Αρχική » Grid with Sidebar » Τέλος στον «Γολγοθά» της κοπής ή κλάδευσης δέντρων από κήπους και αυλές

Τέλος στον «Γολγοθά» της κοπής ή κλάδευσης δέντρων από κήπους και αυλές

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Προθεσμία 20 ημερών στις δασικές αρχές να εξετάσουν τα αιτήματα των πολιτών.

SVESTONOF

Τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία που απαιτούσαν οι κλαδεύσεις, οι καθαρισμοί, η περιποίηση, η υλοτομία και η απομάκρυνση δέντρων από κήπους, αυλές, ελαιώνες, αμπέλια, αγροτικές ή δενδροκομικές καλλιεργούμενες εκτάσεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνοντας στο εξής προθεσμία είκοσι ημερών στις δασικές αρχές ώστε να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα.

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, διευκολύνεται η διαδικασία, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται σε δέντρα που είναι ασθενικά, καχεκτικά, υπέργηρα ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση με κίνδυνο να πέσουν, καθώς και όσα βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες και άλλα κτίρια. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα εκτός ορίων οικισμού.

Νέο πλαίσιο οδηγιώνΤα πολλά και συχνά ακραία φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές, αλλά και η βούληση για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο οδηγιών για δενδροκομικούς χειρισμούς, επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Στόχος είναι η αποτροπή καταστροφών, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ανεμοθλασίες, χιονοθλασίες, ανεμορριψίες, χιονορριψίες, καθώς και η αποφυγή δημιουργίας εστιών ή διάδοσης πυρκαγιάς.

Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι τεχνικώς φυτευθέντα ή αυτοφυή και εφ’ όσον διατίθενται προς εμπορία, μεταφέρονται κατόπιν σχετικής έγκρισης της δασικής αρχής.

Ο πολίτης προβαίνει στην υλοποίηση των εργασιών, αφού πρώτα αιτηθεί και ενημερώσει τη Δασική Αρχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως. Στη συνέχεια διενεργείται αυτοψία των δασικών οργάνων για τη σήμανση των προς υλοτομία δασικών ειδών, και σύνταξη έκθεσης επί των πραγματικών δεδομένων (αριθμός δέντρων, δασικό είδος, κατ’ εκτίμηση απολήψιμος ξυλώδης όγκος).

Εάν η Δασικη Αρχή δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών, θεωρείται ότι συναινεί σιωπηρώς.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η κοπή, το κλάδεμα ακόμα και ο καθαρισμός δέντρων που βρίσκονταν στην αυλή μας ή σε κάποια άλλη έκταση ήταν μια διαδικασία ταλαιπωρίας, ενώ συχνά δημιουργούνταν κίνδυνοι για μεγάλες ζημιές από ακραία φυσικά φαινόμενα καθώς και για τη διάδοση πυρκαγιών. Απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και τελικά του φυσικού περιβάλλοντος, βάζοντας στην άκρη τη γραφειοκρατία».

ΕΘΝΟΣ

demobanner


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ