Αρχική » Grid with Sidebar » Τι πραγματικά συμβαίνει με τα χελιδόνια;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα χελιδόνια;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί από εμάς είδαμε πολλά χελιδόνια να πεθαίνουν στους δρόμους και στα μπαλκόνια μας. Τι συμβαίνει; Πολλοί έχουν δώσει διάφορες εξηγήσεις που τις περισσότερες φορές στερούνται κάποιας επιστημονικής τεκμηρίωσης.

SVESTONOF

Το iHunt.gr απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο να μας δώσει μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, στον δρ. Χρήστο Σώκο. Μας είπε λοιπόν ο κ. Σώκος :

“Τα χελιδόνια φάνηκαν στον ουρανό της χώρας μας εδώ και λίγες ημέρες διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα. Κουρασμένα καθώς ήταν βρήκαν ένα καιρό όπου η άνοιξη δεν λέει να έρθει όπως άλλες χρονιές. Στην ανατολική Ελλάδα ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες η μέση θερμοκρασία εγκατέλειψε την κανονικότητα και έπεσε από τους 13-15οC στους 7-10οC.

Η μείωση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τα ιπτάμενα έντομα να περιοριστούν και κατά συνέπεια τα χελιδόνια να μη βρίσκουν τροφή ώστε να αναπληρώσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα από το ταξίδι – αλλά και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους στους 40οC. Επίπτωση ήταν η εξάντληση και ο θάνατος εκατοντάδων ή χιλιάδων χελιδονιών. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν ήταν ένα ευρύ φαινόμενο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν δούμε ένα χελιδόνι να μένει στο έδαφος αυτό σημαίνει ότι το πουλί είναι εξαντλημένο ή λιμοκτονεί. Ενδεχόμενα μπορεί να βοηθηθεί εάν τοποθετηθεί σε ζεστό εσωτερικό χώρο μέσα σε κουτί από χαρτόνι με τρύπες και να χορηγηθεί νερό με ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι.”

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ