Αρχική » Grid with Sidebar » Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ με Περιβαλλοντικές ΜΚΟ για το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ με Περιβαλλοντικές ΜΚΟ για το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τηλεδιάσκεψη 3,5 ωρών ΥΠΕΝ περιβαλλοντικών οργανώσεων για το πολυνομοσχέδιο.

SVESTONOF

Δεν υπήρξα ποτέ εραστής της ακινησίας. Ούτε έχω ξεχάσει όσα έμαθα 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είμαι βέβαιος ότι τελικά κάθε καλόπιστος κριτής θα συμφωνήσει ότι ο νόμος, που θα ψηφιστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά”.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποίησε με περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και η οποία διήρκησε περί τις 3,5 ώρες.

Ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε αρχικά στα βασικά σημεία όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με το νομοσχέδιο:

“Απλοποιούμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που σήμερα μπορεί να διαρκέσει 6-8 χρόνια. Δημιουργούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν σύγχρονο οργανισμό διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Βάζουμε τέλος στην ομηρία των πολιτών από την πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών. Δεν επιτρέπουμε οικονομική άδεια για όσους δεν έχουν φροντίσει για σύννομη διαχείριση μπαζών. Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες”.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, “όπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Υπήρξαν όμως, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, πολλά εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη”.

Όπως αναφέρει: “Στο πλαίσιο αυτό, μου δόθηκε σήμερα η δυνατότητα να ξεκαθαρίσω ότι οι γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος δεν έχουν καμία θέση στη συζήτηση. Όχι διότι εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ. Δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου, γιατί θα το βρεις μπροστά σου”.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τρία βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

Όπως είπε: “Ξεκαθάρισα ότι στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων προχωράμε με βάση όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ ιδιώτες πιστοποιημένοι αξιολογητές), για να πάψουν οι -κατά κοινή ομολογία- μεγάλες καθυστερήσεις που βάζουν εμπόδια στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό πλαίσιο αντικειμενικότητας και ελέγχου των ελεγκτών από τη δημόσια διοίκηση”. Και τόνισε, ότι “θα φαίνονται όλα αυτά στον νόμο”.

Δεύτερον, ανέφερε “ότι στις περιοχές Natura ορίζουμε συγκεκριμένη λίστα χρήσεων γης (σε 4 κατηγορίες) από την οποία κάθε μελετητής θα επιλέγει, αντί να τις προσδιορίζει εκ του μηδενός, χωρίς περιορισμούς, με κίνδυνο αυθαιρεσίας. Φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει πάντα το Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: “το ΣτΕ θα είναι ο ελεγκτής (μέσω του Προεδρικού Διατάγματος) και δεν καταλαβαίνω σε τι συνίστανται οι φόβοι. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το ΣτΕ;”.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, “για τον οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές -που αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ- υπογράμμισα ότι ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα οργανώσεων και φορέων και ενισχύεται η διακυβέρνηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με σημαντικούς πόρους -για πρώτη φορά ουσιαστικά-, συμμετοχή τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαφάνεια στη στελέχωση, ρυθμίσεις για φύλαξη και διαχειριστική επάρκεια για την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την προώθηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων”.

Γ. Γ Περιβάλλοντος

Ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κων/νος Αραβώσης δημοσιοποίησε για το ίδιο θέαμα την ακόλουθη δήλωση:

-«Προετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα μετά την κρίση της Πανδημίας για να επανέλθει η οικονομία το γρηγορότερο δυνατό και να έχουμε Βιώσιμη, Πράσινη Ανάπτυξη

Συζήτηση μας για 3.5 ώρες μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με το νομοσχέδιο, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

– Απλοποιούμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που σήμερα μπορεί να διαρκέσει 6-8 χρόνια! Μεταξύ άλλων, πιστοποιημένοι ιδιώτες μελετητές μέσα απο συγκεκριμένο μητρώο θα επικουρούν τις υπηρεσίες στις αξιολογήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

– Δημιουργούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν σύγχρονο οργανισμό διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

– Βάζουμε τέλος στην ομηρία των πολιτών από την πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών.

– Δεν επιτρέπουμε οικονομική άδεια για όσους δεν έχουν φροντίσει για σύννομη διαχείριση μπαζών.

– Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες.

-Θεσμοθετούμε την εμπλοκή ιδιωτών επιθεωρητών μέσα απο μητρώο και με συγκεκριμένες διαδικασίες, που θα επικουρήσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου στους περιβαλλοντικούς ελέγχους προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε την ανάγκη περιβαλλοντικών ελέγχων σε όλη την χώρα.

Όπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Υπήρξαν όμως κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πολλά εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη απο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπήρξε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και τακτικές συναντήσεις και με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ των οποίων αρκετές από τις προτάσεις περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ