Αρχική » Grid with Sidebar » Τα μυρτιλα

Τα μυρτιλα

by iHunt

demobanner

SVESTONOF

 

Τα μύρτιλα (blueberries), παράγονται πλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η φυτεία είναι βιολογική και εγκαταστάθηκε στο Καλαμπάκι Δράμας το 2005, από τον βιοκαλλιεργητή και υπεύθυνο παραγωγής κ. Παπουτσή Νικόλαο.

Τα blueberries, σαν μια φυσική και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, δίκαια χαρακτηρίζονται σαν «ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΙΟΤΗΣ». Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E και Β-καροτίνη, σε ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο, και σε φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και σε θερμίδες.

 

Οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη των blueberries στρέφονται σε:

 

– Αντιοξειδωτική δράση: Οι μετρήσεις για αντιοξειδωτική ικανότητα 40 διαθέσιμων φρούτων και λαχανικών, κατάταξε τα blueberries στην πρώτη θέση.

Ερευνητής: Ronald Prior, Ph.D. USDA/ARS. Κέντρο διατροφής παιδιών του Αρκάνσας.

 

– Αντι-γήρανση: Βελτιώνεται η χειριστική ικανότητα και αποτρέπεται η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, καθώς και ηλικιακές ασθένειες, όπως το Alzheimer.

Ερευνητής: James Joseph, Ph.D. Και η ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο USDA.

 

– Πρόληψη καρκίνου: Ουσίες που περιέχουν τα blueberries μπορούν να είναι ανασταλτικοί παράγοντες των σταδίων έναρξης και προώθησης του καρκίνου.

Ερευνητής: Mary Ann Lila Ph.D. Πανεπιστήμιο Ιλλινόις, Urbana-Champaign.

 

– Καρδιακή λειτουργία: Τα blueberries μειώνουν τη συγκέντρωση της «κακής» χοληστερόλης.

Ερευνητής: Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Davis.

 

– Εγκεφαλική λειτουργία: Τα blueberries παρέχουν προστασία στον εγκέφαλο ενάντια στο εγκεφαλικό.

Ερευνητής: Marva Sweeney Nixon στο Πανεπιστήμιο Prince Edward Island, PEI, Καναδάς.

 

– Ουροποιητικό σύστημα: Ουσίες που περιέχονται στα blueberries αποτρέπουν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις, να προσκολλήσουν στα τοιχώματα της κύστης.

Ερευνητής: Amy Howell, Ph.D. Πανεπιστήμιο Rutgers.

 

Τέλος, το αφέψημα από φύλλα blueberries, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, η οποία χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, είναι ένα ευεργετικό ρόφημα, που βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας, και γενικά με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και του προστάτη. Οι τανίνες (δευτερογενείς μεταβολίτες) αποτελούν τουλάχιστον το 10% των ουσιών των φύλλων και των μύρτιλλων.

Η στυπτική φύση των τανινών, αποτελεί πιθανώς τη χρησιμότητα του φύλλου στη μεταχείριση της διάρροιας, όπως και την κατευναστική δράση στον ευερέθιστο λαιμό και την αμυγδαλίτιδα. Επίσης το αφέψημα φύλλων blueberries έχει αποδεδειχθεί αποτελεσματικό ως διουρητικό και χρήσιμο ενάντια στους ρευματισμούς.

 


Μύρτιλα: Το κόστος εγκατάστασης και η ζήτηση στην αγορά

Με τη μέση απόδοση καρπών ανά στρέμμα να ανέρχεται σε 1.000 κιλά και την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 4-5 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια του μύρτιλου υπόσχεται σημαντικά έσοδα.Το γεγονός μάλιστα ότι δεν είναι απαιτητική και μπορεί να είναι επιτυχής σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, εφόσον επιλεγούν οι κατάλληλες ποικιλίες και ακολουθηθεί το κατάλληλο καλλιεργητικό σύστημα, την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική.

 

Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας του μύρτιλου, η οικονομική ανάλυση λαμβάνει υπόψη της τα εξής στοιχεία:

 

  • Μέση απόδοση καρπών: 1.000 κιλά ανά στρέμμα.
  • Τιμή πωλήσεως καρπών: 4-5 ευρώ το κιλό
  • Διάρκεια ωριμάνσεως: 3-6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία.
  • Περίοδος συγκομιδής: Ιούλιος-Σεπτέμβριος.
  • Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλου υπολογίζεται σε 1.000-1.200 ευρώ. Το ετήσιο κόστος καλλιέργειας, συντήρησης και συγκομιδής των καρπών ενός στρέμματος μπλούμπερι σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται περίπου σε 2.000-2.200 ευρώ ανά στρέμμα, λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα έσοδα που μπορεί να έχει κανείς από αυτή την καλλιέργεια είναι περίπου 4.000- 5.000 ευρώ ανά στρέμμα, το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να φθάνει μέχρι 2.000-2.800 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας του Καναδά, το μπλούμπερι κατά 85% πωλείται σαν νωπό, ενώ από τις ποσότητες που μεταποιούνται το μεγαλύτερο ποσοστό τους (90%) απλώς και μόνο καταψύχεται. Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι άλλοι τρόποι μεταποίησης της παραγωγής του μπλούμπερι.

 

Οι μέθοδοι μεταποίησης του μπλούμπερι είναι οι εξής:

 

  • Η κατάψυξη. Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο συνηθισμένη μέθοδο μεταποίησης των καρπών του μπλούμπερι που μεταποιείται.
  • Η αφυδάτωση αποτελεί μία μέθοδο που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες που παράγουν το μπλούμπερι.
  • Η μεταποίηση με σκοπό την παραγωγή γαρνιτούρας για τις τάρτες, κέικ κλπ.
  • Η παραγωγή γλυκών
  • Η παρασκευή συμπυκνωμένου χυμού.
  • Η μεταποίηση με σκοπό τη δημιουργία νέκταρ
  • Η παρασκευή αιθέριων ελαίων
  • Η παρασκευή γιαουρτιού κλπ.

Επειδή τα προϊόντα του μύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμών, συμπυκνωμένων χυμών, μαρμελάδων, αρτοσκευασμάτων, αιθέριων ελαίων, κατεψυγμένων καρπών, αφυδατωμένων καρπών, γιαουρτιών κλπ.), σε φαρμακοβιομηχανίες, σε βιομηχανίες καλλυντικών, σε βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων, κ.α., οι προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι πολύ σημαντικές.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες του δενδρώδους μπλούμπερι στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στις άλλες χώρες που καλλιεργείται το είδος αυτό. Από το 1960 στο Πανεπιστήμιο New Jersey των ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν πολλές ποικιλίες όπως είναι η Berkeley, η Bluecrop και η Bluejay.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 
demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ