Αρχική » Grid with Sidebar » Τα δαση λιγοστευουν

Τα δαση λιγοστευουν

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Μάλιστα, ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρ.), καθιστώντας για ακόμη μια χρονιά τη χώρα μας θεατή του ίδιου έργου.

Με την αντιπυρική περίοδο να βρίσκεται ακόμη εν ισχύ, ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει.

Το «τρίπτυχο της καταστροφής» που συνθέτουν οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες με μακρά διαστήματα υψηλής θερμοκρασίας και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και η αμέλεια των πολιτών, οδήγησε για ακόμη μια χρονιά σε εκτεταμένες καμένες εκτάσεις. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΠ) του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς, «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008», το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό). Τέλος, παραμένει θλιβερό το γεγονός ότι η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας, καταθέτοντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Οι άξονες επί των οποίων πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μην δούμε και του χρόνου σε επανάληψη το ίδιο έργο, είναι συγκεκριμένοι:

· Κατάρτιση και προώθηση μιας πανελλήνιας, ενιαίας εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα των δασικών πυρκαγιών.

· Άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών. Μιας χρονίζουσας εκκρεμότητας που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως κίνητρο για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό.

· Ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέψει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, ενώ παράλληλα θα αποδώσει σημαντικά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών.

· Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή.

· Ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας, η οποία σήμερα είναι δυστυχώς ανεπαρκής, παρότι η συνεισφορά των εθελοντών είναι κομβικής σημασίας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.

 

Πηγή: Ζούγκλα

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ