετείχαν σε μια πανευρωπαϊκή συνάντηση που έγινε πριν από λίγο καιρό με θέμα τα το τρυγόνι και τα προσαρμοστικά μοντέλα κάρπωσης. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε και θέμα γενικής απαγόρευσης της θήρας του τρυγονιού. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στο δυτικό διάδρομο μετανάστευσης και όχι στον ανατολικό όπου η χώρα μας έχει καταθέσει τεκμηριωμένες μελέτες από το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ και όχι μόνο.
Τον Φεβρουάριο του 2021 η ανάλογη συνάντηση για τον ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης των τρυγονιών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Δ’ ΚΟΣΕ εργάζονται για αυτή.

Ε. Ζήτησε από τους εκπροσώπους των συλλόγων να είναι σε εγρήγορση , σε τοπικό επίπεδο, σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (natura). (Δείτε ΕΔΩ)

ΣΤ. Πολύ μεγάλη προσπάθεια έγινε για την πετροπέρδικα ώστε να αλλάξει ο χαρακτηρισμός ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ. Η προσπάθεια της Δ’ ΚΟΣΕ απέδωσε καρπούς αφού οι επιστημονικοί συνεργάτες κατάφεραν να συντάξουν μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 109.000 με 133.000 χιλιάδες ζευγάρια σε αντίθεση με αυτές που έχει στα χέρια της η δασική υπηρεσία που κάνουν λόγο για 7000-13000 ζευγάρια. Κάτι που αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ που αναφέρει ότι θηρεύονται περίπου 60.000 χιλιάδες πέρδικες το χρόνο.

Ζ. Ο κ. Σταθόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της συνέλευσης ότι η Δ’ ΚΟΣΕ έχει τη δική της πανελλαδική συχνότητα στην μπάντα των VHF. Mια ενέργεια που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις της Θηροφυλακής της Δ ‘ΚΟΣΕ

Η. Επίσης τόνισε ιδιαίτερα την προσπάθεια που έγινε για να ενημερωθούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές για την προσπάθεια μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας με αφορμή τον κορωνοϊό. (Διαβάστε ΕΔΩ). Ο κ. Σταθόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Δ’ ΚΟΣΕ δεν έκλεισε ούτε μια μέρα κατά τη διάρκεια του lockdown. Είχαν καταρτιστεί προγράμματα και οι υπάλληλοι προσερχόντουσαν με βάρδιες ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας για το κορωνοϊό.

Θ. Ενημέρωσε επίσης και για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη (διαβάστε ΕΔΩ).

Ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Αραμπατζής

Ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι περιμένουμε να δημοσιευθεί η νέα ρυθμιστική και οι αποφάσεις για τα τέλη και τις συνδομές στην εφημερίδα της κυβέρνησης για να αρχίσουν να θεωρούνται άδειες από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Τέλος έκλεισε την ομιλία του ζητώντας από τους εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων να είναι σε ετοιμότητα και συσπειρωμένοι αφού αυτή η συσπείρωση έφερε θεαματικά αποτελέσματα όταν το κυνήγι βαλλόταν.

Εγκρίθηκαν ο απολογισμός του 2019 , ο προϋπολογισμός του 2020 και στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων για θέματα που αφορούν τους συλλόγους τους αλλά και γενικότερα το κυνήγι.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ