Αρχική » Grid with Sidebar » Τα ορτυκοτρύγονα της έναρξης

Τα ορτυκοτρύγονα της έναρξης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Υστερα από πολλές περιπέτειες και αφού οι άδειες άρχισαν να θεωρούνται δύο ημέρες πριν από την έναρξη, το κυνήγι στην Ελλάδα ξεκίνησε. Η έναρξη του κυνηγιού έβαλε στο ντουλάπι τις γκρίνιες και τις ταλαιπωρίες και η δράση ξεκίνησε.
 
Οι πληροφορίες και οι υπερβολές για τον αριθμό των θηραμάτων έδιναν και έπαιρναν και τελικά ελάχιστοι βρήκαν ηλιόσπορα που να έχουν… βουλιάξει από τρυγόνια, αλλά και ορτύκια που να έχουν… πλημμυρίσει τους κάμπους.
 
Εμείς βρεθήκαμε στη Δράμα μερικές ημέρες πριν από την έναρξη και στα εκπαιδευτικά μέχρι την Κυριακή 16 Αυγούστου όλα έδειχναν ότι θα είναι μια καλή έναρξη. Ομως, την Τρίτη 18 Αυγούστου τα ορτύκια χάθηκαν. Λες και άνοιξε η γη και τα κατάπιε…
 
Γιατί χάθηκαν τα ορτύκια; Εφυγαν; Μετατοπίστηκαν λόγω της ζέστης; Ενοχλήθηκαν από τα συνεχόμενα εκπαιδευτικά των τελευταίων ημερών; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
 
Η έναρξη
 
Η έναρξη με βρήκε στον κάμπο του Νευροκοπίου. Οι κυνηγοί αρκετοί, αλλά τα ορτύκια παρέμειναν άφαντα και η έναρξη δεν θύμιζε σε τίποτα την περσινή χρονιά.
 
Το απόγευμα το πρόγραμμα έλεγε κυνήγι τρυγονιού. Σε μια καλλιέργεια ηλιόσπορου όπου είχαν μείνει αθέριστες μόνο μερικές λωρίδες γης, πιάσαμε καρτέρια μαζί με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας Γιάννη Γεωργιάδη. Γρήγορα, με δυο ωραίες τουφεκιές, ο Γιάννης καταφέρνει να πάρει δύο τρυγόνια και η ψυχολογία μας αρχίζει να ανεβαίνει.
 
Ομως, γρήγορα έρχεται η ψυχρολουσία, αφού από τον διπλανό χωματόδρομο κάνει την εμφάνισή της μια θεριστική μηχανή η οποία άρχισε να θερίζει τα εναπομείναντα ηλιόσπορα. Οταν η μηχανή με πλησίασε, σταμάτησε δίπλα μου και βγήκε από την καμπίνα ο χειριστής και μου πέταξε ένα τρυγόνι. Τα έχασα.
 
 
«Παρ’ το. Είναι σκοτωμένο από το πρωί», μου λέει ο χειριστής. Μέχρι να τελειώσει το θέρισμα, ο χειριστής της μηχανής μού έφερε άλλα δυο τρυγόνια!! Σκεφτείτε, δηλαδή, πόσα θηράματα αφήνουμε πίσω μας. Είναι αμαρτία.
 
Πρέπει να επιμένουμε πιο πολύ στην ανεύρεση των σκοτωμένων θηραμάτων. Ξέρω ότι το να μπει κάποιος με κοντομάνικο μπλουζάκι μέσα σε ένα ηλιόσπορο είναι εξαιρετικά επίπονο, αλλά πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα να αφήνουμε τόσα πουλιά πίσω.
 
 
Δεύτερη ημέρα
 
Τη δεύτερη ημέρα η αυξημένη υγρασία και η ομίχλη στον κάμπο του Νευροκοπίου έβγαλαν τα ορτύκια από τις κρυψώνες τους και η κατάσταση βελτιώθηκε, ενώ σκύλοι και κυνηγοί έμειναν ευχαριστημένοι. Το ευχάριστο ήταν ότι μπορέσαμε και κυνηγήσαμε για αρκετές ώρες μέχρι που οι μπαταρίες μας γέμισαν.
 
Τρίτη ημέρα
 
Μια καταιγίδα το βράδυ της Παρασκευής, μας οδήγησε στο Σάββατο στις καλαμιές των Σερρών. Η βροχή δημιούργησε καλές συνθήκες στα ξερικά χωράφια και οι σκύλοι μπόρεσαν να βρουν αρκετά ορτύκια ώστε να μας χαρίσουν ωραίες στιγμές. Τα ντοπιάρικα υπάρχουν, αλλά το κυνήγι τους μόνο εύκολο δεν είναι. Με αυτό το θετικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε άλλο ένα κυνήγι έναρξης.
 
Αλλωστε, δεν έχει σημασία το νούμερο αλλά η ευχαρίστηση που μας δίνει η κάθε κυνηγετική έξοδος. Ας ελπίσουμε να είναι μια καλή κυνηγετική χρονιά για όλους τους κυνηγούς. Μια χρονιά με λιγότερα κυνηγετικά ατυχήματα. Το κυνήγι συνεχίζεται…
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ