Αρχική » Grid with Sidebar » Τέλος στον «ραδιενεργό» εφιάλτη του Σχιστού…VIDEO

Τέλος στον «ραδιενεργό» εφιάλτη του Σχιστού…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με ισχυρή… κυνηγετική παρουσία και εκπροσώπηση έγινε χθες το πρωί η εκδήλωση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά, που τερματίζει μία μεγάλη απειλή για το Όρος Αιγάλεω και τους χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

SVESTONOF

Η παρουσία του προέδρου της Δ΄ΚΟΣΕ Νίκου Σταθόπουλου, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, πολλών θηροφυλάκων και κυνηγών, ίσως εκ πρώτης όψεως να παραξένεψε του βουλευτές και τους Δημάρχους που ήταν παρόντες στο νότιο τμήμα του βουνού, όπως και όλους τους άλλους που δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Σχιστού για τους κυνηγούς…

Κι όμως, όλη η χθεσινή εκδήλωση που «σφραγίζει» και εξουδετερώνει για πάντα τον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) του Σχιστού, από έναν κυνηγό – μέλος του Κ.Σ. Πειραιά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε.

Έπρεπε να αναλάβει ο κυνηγός Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τα ηνία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), για να μάθουμε ότι όλη η πλαγιά απέναντι ακριβώς από το σκοπευτήριο του Κ.Σ. Πειραιά στο Σχιστό, αποτελεί… «ραδιενεργό έδαφος»!

Το 2002 άρχισε να ψάχνει το «θέμα» ο κ Γουρδομιχάλης, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Και αποκαλύφθηκε ότι επί 20 συναπτά έτη εναποτέθηκαν στο Σχιστό 10.000.000 επικίνδυνοι τόνοι φωσφογύψου, με αυξημένες συγκεντρώσεις… φυσικής ραδιενέργειας και ραδίου (Ra-226).

Όλη αυτή η ραδιενεργή έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης με αυξημένη ποσότητα φυσικής ραδιενέργειας, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας  τον  επικίνδυνο ΧΑΔΑ  Σχιστού.

Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο, αστυνομία κλπ) να μην ασκούν κανένα έλεγχο, μόνο ο ΠΕΣΥΔΑΠ και ο πρόεδρος του αντελήφθησαν τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτό το γεγονός, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ενώ στα συνηθισμένα εδάφη η περιεκτικότητα της ραδιενέργειας μετριέται σε 100 Bq ανά κιλό χώματος, σε αυτό το σημείο των 125 στρεμμάτων του Σχιστού, η ραδιενέργεια μετρήθηκε 12 φορές μεγαλύτερη, φτάνοντας τα…1.100 Bq ανά κιλό χώματος.

Οι λόφοι απέναντι ακριβώς από το Σκοπευτήριο του Κ.Σ. Πειραιά, ήταν… στην κυριολεξία «δηλητηριασμένοι»!

Όχι μόνο πέρδικες και λαγοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να ζήσουν εκεί, αλλά ο άνεμος και τα υπόγεια νερά μετέφεραν την ραδιενεργή σκόνη του φωσφογύψου και στις κατοικημένες περιοχές των πόλεων που γειτονεύουν με το Σχιστό.

Έτσι, ο ΠΕΣΥΔΑΠ  ανέλαβε την προσπάθεια αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

Ως βέλτιστη τεχνική λύση επιλέχτηκε η μόνιμη και ασφαλής ταφή των υλικών υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο.

Από την αρχή του έρχου, σκοπός ήταν η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο, ασφαλή και μόνιμο  ενταφιασμό των 10.000.000 τόνων αποβλήτων που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ.

Δεν ήταν μία εύκολη προσπάθεια, αλλά ο ΠΕΣΥΔΑΠ ανάλωσε σε αυτήν πολλές δυνάμεις, πολλούς πόρους και πάνω από όλα το μεράκι, το πείσμα, τις γνώσεις και την όρεξη για δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του.

Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ο Γ. Γουρδομιχάλης χρειάστηκε να πείσει για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο κινδύνευε να «παγώσει» εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της έλλειψης πόρων και της υποχρηματοδότησης.

Ανάλογα με τη ροή και τις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλιζε, ο ΠΕΣΥΔΑΠ υλοποίησε το έργο τμηματικά  σε 4 φάσεις.

Η έναρξη εργασιών της Δ΄ και τελευταίας φάσης, έγινε δυνατή με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής,  οπότε και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

.

Ο αγώνας 15 χρόνων περατώθηκε τώρα, υπό όρους που θα προστατεύουν απολύτως την ακεραιότητα του βουνού και των πλασμάτων του, αλλά και τη δημόσια υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Καταλάβατε τώρα, γιατί τόσοι κυνηγοί στην χθεσινή εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ στο Σχιστό;

Έναν κυνηγό πήγαν να τιμήσουν, και ένα βουνό είχαν να υπερασπιστούν…

Ο Πρόεδρος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας στην εκδήλωση στο Σχιστό

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ