Αρχική » Grid with Sidebar » Τα “άφαντα” ορτύκια της Κωπαίδας

Τα “άφαντα” ορτύκια της Κωπαίδας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στον εύφορο κάμπο της βοιωτικής γης οι αγρότες άρχισαν να θερίζουν τις καλλιέργειες δημητριακών κι έτσι βρήκαμε και εμείς την ευκαιρία να αρχίσουμε τα εκπαιδευτικά μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
 
Με τον Βασίλη Παλμέ συναντηθήκαμε το Σάββατο το πρωί λίγο έξω από την Αλίαρτο και γρήγορα φτάσαμε στα χωράφια ώστε να ακούσουμε το πρωινό κελάηδημα των ορτυκιών.
 
Τότε είναι που έρχεται η πρώτη απογοήτευση. Ούτε ένα ορτύκι δεν ακούσαμε να κελαηδάει. Αλλάζουμε μέρος αλλά και πάλι ούτε ένα ορτύκι δεν ακούστηκε.
 
 
Αποφασίζουμε να λύσουμε τα σκυλιά πριν μας πιάσει η ζέστη. Υστερα από δίωρο ψάξιμο οι σκύλοι δεν βρήκαν ούτε ένα ορτύκι.
 
«Στο είπα» λέει ο Βασίλης και συνεχίζει: «Τα ορτύκια είναι λιγοστά. Συνήθως τέτοια εποχή τα ορτύκια πάντα είναι λίγα στην Κωπαΐδα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι γραμμές αποδημίας έχουν αλλάξει και τα ορτύκια δεν δείχνουν προτίμηση στην Κωπαΐδα.
 
Συνήθως μετά τις 10 Ιουλίου αρχίζουν και εμφανίζονται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Αρκετά ορτύκια βρίσκονται τώρα στα οροπέδια των μεγάλων βουνών και μετά τις 10 Ιουλίου αρχίζουν να μετακινούνται προς τους κάμπους. Μετά εμφανίζονται ξανά και εμφανίζονται πάλι με την πρώτη μεγάλη μετατόπιση που συνήθως γίνεται την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου.
 
Ολα αυτά είναι εμπειρικά και προέκυψαν ύστερα από παρατηρήσεις αρκετών ετών στον κάμπο της Κωπαΐδας. Ομως αυτό που συμβαίνει φέτος έχει συμβεί αρκετά χρόνια.
 
Οπως είδες σήμερα όχι μόνο δεν σηκώσαμε ένα ορτύκι, αλλά δεν ακούσαμε και κανένα. Ομως ορτύκια είναι αυτά. Κάθε χρόνο οι πληθυσμοί που έρχονται στην Κωπαΐδα είναι διαφορετικοί.
 
Η Κωπαΐδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει ένας κυνηγετικός παράδεισος, αρκεί οι κυνηγετικές οργανώσεις και το κράτος να συμφωνήσουν με μελέτες αλλά και στοχευμένες απελευθερώσεις να γεμίσου
 
Στον κάμπο…
 
Η Κωπαΐδα είναι ένας τόπος όπου πολλοί κυνηγοί εκπαίδευαν και συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους. Αυτό που θα περίμενα από τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής είναι να προσπαθήσουν να εμπλουτίσουν κάποια μέρη στον κάμπο της Κωπαΐδας με θηράματα.
 
Η Κωπαΐδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει ένας κυνηγετικός παράδεισος, αρκεί οι κυνηγετικές οργανώσεις και το κράτος να συμφωνήσουν με μελέτες αλλά και στοχευμένες απελευθερώσεις να γεμίσουν τον κάμπο με θηράματα.
 
Στην Κωπαΐδα υπάρχουν νερά, πολλοί φυσικοί φράχτες και, το βασικότερο, έχουν σταματήσει οι μονοκαλλιέργειες που υπήρχαν στο παρελθόν.
 
«Δεν είμαι επιστήμονας αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη για το τι χρειάζεται ένα θήραμα για να επιβιώσει. Νερό, φαγητό και κάλυψη.
 
Οι οργανώσεις έχουν τους κατάλληλους επιστήμονες για μπορέσουν να τα προσφέρουν αυτά και η Κωπαΐδα να γεμίσει θηράματα».
 
Εχουμε γράψει πολλές φορές για την Κωπαΐδα. Η Κωπαΐδα είναι ένας τόπος όπου οι κυνηγοί μπορούν να βρουν όλα σχεδόν τα θηράματα που ορίζονται ως θηράματα από την ετήσια ρυθμιστική.
 
Με λίγη βοήθεια μπορεί να γίνει ένας κυνηγετικός παράδεισος που θα ωφελήσει όχι μόνο τους κυνηγούς αλλά κυρίως την τοπική οικονομία. Αν υπάρξει βοήθεια η Κωπαΐδα θα γίνει ένας έρημος τόπος.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ