Αρχική » Grid with Sidebar » Τι τρώει η μπεκάτσα;

Τι τρώει η μπεκάτσα;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Κοινή εντύπωση είναι πως η μπεκάτσα τρέφεται κυρίως με γαιοσκώληκες. Είναι έτσι όμως;;;

SVESTONOF

Οι μπεκάτσες αναζητούν τη λεία τους σε μαλακά υγρά εδάφη συνήθως, και χρησιμοποιούν τα εξαιρετικά ευαίσθητα άκρα των ραμφών τους. Το άκρο του ράμφους της μπεκάτσας έχει πολλές ευαίσθητες νευρικές απολήξεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των δονήσεων από την κίνηση των ασπόνδυλων που κρύβονται στο έδαφος (Εικόνα 1).


Εικόνα 1. Το ράμφος της μπεκάτσας με και χωρίς το δέρμα. Στις μικρές κοιλότητες είναι οι νευρικές απολήξεις.

Η μπεκάτσα έχει μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη μέθοδο αναζήτησης της τροφής της. Εισάγει το ράμφος της περίπου στο ένα τρίτο του μήκους του για ανίχνευση, και επίσης αναποδογυρίζει φύλλα ή μερικές φορές ερευνά ακόμα και τις κοπριές των αγροτικών ζώων. Τα αποτελέσματά ερευνών δείχνουν ότι συνήθως η λεία της μπεκάτσας δεν ζει βαθιά στο έδαφος, αλλά στην επιφάνεια, κάτω από τα φύλλα και σε μικρό βάθος του εδάφους.

Ιταλοί ερευνητές συμπεραίνουν πως η μπεκάτσα δεν χρησιμοποιεί, όσο πιστεύεται, το μακρύ της ράμφος για να ψάξει για ασπόνδυλα βαθιά στο έδαφος. Πιο συχνά φαίνεται να το χρησιμοποιεί για να αναμοχλεύσει τα επιφανειακά στρώματα της φυλλάδας και να εντοπίσει τη λεία της εκεί. Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί σε αυτό είναι ότι οι μπεκάτσες με κοντό ράμφος δεν φαίνεται να μειονεκτούν σε σχέση με τις μακρομύτες.

Ποια όμως είναι τα ευρήματα εννέα ερευνών για την τροφή της μπεκάτσας στην Ευρώπη; Η μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών ειδών ασπονδύλων καταναλώνεται από τη μπεκάτσα κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση. Σε 42 στομάχους μπεκατσών που συλλέχθηκαν κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση στην Ουκρανία μόνο το 2% περιείχε γαιοσκώληκες, ενώ 34% ήταν Αράχνες και 63% Μυριάποδα (από τα οποία 34% Διπλόποδα Julidae, Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Διπλόποδα (Μυριάποδα): συνιστούν μεγάλο μέρος της τροφής της μπεκάτσας.

Τα αποτελέσματα νεότερων ερευνών φαίνονται στον Πίνακα 1. Δείχνουν πως τα Κολεόπτερα (κοινώς σκαθάρια) και τα Διπλόποδα αποτελούν την κύρια λεία της μπεκάτσας. Ακολουθούν οι Δακτυλιοσκώληκες (γαιοσκώληκες) και τα Χειλόποδα (κοινώς σαρανταποδαρούσες).

Η διατροφή ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, τη διαθεσιμότητα ορισμένων ειδών, τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του εδάφους (ορισμένα είδη θα πάνε βαθύτερα στο έδαφος σε ξηρές συνθήκες και οι γαιοσκώληκες είναι σπάνιοι σε αμμώδη εδάφη). Επιπλέον, η μπεκάτσα καταναλώνει σε μικρό ποσοστό και φυτική ύλη.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως η μπεκάτσα είναι περισσότερο προσαρμόσιμη σε διαφορετικά εδάφη και σε συνθήκες υγρασίας από το εάν εξαρτιόνταν από τους γαιοσκώληκες μόνο.

Εικόνα 3. Κολεόπτερα αποτελούν την κύρια τροφή της μπεκάτσας.

Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ